Skip to main content

Cele mai frecvente întrebări

Ne bucurăm să-ți fim de ajutor. Aici sunt câteva din cele mai frecvente întrebări. Dacă nu ai găsit răspuns, nu ezita să ne suni sau să ne lași un mesaj.

Care sunt aspectele legale de care angajatorul trebuie să țină cont?

 1. Salariul minim nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie din România sau, dacă este cazul, decât salariul stabilit de contractele colective cu caracter obligatoriu în sectorul dumneavoastră de activitate.
 2. Timpul maxim de lucru și perioadele minime de odihnă stabilite de legea română în funcție de domeniul de activitate trebuie respectate.
 3. Sănătatea și siguranța la locul de muncă revin în sarcina dumneavoastră, ca și în cazul unui angajat de naționalitate română.
 4. Condițiile de angajare pentru tineri și femei însărcinate cad, de asemenea, sub incidența legii române și trebuie respectate întocmai.
 5. Discriminarea devine o problemă tot mai acută în societatea zilelor noastre și se pedepsește de către autoritățile române. Vă sfătuim să aveți în vedere egalitatea de tratament între femei și bărbați și alte norme privind prevenirea discriminării, cu atât mai mult cu cât angajatul dumneavoastră nu este cetățean român.

Permisele de Ședere

 1. Care este procedura pentru permisele de ședere? Din momentul in care candidatul soseste in tara el poate sa inceapa deja activitatea in firma in baza avizului de munca si se pot face deja procedurile de angajare: medicina muncii si contractul individual de munca. Pentru a putea face solicitarea pentru permisul de munca sunt necesare o serie de documente pe care vi le vom trimite pe email inainte de sosirea candidatilor. In baza acestora, vom face solicitarileonline pe portalul celor de la imigrari si va vom anunta cand s- a stabilit programarea la ghiseu ca sa va prezentati cu candidatii. Acestia trebuie informati ca li se vor face poze si li se vor lua amprente.
 2. In cat timp se emite permisul de sedere? Conform legii, permisul de sedere se obtine in 30 de zile de la data in care candidatul s-a prezentat la ghiseu si i-a fost acceptat dosarul, i s-au facut poze si i s-au luat amprente.
 3. Cine poate ridica permisul de sedere? Candidatul poate ridica permisul direct in baza pasaportului si a bonului de inregistrare de la ghiseu. Și angajatorul poate ridica permisul de sedere al candidatului in baza unei procuri notariale semnate de catre ambele parti si a bonului de inregistrare de la ghiseu.
 4. In cat timp trebuie sa aplicam pentru permise? Ca sa evitati penalizarile, trebuie depus dosarul pentru permise la ghiseu cu maxim 30 de zile inainte de expirarea perioadei de 90 de zile de cand candidatul a obtinut viza din Asia. Aceasta data apare pepasaport si se poate calcula timpul ramas.
 5. Ce valabilitate are un permis de sedere? Pentru candidatii care au sosit prima oara in Romania, permisul de sedere are valabilitatea de un an de zile. Daca se doreste continuarea contractului, solicitarea pentru noul permis se face cu maxim 30 de zile inainte de expirarea celui anterior si se pregatesc aceleasi acte ca la sosirea lor in Romania.

Contractul de munca conform legislatiei din Romania:

 1. Cand se intocmeste contractul individual de munca (CIM)? Din punct de vedere legal, candidatii pot incepe sa lucreze incepand cu a doua zi de cand au sosit in Romania. CIM se intocmeste in baza datelor din pasaport iar in REVISAL exista optiunea de a selecta “Alte acte ale angajatului” in lipsa unui CNP, pentru a va permite sa duceti pana la capat in sistem procesul de inregistrare al candidatului.
 1. Vor fi angajati ca salariati romani sau exista alte conditii distincte? Candidatii vor fi angajati ca salariati romani si se va urma aceeasi procedura conform legii din Romania.
 1. Gestionare Lipsa CNP: In lipsa unui CNP, cum se completeaza formularul 112? Acest proces difera de la firma la firma si tine de organizarea interna a fiecareia.
 1. Inregistrare HRIS: Cum se inregistreaza in CHARISMA in lipsa unui CNP? Fiecare firma are propriul sistemde salarizare care poate diferi de la una la alta. Va recomandam sa discutati optiunile viabile in contabilitate sau sa sunati la departamentul de suport al firmei care v-a oferit programul de salarizare.
 1. Incadrare functie COR: Pot incadra candidatii pe alta functie decat cea pe care am facut solicitarea pentru aviz? Nu. Candidatului nu i se va accepta dosarul pentru permis si va trebui sa paraseasca tara la expirarea perioadei de 90 de zile pe care a obtinut viza.
 1. Care este solutia pentru incadrare pe alta functie COR fata de cea pentru care s-a solicitat si obtinut deja aviz? Dupa obtinerea permisului de sedere al candidatului, se solicita un nou aviz de munca iar la obtinerea acestuia se face solicitare pentru actualizarea permisului de sedere. Toate acestea presupun noi taxe care vor fi suportate de catre angajator iar termenul legal de obtinere pentru fiecare dintre acestea este de 30 de zile.
 1. Abaterille disciplinare. In cazul abaterilor, se procedeaza la fel ca la orice angajat roman. Important este sa le aduceti de la inceput foarte clar la cunostinta specificatiile din Regulamentul de Ordine Interioara a firmei (intarzieri, absente nemotivate etc.).

