Skip to main content

Dacă dorești să faci cea mai bună alegere în privința candidaților pentru compania ta, dar și să eviți complicațiile legale în cazul recrutării din Asia, criteriile de selecție a personalului sunt o parte foarte importantă a acestui proces. Calitățile obiective verificate ale candidaților pot servi drept bază pentru o decizie documentată, mai ales dacă selecția este realizată de o companie de recrutare cu experiență. Un astfel de proces evită sarcini costisitoare și siguranța că persoana care a primit postul a avut parte de o evaluare bazată pe criterii solide.

 

1. Ce este selecția personalului?

Selecția angajaților este o procedură de potrivire a cerințelor organizaționale cu abilitățile și calificările oamenilor. Prin alegerea celui mai bun candidat pentru postul solicitat, organizația va obține performanțele dorite și va economisi, de asemenea, timp și bani. 

Selecția angajaților trebuie diferențiată de recrutare, acestea fiind două etape ale procesului de angajare. Recrutarea precede selecția în procesul de încadrare a personalului. Criteriile de selecție implică, în schimb, alegerea candidatului cu cele mai bune abilități, calificări și cunoștințe pentru locul de muncă necesar. De pildă, International Work Finder oferă oportunitatea companiilor din România să angajeze lucrători calificați din domenii precum HoReCa, agricultură, producție și multe altele, printr-o selecție riguroasă și orientată către nevoile clientului. 

Ce este selecția personalului

 

Procesul de selecție a angajaților include:

  • Interviul preliminar. Scopul acestei etape este acela de a elimina acei candidați care nu îndeplinesc criteriile minime de eligibilitate stabilite de companie. Competențele, calificările și interesele candidatului sunt examinate în timpul interviului preliminar. Candidaților li se oferă o scurtă prezentare despre companie și profilul postului; Acest proces mai este cunoscut și sub denumirea de ‘screening’; 
  • Teste de evaluare a competențelor. Candidații trebuie să susțină teste de evaluare a aptitudinilor în domeniu, dar și de personalitate. Acestea sunt utilizate pentru a evalua obiectiv candidatul potențial; 
  • Interviul de angajare propriu-zis reprezintă interacțiunea dintre intervievator și potențialul candidat și se folosește pentru a afla dacă este cel mai potrivit pentru postul solicitat sau nu. O companie de recrutare cu experiență, precum International Work Finder, va știi cum să procedeze pentru a oferi posturile vacante celor mai buni în domeniu. 
  • Examinarea medicală se efectuează pentru a asigura capacitatea fizică a potențialului angajat și ajută la scăderea absenteismului de la locul de muncă.

Criterii de calificare și selecție pentru alegerea angajaților potriviți

2. Criterii de calificare și selecție pentru alegerea angajaților potriviți

Evaluarea obiectivă a criteriilor de selecție este esențială și trebuie să fie în concordanță cu cerințele postului. Dacă dorești să recrutezi lucrători din țări asiatice precum Sri Lanka, Filipine, Nepal sau Vietnam, planul de selecție a personalului trebuie să includă următoarele aspecte:

 

  • Calificările candidaților. Acestea sunt foarte importante pentru succesul angajatului, fiind foarte ușor de verificat. O diplomă de liceu sau facultate garantează un nivel de educație care include abilități solide de comunicare scrisă și orală. O diplomă tehnică, de pildă, poate veni cu calificări profesionale, iar o diplomă postuniversitară este necesară pentru unele domenii nișate. În industria ospitalieră, de exemplu, poți accepta niveluri formale mai scăzute de educație dacă angajații au urmat anumite cursuri de specialitate sau au experiență în domeniu;
  • Calități și aptitudini. Multe posturi necesită abilități specifice, precum munca în echipă, lucrul în medii de risc sau cunoașterea unei limbi străine, care necesită timp pentru a fi dobândite. Verificarea acestora este o parte obligatorie în procesul de selecție, deoarece, dacă potențialul angajat nu are abilitatea necesară pentru job, nu își poate face treaba în mod eficient. De pildă, muncitorii din Asia sunt cunoscuți pentru cultura lor care susține loialitatea și productivitatea la locul de muncă, iar mulți dintre aceștia știu și limba engleză, ceea ce poate face facilita procesul de integrare; 
  • Experiența unui candidat dezvăluie modul în care acesta și-a aplicat, de-a lungul timpului, calificările și abilitățile. De exemplu, dacă funcția necesită inițiativă și lucrul direct cu clienții, poți verifica dacă joburile anterioare ale candidatului includ aceste calități. Acest lucru oferă firmei tale certitudinea că va avea parte de angajați cu o experiență care să fie în concordanță cu mediul de lucru și cultura companiei.

Criterii de calificare și selecție pentru alegerea angajaților potriviți

Angajarea unei persoane nepotrivite pentru un loc de muncă este una dintre cele mai costisitoare greșeli pe care o companie le poate face. Ținând cont de forța de muncă tot mai scăzută din România, este important nu numai să-ți îmbunătățiți procesul de selecție, ci și oportunitatea acestuia. De aceea, tot mai mulți angajatori au ales în ultimii ani să recruteze personal calificat din Asia prin intermediul serviciilor oferite de International Work Finder. Așadar, dacă iei în considerare o astfel de colaborare, nu numai că vei avea parte de muncitori loiali și eficienți, dar vei economisi bani și timp, aceasta fiind o investiție rentabilă pe pe termen lung. 

Surse foto: Pexels.com, Shutterstock.com.

Cauți muncitori asiatici? Apelează cu încredere la serviciile International Work Finder!

Contactează-ne