Skip to main content

Cu siguranță că vrei să auzi că procesul de recrutare este la fel de simplu ca postarea unui anunț pentru un loc de muncă, la fel și selectarea celor mai buni candidați dintre cei care aplică, dar lucrurile nu stau chiar așa.

Cu toate acestea, există câteva secrete ale recrutorilor pentru a face procesul mai facil, mai simplu și mai eficient, care vor ajuta la:

 • optimizarea strategiei de recrutare;
 • accelerarea procesului de angajare;
 • economisirea resurselor pentru companie;
 • atragerea mai multor candidați;
 • sporirea păstrării resursei umane;
 • construirea unei echipe mai puternice.

Citește în continuare și află care sunt secretele unui proces de recrutare și cum funcționează acesta.

 

 1. Ce este procesul de recrutare?

În cadrul procesului de recrutare se presupune parcurgerea tuturor etapelor care te ajută să ajungi de la descrierea poziției libere până la înmânarea ofertei de angajare și a celei financiare.

Procesul începe prin postarea inițială a anunțului și analizarea CV-urilor primite de la candidați. După aceasta selecție au loc interviurile față-în-față și evaluarea, urmate de verificarea background-ului candidaților și toate celelalte elemente esențiale pentru a face selecția corectă a resurselor umane.

Printr-un proces eficient de recrutare te asiguri că poți găsi și angaja cei mai buni candidați pentru pozițiile pe care dorești să le ocupi. Nu numai că un proces de recrutare optimizat îți va permite să atingi obiectivele de angajare, dar va face și ca tot procesul să se desfășoare mai repede și la scară mai largă.

2. Etapele și pașii cei mai importanți ai recrutării și selecției personalului

Etapele și pașii cei mai importanți ai recrutării și selecției personalului - www.work-finder.eu

Deși procesul de recrutare trebuie să fie unic și adaptat afacerii tale în funcție de dimensiunea și industria în care operezi, există și o constantă a tuturor recrutărilor. Acesta este obiectivul din spatele creării unui proces eficient, pașii necesari pentru a găsi și angaja talente de top fiind: 

 • Marketing de recrutare

Aplicarea principiilor de marketing în procesul de recrutare înseamnă găsirea și atragerea celor mai buni candidați. Acest lucru se poate face prin promovarea brandului tău și locurilor de muncă pe care le ai disponibile într-un mod eficient, prin intermediul celor mai adecvate canale. 

Marketingul de recrutare include, de asemenea, crearea de pagini informative și atractive cu privire la carierele posibile în compania ta, precum și elaborarea unor descrieri de job-uri atractive, care să aibă un impact asupra candidaților din sectorul tău de activitate și să-i atragă să urmărească activitatea companiei.

 • Căutarea pasivă a candidaților

Extinde grupul de potențiale talente conectându-te cu persoane care ar putea să nu caute în mod activ un loc de muncă. Astfel de oameni îți vor lărgi plaja de posibili angajați pentru viitoare poziții vacante.

 • Recomandări

Un program de recomandare de succes are o serie de avantaje și îți permite să fii conectat la rețeaua existentă de angajați pentru a obține mai rapid candidați, ajutând și la reducerea costurilor procesului de recrutare.

 • Experiența candidatului 

Este important ca atunci când recrutezi să ai în vedere experiența candidatului pentru jobul pe care îl pui la dispoziție. 

 • Muncă de echipă

Optimizează efortul echipei tale de recrutare, asigurându-te că toate canalele de comunicare rămân deschise între echipele interne și că obiectivele de angajare sunt aceleași pentru toate părțile implicate.

 • Evaluări eficiente ale candidaților 

Intervievează și evaluează cu corectitudine și obiectivitate aplicațiile pentru a te asigura că toți candidații au aceleași șanse. Stabilește criterii clare pentru talent la începutul procesului de recrutare și fii constant cu cerințele pe care le ai de la candidați.

Evaluări eficiente ale candidaților - www.work-finder.eu

 • Urmărirea candidaților 

Angajarea nu înseamnă doar bifarea unor căsuțe sau urmarea unui ghid pas cu pas. În esență, este doar publicarea unui anunț de angajare, examinarea CV-urilor și furnizarea unei liste de candidați. Cu toate acestea, angajarea este mult mai importantă, deoarece acest proces este esențial pentru succesul și sănătatea întregii organizații.

La urma urmei, compania ta nu este nimic fără oamenii săi și este treaba ta să găsești și să selectezi persoanele care vor face ca afacerea ta să prospere.

 • Raportare, conformitate și securitate

Este important ca pe parcursul procesului de recrutare să respecți toate normele legale și să îndeplinești toate formalitățile impuse de autorități.

 • Asistență și suport

Găsește instrumentele de angajare care să răspundă nevoilor tale și utilizează-le cu încredere. Acest lucru înseamnă că parte din procesul de recrutare poate fi externalizarea acestui serviciu unei organizații care se ocupă cu acest lucru. În acest mod, poți avea acces la o bază de date de candidați mai vastă, potriviti pe orice domeniu, care poate include chiar și personal străin.

 • Finalizarea procesului de recrutare

Finalizarea procesului de recrutare - www.work-finder.eu

Odată angajat personalul, procesul de recrutare nu se termină. Este nevoie de o strategie eficientă de integrare și asistență continuă, aceasta având ca deznodământ angajați stabili și mulțumiți, dar și reducere de costuri pentru afacere.

Prin urmare, procesul de recrutare și de selecție a personalului este unul dintre cele mai importante task-uri dintr-o companie, deoarece este cel care aduce oamenii ce desfășoară activitate și are puterea de a schimba cursul organizației – spre succes sau nu. Așadar, stabilește o strategie adecvată pentru a prospera.

Sursă foto: Unsplash.com

Cauți muncitori asiatici? Apelează cu încredere la serviciile International Work Finder!

Contactează-ne