Skip to main content

Diversitatea în cadrul unei firme a devenit ceva obișnuit în România, astfel că multe societăți aleg ca pe lângă muncitorii români să aducă și personal din afară, fie pentru a suplini, fie pentru a completa posturile vacante. Cum angajații sunt una dintre cele mai importante resurse dintr-o companie, motivarea acestora prin diverse stimulente a devenit o obișnuință pentru angajatorii care doresc să obțină nu doar performanță, ci și fidelizarea resursei umane.

Dar ce înseamnă motivarea personalului și cum se poate face aceasta? O definiție a acestei sintagme este canalizarea energiei angajaților în a-și îndeplini sarcinile cât mai bine cu putință și chiar satisfacția acestora că munca și efortul depuse le sunt recunoscute.

În cazul angajaților români există destul de multe metode de motivare. Dar pot fi acestea utilizate și pentru personalul străin? Iată o întrebare la care mulți angajatori caută răspunsuri. Unul dintre ele este că da: multe dintre aceste stimulente pot fi folosite și pentru a obține rezultate bune și a fideliza muncitorii străini, însă ele nu sunt singurele. Mai jos, sunt prezentate și alte moduri prin care aceștia pot fi determinați să își îndeplinească sarcinile cât mai bine.

 

1. Motivarea angajaților – definiție și cum se aplică aceasta în cazul personalului străin 

Blog - 1. Motivarea angajatilor Definitie si cum se aplica aceasta in cazul personalului strain

În România, lipsa forței de muncă în mai multe domenii este o problemă pentru foarte multe companii care aleg să își motiveze angajații pentru a-i păstra cât mai mult pe posturi, astfel încât să facă angajări doar când au nevoie.

Motivarea angajaților are ca definiție metodele prin care o firmă alege să direcționeze personalul pentru a obține performanțele și rezultatele dorite la locul de muncă. Ceea ce este mai puțin cunoscut, însă, este că această stimulare este subiectivă, fiind un proces intern pe care fiecare persoană îl percepe în mod individual. Mai precis, ceea ce poate funcționa pentru un om, poate să nu fie suficient pentru altul. De aceea, atunci când vine vorba despre recompensarea forței de muncă există mai multe mecanisme.

Cum tendința multor societăți românești este de a aduce muncitori din străinătate, domeniile de muncă pentru personalul asiatic fiind din ce în ce mai ofertante, motivarea angajaților noi din aceste țări este unul dintre cele mai importante puncte atinse de departamentele de resurse umane, din dorința de a-i fideliza.

Există mai multe metode de motivare a angajaților la locul de muncă, însă ele pot fi grupate în două categorii:

  • stimulentele nefinanciare;
  • stimulentele financiare.

Pot fi folosite acestea și pentru personalul străin? Da, pot fi folosite, însă există și metode care pot fi utilizate doar pentru muncitorii din alte țări.

Solicită muncitori din Asia pentru afacerea ta. Contactează-ne acum!Solicită muncitori din Asia pentru afacerea ta. Contactează-ne acum!

1.1. Motivarea personalului în cadrul unei firme – tipuri de stimulente 

Blog - 1.1. Motivarea personalului in cadrul unei firme Tipuri de stimulente

Motivarea și recompensarea angajaților sunt destul de importante în ziua de astăzi când piața muncii este una fluctuantă, iar mobilitatea forței de muncă este mai mare ca oricând. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care multe societăți aleg să caute și să angajeze oameni din afară, în special din țări orientale precum Nepal, Sri Lanka sau Filipine. O altă practică este cea a leasingului de personal prin care mare parte din responsabilitatea de angajare revine firmei de recrutare și plasare.

Motivarea angajaților în companiile românești a devenit substanțială în ultimii ani, multe firme alegând să ofere diverse beneficii oamenilor din subordine. Acestea funcționează pentru angajații români, însă ele pot fi adaptate și nevoilor angajaților străini sau, în unele cazuri, pot fi înlocuite cu altele mai specifice care să aducă utilitate atât personalului, cât și societăților angajatoare.

Cel mai des folosite metode de motivare a personalului în cadrul întreprinderii sunt cele non-financiare și cele financiare, iar multe firme aleg să le folosească pe amândouă. Dacă primele ajută la fidelizarea angajaților, cele din cea de-a doua categorie ajută la recompensarea și recunoașterea muncii acestora.

