Pentru România, lipsa forței de muncă este o reală problemă în prezent, iar efectele se văd cel mai bine în numărul asiaticilor care vin la noi în țară să muncească. Dacă în 2015, 2016 și 2017 angajații străini de la noi, majoritatea din Asia, erau undeva la 5500, numărul celor care pot lucra legal a urcat treptat la 15.000 în 2018, 30.000 în 2019, și nu mai puțin de 100.000 în 2022. Cifrele au explodat pe fondul presiunilor făcute de antreprenorii români asupra Guvernului, din nevoia evidentă de personal, atât calificat, cât și necalificat. Vei vedea în rândurile următoare de ce angajatorii români preferă asiaticii și cum ajung ei să ocupe un loc de muncă în industrii importante de la noi din țară.
1. Forță de muncă din Asia pentru industriile din România – de ce muncitori asiatici?
Colaborarea cu muncitorii asiatici aduce antreprenorilor români trei mari avantaje – stabilitate, seriozitate și eficiență. Stabilitate prin contract, care recomandă o colaborare de cel puțin doi ani de zile pentru forța de muncă din Asia, seriozitate prin valori, respectul pentru muncă fiind parte din cultura asiaticilor, și eficiență prin randament crescut și costuri reduse pentru angajator.
Angajatorii români care au nevoie de personal din Asia vin din diferite sectoare economice. Sunt antreprenori din domeniul construcțiilor care caută forță de muncă în Nepal sau personal vietnamez, sunt angajatori din industria ospitalității care au nevoie de bucătari, ajutor de bucătar, barmani vietnamezi sau ospătari, sunt cei care se ocupă de agricultură și caută muncitori culegători, tractoriști sau îngrijitori de animale. Multe dintre afaceri aleg muncitori din Asia și în producție, ca și croitori sau operatori CNC, muncitori necalificați sau operatori pe mașini unelte. Alții se bazează pe personal recrutat din Nepal sau Filipine pentru curățenie și menaj. Asiaticii sunt și manipulanți marfă și lucrători în SPA-uri, sunt bone filipineze și infirmiere ori șoferi și mecanici în sectorul auto. Indiferent de industria în care activezi, vei găsi întotdeauna personal din Asia care să aducă un plus de valoare afacerii tale.
2. Recrutare forță de muncă din Asia – cum pot fi aduși muncitorii din Asia în România?
Te-ai hotărât că ai nevoie de muncitori din Asia în firma ta, dar cum îi aduci în țară? Și cum îi angajezi? Să recrutezi personal din Filipine de unul singur va fi destul de greu. Să recrutezi personal din India va fi și mai dificil. Recrutarea de personal din Sri Lanka îți va da mari bătăi de cap și până să ajungi să recrutezi personal din Vietnam și te vei da bătut. În primul rând, consumi timp cu tot acest proces și, cel mai important, bani, resurse pe care le-ai putea folosi în cu totul alte scopuri, decât într-o căutare continuă a angajatului asiatic perfect. Apoi, există riscul ca cei pe care îi aduci în țară să nu fie aceia de care ai nevoie. Decât așa, mai bine ceri ajutorul oamenilor care știu unde se găsesc muncitorii asiatici buni și care dintre aceia te-ar putea ajuta pe tine.
Totul începe cu identificarea nevoilor de personal pe care firma ta le are și crearea unui profil general al angajatului ideal. Apoi, dintre toți candidații sunt aleși aceia care se potrivesc cel mai bine profilului. Urmează selecția personalului, întocmirea de documente necesare și, mai apoi, aducerea muncitorilor la punctul de lucru. Nu-ți face griji în ceea ce privește comunicarea cu ei, pentru că majoritatea asiaticilor cunosc limba engleză și învață destul de repede și limba română. Se vor descurca la fel de bine și în ce au de făcut, pentru că selecția are la bază un criteriu important, și anume experiența de lucru în domeniul respectiv sau în domenii conexe. Ei sunt deja informați cu privire la fișa postului și testați pentru a scădea riscurile unei eventuale nepotriviri.
Te preocupă lipsa de personal? Este normal să fie așa, dar o soluție există. Oricare ar fi nevoile tale în materie de forță de muncă, asiaticii, fie că sunt nepalezi, srilankezi, indieni, filipinezi sau vietnamezi, vin să te ajute să menții afacerea în picioare. Ești pregătit să-i primești?