Skip to main content

Într-o companie ideală, angajații toți ar fi productivi și fericiți. Toate task-urile de pe lista “to do” ar fi bifate, contractele încheiate și proactivitate cât cuprinde. Dar oare așa arată productivitatea în esența ei? Când este un angajat productiv și când nu mai este? Și când productivitatea a dispărut, cum poate fi readusă? Ar fi interesant de știut cum văd muncitorii asiatici asta, căci ei au un respect aparte pentru muncă. 

1. Productivitatea în muncă și recrutarea de personal asiatic – angajații sunt sau devin productivi?

contractul de munca pe perioada nedeterminata concluzii

Productivitatea, în sens larg, este diferența dintre resursele și efortul pe care le depunem într-o activitate, și rezultatele pe care le obținem ulterior. Într-o companie, mai mică sau mare, productivitatea nu afectează doar angajații care, productivi fiind, pot să evolueze în carieră. Angajatorii trebuie să creeze toate condițiile necesare prin care să stimuleze productivitatea echipei. Un angajator recrutează având două lucruri în minte. Este cultura organizației pe care o dezvoltă și în care crede, și atunci caută persoane care să împărtășească valorile companiei, și mai sunt specificitățile postului, care îi spun dacă o persoană este potrivită sau nu. Cu atât mai mult, angajatorul trebuie să se gândească la ele când selecția personalului și recrutarea au loc în Asia. 

 

Candidații asiatici trebuie să fi lucrat înainte în domeniu, indiferent de specificul lui, sau în domenii conexe, trebuie să fie informați cu privire la compania în care vor ajunge, la activitatea pe care o vor desfășura în țară, și mai trebuie să-și cunoască drepturile și obligațiile ce le revin prin contract, și asta cu mult înainte să pornească la drum. Acolo unde experiența și cunoștințele nu pot fi dovedite, pot fi testați, și atunci riscurile de a recruta personal care nu se califică așteptărilor angajatorului sunt cu mult reduse. Selecția, recrutarea și aducerea de personal asiatic în România sunt etape lungi și complicate, pe care doar o firmă specializată în recrutare de personal asiatic și le poate asuma. Nimic nu se face, însă, fără aprobarea angajatorului, care își cunoaște bine nevoile și profilul candidatului ideal. Productivitatea muncii trebuie să fie adusă în business, crescută și menținută. În acest caz, ea vine odată cu oamenii potriviți, care își doresc mediul creat de companiile de la noi din țară. 

2. Creșterea productivității angajaților și retenția de personal – cum crești productivitatea ca angajator? 

 

Provocări din HR: strategii tentante dar ineficiente de ameliorare a deficitului de personal – www.work-finder.eu

Angajatorul trebuie să înțeleagă importanța creșterii și menținerii nivelului de productivitate în muncă în businessul pe care îl conduce și să ia măsurile necesare pentru a-și motiva echipa. Productivitatea angajaților se clădește, în mare parte, pe bazele puse de angajator. 

 

Angajatorul trebuie să știe clar care îi sunt obiectivele și să direcționeze angajații spre a le îndeplini. Să-i asculte și să-i ghideze în tot acest timp. Să le pună la dispoziție toate resursele de care au nevoie pentru a se concentra, dar și pentru a se relaxa, resurse materiale sau de timp. Să construiască un sistem clar de promovare și să lase întotdeauna loc de „mai bine”. Să aprecieze eforturile depuse, oricât de mici ar fi. Remunerația nu este întotdeauna suficientă când lucrezi cu oamenii. Acolo unde este posibil, să permită lucrul în sistem hibrid, casă/cafenea – birou. Unii, mai mult decât alții, se dovedesc a fi mai productivi dacă lucrează în liniște. Să ia în calcul bonusurile extrasalariale, un trend în continuă creștere, influențat în mare parte de debutul de piața muncii a generației Z, generație care pune mare preț pe interesele personale. Să ofere posibilități de socializare. Muncitorii asiatici au nevoie să socializeze cu colegii români și, de ce nu, cu conaționalii lor. În felul acesta, pot simți că sunt parte din echipă, că aparțin unui grup. Noi, oamenii, avem nevoie de asta, cu atât mai mult într-un colectiv de muncă, unde petrecem o mare parte din zi.

 

Criza de forță de muncă din România aduce tot mai mult personal din India, personal din Nepal și Ski Lanka în companiile de la noi din țară în ultimii ani. Angajatorii caută și în Vietnam, dar și personal din Filipine. Asiaticii sunt stabili, serioși și eficienți în ceea ce fac, sunt productivi. Ca angajator, trebuie doar să le înțelegi nevoile și nu îți va fi greu să îi menții așa. Angajații productivi, asiatici sau nu, au nevoie să fie ajutați să rămână productivi. 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Putem sa te ajutam in procesul de recrutare sau mediere. Intreaba-ne cum.

Contactează-ne