 

1.2. Motivarea angajaților prin metode nefinanciare 

În ultimii ani, au apărut destul de multe stimulente non-financiare pentru angajați, cele mai elocvente exemple fiind diverse tipuri de abonamente de servicii. Dacă acestea funcționează pentru personalul român, se poate să nu fie cea mai potrivită alegere pentru cel străin, însă.

Dar cum se realizează motivația angajaților la locul de muncă și care sunt cele mai des întâlnite stimulente non-financiare? Iată câteva exemple:

  • programele de dezvoltare personală sunt printre cel mai des utilizate pentru motivarea personalului în cadrul unei firme;
  • crearea spațiilor de relaxare la locul de muncă și promovarea unui stil de viață sănătos prin punerea la dispoziție de alimente și gustări sănătoase, precum fructele;
  • acordarea unor cadouri personalizate este un alt exemplu de motivare a angajaților;
  • asigurările private de sănătate;
  • cadourile personalizate.

Blog - 1.2. Motivarea angajatilor prin metode nefinanciare

Motivarea angajaților în cadrul unei firme nu ține doar de aceste beneficii, ci și de percepția companiei asupra lor, astfel că acum sunt din ce în ce mai utilizate stimulente precum: programul de lucru flexibil, zilele mai scurte de muncă, sistemele transparente de promovare, acceptarea de idei din partea angajaților. Multe societăți aleg să pună accent pe nevoile personalului, astfel că siguranța locului de muncă, precum și crearea posibilităților de dezvoltare și atenția la cerințe, recunoașterea meritelor și îmbunătățirea experienței la job s-au dovedit a fi mecanisme bune de creștere a productivității și de fidelizare a oamenilor.

Cu toate că acestea funcționează destul de bine, latura financiară rămâne una destul de importantă, astfel că motivarea financiară a angajaților este unul dintre cele mai importante instrumente de care se poate folosi o firmă. De asemenea, aceasta este cea mai valoroasă atunci când vine vorba despre personalul străin. Chiar dacă există reglementări legale în acest sens, companiile pot crea condiții mai bune prin care persoanele aduse din țări precum India sau Vietnam să dorească să performeze.

La fel ca și muncitorii români, și cei străini pot fi motivați atât financiar cât și nefinanciar.

 

1.3. Motivarea financiară a angajaților 

Motivarea angajaților se poate face în mai multe feluri, mecanismele de recompense financiare fiind unele dintre cele mai importante. Acestea se aplică atât persoanelor noi care sunt angajate, dar și celor cu vechime și chiar celor străine. De la un salariu mai bun, la diverse beneficii de ordin pecuniar, precum o mașină de serviciu sau diverse prime și bonusuri, toate intră în categoria acestui tip de motivație.

Motivarea angajaților aduce beneficii atât pentru firmă, cât și pentru personalul acesteia, iar stimularea financiara are rolul de a face oamenii să simtă că munca le este apreciată la adevărata ei valoare. Pentru a putea fi eficientă, însă, aceasta trebuie să țină cont de mai multe aspecte. Astfel:

  • motivarea noilor angajați s-ar putea face încă din primul an de activitate, în comparație cu obiceiurile mai vechi care presupuneau stimularea acestora după o perioadă mai mare petrecută în cadrul firmei;
  • motivația financiară trebuie să răspundă nevoilor tuturor angajaților într-un mod cât mai echitabil, dar și în funcție de efortul depus de fiecare;
  • stimulentele oferite pot ține cont de mai mulți factori de departajare, strategiile putând fi create în așa fel încât să motiveze angajații sau să îi îndrume către performanță.

Blog - 1.3. Motivarea financiara a angajatilor

Când vine vorba despre factorii de motivare a angajaților, în companiile românești se poate ține cont de următoarele:

  • departamentele din cadrul firmei sau pozițiile ocupate;
  • vârsta angajaților, precum și vechimea în firmă;
  • nevoile angajaților.

Printre cel mai des întâlnite modalități de motivare financiară a angajaților se regăsesc:

  • primele oferite cu ocazia sărbătorilor de peste an;
  • bonusurile la încheierea anului financiar;
  • bonusurile de performanță;
  • diferite prime oferite de ziua de naștere sau onomastică;
  • primele date la împlinirea unui număr de ani în cadrul firmei.

