Reconversia profesională este un proces prin care trec din ce în ce mai multe persoane, ca urmare a lipsei unui echilibru optim între nevoi, dorințe, aspirații și viață profesională. Motivele pentru care cineva poate decide să-și schimbe direcția profesională pot fi de mai multe tipuri – însă și în cadrul companiilor, poate fi necesară o reconversie profesională organizată, pentru a se putea ocupa anumite poziții din firmă, folosind angajați deja existenți. Totuși, chiar și dacă se demarează acest proces, forța de muncă poate fi insuficientă. Așadar, fie că vrei să afli mai multe despre acest subiect, fie că te confrunți cu o astfel de necesitate, descoperă detalii utile despre reconversia profesională și despre variantele de recrutare externă!
1. Ce înseamnă reconversie profesională vs. ce este recrutarea externă?
Societatea contemporană se află în continuă schimbare, iar relația angajaților cu locul de muncă este supusă unei transformări constante. Acest lucru este firesc, însă, în ultimii ani, procesul este mai rapid, mai haotic și mai dificil de gestionat, mai ales atunci când angajatul își dorește altceva de la locul de muncă. Fenomenul acesta se răsfrânge și asupra angajatorului, care rămâne, deseori, fără resursele umane necesare. Din acest motiv există și în România o scădere a forței de muncă, iar acest lucru duce la un import considerabil de angajați (personal pentru construcții, SPA, HoReCa, agricultură, curățenie, etc.) din afara Uniunii Europene (cetățeni din Asia sau din alte zone ale lumii), care își doresc să muncească în România.
Însă, chiar și în rândul angajaților români, fie că este vorba despre beneficiile financiare sau avantajele oferite de jobul respectiv, fie că apar nemulțumiri referitoare la timpul petrecut la serviciu sau la responsabilitățile pe care le au, din ce în ce mai multe persoane vor să se orienteze către o reconversie profesională.
Reconversia profesională reprezintă o schimbare în carieră – aceasta poate avea loc în cadrul aceluiași domeniu de activitate sau poate determina o reorientare totală, către un alt domeniu.
În funcție de acest aspect, pot fi necesare cursuri de calificare sau activități prin care să poată fi dobândite abilitățile și competențele necesare pentru noul post. Aceste specializări sau cursuri pot fi organizate chiar de către companiile angajatoare. În cazul în care se deschid noi poziții în firmă, acestea trebuie ocupate pentru ca dezvoltarea afacerii să poată avea loc. Așadar, dacă ești un business owner și te confrunți cu o situație de acest gen, ai la dispoziție varianta unei reconversii profesionale, oferindu-le angajaților opțiunea de a se specializa într-o direcție adiacentă – însă, este posibil ca posturile entry-level sau cele care necesită noi angajați, să rămână libere și să nu existe suficiente cereri și aplicații pentru a le ocupa.
De aceea, din ce în ce mai multe companii se orientează către recrutarea externă, deoarece oferă forța de muncă de care este nevoie pentru ca firma să poată evolua în direcția dorită, atingându-și obiectivele.
2. Cum să inițiezi procesul de reorientare profesională în cadrul business-ului tău?
Reconversia profesională poate părea un proces dificil, însă el este ușor de inițiat dacă ai la îndemână resursele necesare pentru angajații tăi. Iată ce poți face în acest sens:
- Poți colabora cu specialiști care organizează cursuri, workshopuri sau conferințe de reorientare profesională;
- Poți dezvolta o strategie eficientă care să folosească toate resursele existente în companie și care să atragă alte resurse necesare;
- Poți colabora cu o agenție de recrutare, care să-ți pună la dispoziție forța de muncă de care ai nevoie. Experții îți vor oferi consultanță în acest sens și îți vor răspunde la toate întrebările pe care le ai;
În concluzie, reconversia profesională este un proces care poate fi demarat atât de angajat, cât și de angajator. Deși, în general, reorientarea profesională este o dorință personală a angajatului, există situații în care business-urile sunt nevoite să reconfigureze organigrama companiei, în așa fel încât resursa umană să fie folosită la maximum, într-un mod cât mai eficient. Fie că optezi pentru metode de reconversie, fie că alegi să te orientezi către recrutarea externă, important este să găsești modalitatea prin care firma ta să poată obține forța de muncă necesară pentru a-și desfășura activitatea.