Ca să-și poată păstra angajații buni și să-i atragă pe cei noi, la fel de buni, o companie are nevoie să-și construiască un pachet atractiv de beneficii. Lucrurile evoluează în timp, companiile își schimbă mindsetul, iar angajații nevoile. Pachetele de beneficii se schimbă și ele. O companie care își dorește să fie competitivă în recrutarea unor angajați valoroși trebuie să gândească și să regândească beneficiile pe care le oferă, luând în considerare atât resursele financiare, cât și nevoile angajaților și ofertele existente deja pe piață.
1. Beneficiile prezente oferite în companiile din România
Desigur că beneficiile salariale oferite de companii sunt oricând binevenite, dar nu mai sunt și suficiente. Candidații nu se mai grăbesc să semneze un contract care nu promite nimic extra, iar angajații actuali se gândesc la mai bine. Ce-l poate face, însă, pe angajat să se simtă apreciat și fericit astfel încât să nu ia în considerare schimbarea jobului? Și ce-l convinge pe un nou candidat să spună, „“da, sunt mulțumit de beneficiile oferite”? Pentru început, sunt următoarele:
- tichetele de masă;
- asigurare medicală standard sau extinsă, la care se pot adăuga ședințe de masaj și fizioterapie, chiar întâlniri cu psihologi/psihoterapeuți;
- programe susținute de dezvoltare personală și profesională;
- work from home sau program de lucru flexibil;
- abonamente la sala de sport și/sau înot;
- bonusuri oferite în funcție de performanță;
- mașină și/sau telefon/laptop de serviciu;
- vouchere și/sau decontare de transport (călătorii plătite cu taxi, servicii de car-sharing)
- vouchere de vacanță;
- masă caldă asigurată, coșuri cu legume și fructe la birou;
- bilete la teatru, concerte, festivaluri de muzică și spectacole;
- carduri și tichete cadou;
- vouchere pentru sesiuni de tras cu arcul sau salturi cu parașuta
La fel de apreciate printre angajați sunt și beneficiile extrasalariale sub formă de:
- zile suplimentare de concediu (până la 28 de zile pe an);
- asigurare de viață și pensii private;
- abonamente la reviste de specialitate;
- abonamente la biblioteci online și/sau cărți la birou;
- discounturi la produsele/serviciile companiei;
- cadouri corporate cu diferite ocazii (zile de naștere/sărbători);
- ajutor de căsătorie/naștere copil
Una dintre cele mai mari platforme de recrutare online din România estimează că în 2022, companiile vor oferi beneficii extrasalariale de peste 1000 de lei/angajat. Dacă unele dintre aceste beneficii au dispărut complet în ultimii doi ani, altele noi au apărut în pachetul oferit de companii. Tichetele de masă rămân în topul celor mai populare beneficii extrasalariale și în acest an.
2. Soluția crizei de forță de muncă cu care se confruntă angajatorii români
Chiar dacă unele companii fac eforturi și sunt dispuse să acorde beneficii, atât salariale, cât și extrasalariale pentru a-și motiva angajații să rămână, dar și pentru a-i atrage pe cei noi, cele mai multe dintre ele întâmpină dificultăți în a găsi persoanele potrivite.
În prezent, România se confruntă cu o criză de forță de muncă semnificativă în numeroase industrii. Angajatorii găsesc foarte greu români care să lucreze în domenii precum construcții, în servicii sau chiar în fabrici și, inevitabil, ajung să depindă de străini. Această criză de forță de muncă își găsește rezolvare în recrutarea de personal asiatic, spre care tot mai mulți dintre angajatori își îndreaptă atenția. În urma cererilor făcute către Guvern, din nevoia evidentă de personal, atât calificat, cât și necalificat, în acest an sunt așteptați să lucreze la noi în țară aproximativ 100.000 de muncitori asiatici. Procesul de selecție, recrutare și aducere de personal din Asia este unul complex și implică multe riscuri. Din acest motiv, companiile apelează la agenții de recrutare, care să găsească exact oamenii de care ele au nevoie. Sunt muncitori, dedicați și stabili, spun angajatorii români, și vor pune umărul acolo unde nevoie este nevoie.
Să găsești oamenii potriviți pentru compania ta este greu. Să îi păstrezi motivați este și mai greu. Beneficiile salariale și extrasalariale îi pot face să se gândească de două ori dacă să plece sau deloc dacă să semneze. Oamenii, și aici vorbim de angajați, au nevoie să fie, înainte de toate, bine. Dacă sunt mulțumiți cu ce li se oferă, vor da totul pentru ca tu să ai rezultatele pe care le aștepți. Nu uita că și asiaticii au nevoie de aceleași beneficii. Crezi că se vor bucura de ele?
Sursa foto: unsplash.com