Ne puteti suna in cazul in care exista neclaritati. Noi vom contacta agentia din Asia care ne- a trimis candidatii si vom solicita clarificarea situatiei.

 1. Concedii Medicale/Concedii de odihna/Concedii fara plata In baza CIM si a taxelor platite la stat, candidatii beneficiaza de asigurare medicala si pot solicita concedii medicale in cazul in care pot aparea probleme de sanatate.

Există avantaje fiscale sau de altă natură dacă angajezi cetățeni din spațiul extracomunitar?

Nu există avantaje fiscale pentru aceia dintre dumneavoastră care doriți să angajați cetățeni străini.

Ce limbi străine cunosc candidații recrutați de International Work Finder?

În funcție de cerințele companiilor românești care apelează la echipa noastră, ne asumăm recrutarea angajaților care corespund cel mai bine criteriilor de angajare.

Din experiența noastră, asiaticii învață repede limba română fiindcă au deschidere și dorință de adaptare. Dar pentru început, li se cere să poată comunica în limba Engleză.

Ce se întâmplă dacă intru în faliment?

Deși ne-am dori să nu intrați în faliment, situațiile de forță majoră pot apărea. Pandemia ne-a pregătit și pentru astfel de situații.

Pentru că vizele de muncă și permisele de ședere ale muncitorilor asiatici sunt valabile 2 ani, în cazul în care contractele de muncă prevăd clauze de forță majoră și aceste situații neprevăzute apar înainte de expirarea lor, dacă ne solicitați ajutorul, ne vom strădui să plasăm muncitorii către alți angajatori.

Cum se realizează plata pentru serviciul de recrutare?

Plata procesului de recrutare se realizează în 4 tranșe:

 1. Tranșa 1 – în momentul semnării contractului, atunci când procesul de recrutare începe
 2. Tranșa 2 – în momentul obținerii avizelor de muncă în România
 3. Tranșa 3 – în momentul în care vizele de călătorie sunt eliberate
 4. Ultima tranșă – în momentul în care vă aducem muncitorii.

Se pot negocia costurile?

Nu există un preț unic în piață, ofertele noastre sunt personalizate și negociate. Este important și raportul calitate/preț (stabilitate, siguranță, program de lucru prelungit, seriozitate). Costul documentelor este unul standard, bani care se duc către autoritățile locale (Aviz de muncă, Permis de ședere).

De ce durează 3-4 luni aducerea muncitorilor?

Procesul de aducere a muncitorilor asiatici este unul foarte complex, iar timpul de aducere de 3-4 luni de la selecție reiese din procedurile legale, necesare și obligatorii, însă adesea merită așteptat. Avem soluții și la acest capitol! Recrutarea trebuie făcută atent și corect, pentru a livra cea mai buna calitate, conform fișei postului și conform cu ceea ce găsim in Asia. Pentru acest proces avem nevoie între o săptămână și o lună, în funcție de calificare și de oferta financiara a angajatorului. Întocmirea avizului de muncă durează între 1 și 2 luni la autoritățile locale, iar viza de muncă durează între 2 săptămâni și 2 luni, în funcție de țara de proveniență a asiaticilor.

Dacă nu știu să facă pentru ceea ce au fost recrutați sau nu fac față?

Noi recrutăm doar candidații care au mai lucrat în industrii conexe, informam candidații din timp despre activitatea pe care o vor desfășura în România, programul și toate celelalte aspect necesare. Îi testăm dacă este cazul, fie online fie ne deplasăm la fața locului dacă situația o cere (un număr mare de angajați). Interviul de asemenea se poate face online, iar angajatorul poate face selecția pe baza acestor interviuri în timp real sau înregistrate.

Sosirea candidaților, Mese, Cumpărături:

 1. Sosirea candidatilor in tara: cine preia candidatii de la aeroport? Unul dintre reprezentantii nostri va fi la aeroport pentru a lua legatura cu cei de la imigrari si pentru a incheia procedurile de intrare in tara a candidatilor. Angajatorul trebuie sa trimita un responsabil care sa preia candidatii si sa le asigure transportul pana la locatia unde vor fi ei cazati.
 1. Mancarea: Asiaticii mananca preponderent mancaruri pe baza de orez. Va recomandam ca, in primele zile, pana se obisnuiesc cu locatia sa discutati direct cu ei si sa le procurati ingredientele specifice. Dupa 2-3 zile ei vor putea sa isi gateasca singuri. Se pot oferi si tichete de masa. Le puteti pune la dispozitie o bucatarie utilata cu toate ustensilele necesare, ei isi pot gati singuri felurile de mancare cu care sunt obisnuiti.
 1. Cand vin in tara au bani la ei? Este posibil sa vina cu 10-20 Euro la ei insa, daca doriti sa ii ajutati, le puteti da un avans din salariu ca sa se poata descurca pana la ziua de salariu.
 2. Au kit minim de igiena la ei? Majoritatea candidatilor sunt informati de catre agentia din Asia sa aiba la ei un strict necesar de obiecte de igiena, imbracaminte, etc. In cazul in care va informeaza ca au nevoie de anumite articole,puteti ruga un sofer sa mearga cu ei, sa le arate imprejurimile, magazinele. Este normal ca la inceput sa existe o retinere pentru ca nu cunosc zona, insa dupa ce se obisnuiesc pot merge singuri sa isicumpere lucrurile necesare si nu vor mai avea nevoie de indrumarea Dvs.
 1. Cum se imbraca? La fel ca noi. Singura diferenta este ca la ei in tara este mult mai cald decat este la noi iarna, acest lucru depinde de regiunea din care vine candidatul. Recomandarea noastra este ca, in cazul in care se adapteaza mai greu la temperaturile din Romania, sa le procurari uniforme de lucru sau sa le oferiti posibilitatea de a merge undeva sa isi cumpere haine mai groase.
 1. Cum ne intelegem cu ei? Majoritatea candidatilor cunosc limba engleza si puteti comunica astfel cu ei. In cazul in care exista o situatie in care nu va intelegeti cu un candidat, puteti descarca oricand de pe internet programele detraducere bazate pe comenzi vocale.

Daca doriti o cat mai buna transmitere a termenilor si conditiilor si vreti sa va asigurati ca angajatii inteleg ce au de facut, agenția noastră va poate pune la dispozitie serviciile de traducere si de consiliere oferite de companie, inclusiv de consulul Nepalului, care se poate deplasa la firma Dvs. in limita timpului disponibil si poate intermedia discutiile cu candidatii.

Care este rolul meu ca angajator în procesul recrutării?

Chiar dacă partea cea mai birocratică cade pe umărul nostru, vom avea nevoie de puțin ajutor din partea dumneavoastră ca angajator:

 1. Noi facem recrutarea dar dumneavoastră aveți ultimul cuvânt pe partea de selecție, fie pe bază de interviu înregistrat, fie interviu live direct cu potențialii muncitori.
 2. Avem nevoie de asistență pe partea de contracte și împuternicire pentru depunerea avizelor de muncă și obținerea vizelor și permiselor de reședință.
 3. Și nu în ultimul rând vom putea colabora pe partea de logistică (cazare și mese) precum și procesul de inducție și adaptare la cultură.

Delegații sau părăsirea firmei

 1. Ce fac in cazul in care un candidat decide sa plece? Conform legii, angajatorul are obligatia sa anunte la Inspectoratul General pentru Imigrari orice sosire sau plecare a angajatilor straini, fie ca decid sa plece la alta firma, fie ca se duc in concediu acasa etc. Mare atentie in cazul in care le schimbati locul de cazare/pozitia pe care sunt angajati, in acest caz trebuie modificat si permisul de sedere.
 1. Cum procedam in cazul in care un candidat are un comportament violent? Orice act care contravine legii se anunta la Politie/Inspectoratul General pentru Imigrari si va fi sanctionat conform legii.
 1. Ii pot delega la alt punct de lucru? Da, candidatii pot fi delegati conform legii din Romania si se fac inregistrarile in REVISAL in acest sens. Daca acest lucru se intampla pe o perioada mai lunga de timp, trebuie anuntat la imigrari si, in functie decaz, refacute permisele de sedere.
 1. Pot sa le tin pasapoartele/permisele? Conform legii, angajatorul nu are dreptul sa retina documentele de identificare ale angajatului.