De multe ori, mașina, computerul sau alte bunuri intră în categoria stimulentelor financiare oferite de firmele românești. Acestea au rolul de a ușura desfășurarea activității, dar și de a stimula angajații să își atingă țintele de lucru cât mai rapid și în cel mai eficient mod.

Aceste metode de motivație a angajaților la locul de muncă funcționează destul de bine pentru muncitorii români, dar și străini.

Multe societăți aleg să importe forță de muncă străină pentru activități din domeniul construcțiilor, HoReCa, precum și altele unde este nevoie de personal în număr mare, iar motivarea principală în cazul lor se face din punct de vedere financiar. Totuși, există modalități de a-i motiva și într-un mod non-financiar? Cu siguranță sunt soluții care pot fi folosite pentru a-i stimula să își realizeze activitățile în mod optim, chiar și prin metodele prezentate mai sus, însă acestea pot fi adaptate nevoilor fiecărei persoane.

Multe firme românești aleg muncitorii din Asia pentru a-și completa posturile vacante, astfel că de multe ori se pot confrunta cu bariere culturale și de limbă, cursurile de învățare a limbii române putând fi un exemplu de stimulent care să ajute la motivarea acestora, pentru a performa la locul de muncă, dar și pentru a se adapta și a se integra alături de colegii lor.

 

1.4. Motivarea angajaților – exemple care pot fi folosite pentru forța de muncă străină 

Blog - 1.4. Motivarea angajatilor Exemple care pot fi folosite pentru forta de munca straina

Motivarea unui angajat ar trebui să se facă ținând cont de nevoile acestuia la locul de muncă. De aceea, în urma discuțiilor cu personalul, multe firme aleg ca să creeze anumite pachete care să vină în sprijinul tuturor.

Dar ce se întâmplă atunci când o companie românească are și muncitori străini încadrați pe diverse funcții? Își pot adapta stimulentele, astfel încât să răspundă nevoilor acestora. Printre acestea se pot număra următoarele:

  • asigurarea unei cazări corespunzătoare, astfel încât să le satisfacă nevoile primare, precum cea de odihnă;
  • formarea și calificarea profesională;
  • asigurarea medicală.

De multe ori, costurile de cazare și formare profesională pot fi mari. De aceea, multe firme care caută să angajeze muncitori străini apelează la firme de recrutare care pot intermedia atât pregătirile cu actele, dar și calificarea acestora.

Pe lângă aceste stimulente, atunci când personalul străin își dovedește competența, reconversia profesională poate fi considerată o modalitate prin care angajații sunt încurajați să urce pe scara ierarhică în companie, aceasta fiind și o metodă de fidelizare a lor.

 

2. Motivarea angajaților și beneficiile pentru firmele românești 

Motivarea angajaților vine cu mai multe beneficii pentru firmele românești. Unul dintre cele mai importante în contextul actual, în care forța de muncă este mai greu de găsit, este economisirea resurselor pe activități de recrutare, iar apoi de pregătire a personalului nou.

Motivarea personalului în cadrul unei firme, indiferent că se face prin metode nefinanciare sau financiare, atrage și alte beneficii pentru angajatori, printre care:

  • siguranța că își pot desfășura activitățile conform planurilor;
  • predictibilitate pe termen scurt și mediu;
  • asigurarea unui venit constant, așadar, și a unui profit;
  • stabilitatea și poziționarea cât mai bună pe piață.

Blog - 2. Motivarea angajatilor si beneficiile pentru firmele romanesti

Forța de muncă este una dintre cele importante componente din angrenajul complex al activității unei firme, angajații având roluri cheie în cadrul acesteia. De aceea, motivarea lor înseamnă și fidelizarea lor, iar beneficiile oferite acestora se vor întoarce în companie sub formă de stabilitate și siguranță în ceea ce privește viitorul.

Aceste principii se aplică și firmelor românești care aleg să aducă personal străin în lipsa celui autohton, știind că muncitorii nepalezi sau de alte naționalități se încadrează foarte bine la locul de muncă și se adaptează cerințelor.

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com

Completează-ți echipa cu muncitori din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne