Într-o perioadă în care mulți tineri nesiguri de viitorul lor consideră că doar joburile care se desfășoară la birou, în fața unui calculator, îi pot împlini pe plan profesional, nevoia pentru o forță de muncă calificată în diverse alte meșteșuguri este din ce în ce mai accentuată. Totuși, chiar dacă piața muncii și tendințele actuale par a fi dominate de zona tehnologiei și a circulației rapide de informație, joburile ce necesită abilități fizice au reînceput să fie apreciate. Așadar, atât pentru un antreprenor aflat la început de drum, cât și pentru un tânăr care nu își poate găsi locul pe piața muncii, un set de cunoștințe despre industria prelucrării de lemn și nu numai ar fi mai mult decât binevenit. Dezvoltă-ți abilitățile în mai multe direcții și înțelege importanța operării corecte, programate, a mașinilor-unelte cu comandă numerică.
1. Operator CNC – o meserie din ce în ce mai căutată și bine plătită
Pentru mulți români, tâmplăria și manevrarea diverselor unelte de tăiere și prelucrare a lemnului reprezintă adevărate hobby-uri, ba chiar tradiții moștenite din generație în generație. Pentru astfel de oameni cu înclinație spre lucrul cu lemnul și mașinile ce îl prelucrează, meseria de operator CNC este ideală. Din ce în ce mai căutați pentru diverse ateliere și fabrici ce produc mobilă, dar și alte piese realizate din metal și alte componente, operatorii CNC sunt, de obicei, caracterizați de versatilitatea de a lucra cu ușurință cu diverse unelte și tipuri de materiale.
1.1. Operatori CNC – ce înseamnă și cum te poți specializa în această meserie
Definiția acronimului CNC provine din limba engleză, și se referă la ,,computer numerical control’’. Mai exact, meseria de operator CNC presupune lucrul cu diverse mașini-unelte cu comandă numerică, aparate ce nu necesită intervenție manuală și operează pe baza unei rutine presetate prin protocoale de programare. Se poate observa, deci, că un asemenea operator este necesar să dețină nu numai cunoștințe despre prelucrarea materialului cu care lucrează, dar și o înțelegere riguroasă a modului de operare și programare a utilajului folosit. Deși epoca tehnologiei și a automatizării face posibilă producția de diverse componente fără depunerea unui efort fizic considerabil, acest avantaj vine la pachet cu responsabilitatea pe care operatorii o au față de buna funcționare constantă a utilajelor. Astfel, există nenumărate cursuri la care se pot înscrie cei care vor să practice o asemenea meserie, cu scopul de a se specializa.
1.2. Responsabilități și cerințe pe piață
Principalele responsabilități din fișa postului unui operator CNC se referă la o cunoaștere temeinică și o manevrare responsabilă a uneltelor și sculelor folosite, precum strungurile și frezele. Întrucât lanțul de producție presupune diverse etape, fiecare cu propriul protocol programat cu precizie, ordinea operării diverselor unelte este crucială pentru un operator responsabil cu mai multe faze din procesul de producție. De asemenea, pentru că pot surveni erori tehnice sau umane în timpul programării un operator CNC este însărcinat cu verificarea calității elementelor produse prin procedurile automatizate și cu depanarea unei rutine executate în mod eronat. Așadar, un operator experimentat, ce dă dovadă de atenție la detalii, înclinație spre identificarea și rezolvarea de probleme și adaptarea la mai multe tehnici și aparate nu va avea nicio problemă să își găsească un loc de muncă bine plătit în domeniu.
1.3. Ce abilități trebuie să aibă un operator CNC
Din fișa postului unui operator CNC, este ușor de intuit ce atuuri ar trebui să aibă o persoană ce vrea să se angajeze într-un astfel de post. Îndemânarea în manipularea și programarea uneltelor cu comandă numerică este de bază, dar și abilitatea de continuă adaptare la noi tehnologii. Domeniul CNC a cunoscut o creștere explozivă prin distribuirea imprimantelor 3D la prețuri din ce în ce mai accesibile, astfel că un operator trebuie să fie conștient că pentru a avansa în carieră trebuie să fie mereu în pas cu standardele cele mai înalte de tehnică din industria în care dorește să activeze.
De asemenea, abilitățile ce țin de controlul calității pieselor produse sunt foarte apreciate și pot constitui un bun început pentru promovarea pe un post de proiectare sau chiar management. Cu o gândire organizată, algoritmică, o fină apreciere a detaliilor și o îndemânare demnă atât de un inginer, cât și de un meșter, operatorul CNC de succes prezintă o versatilitate prețuită de angajatori.
2. Meseria de operator CNC – valoroasă pe plan global
Întrucât abilitățile dezvoltate de operatorii CNC sunt deosebit de valoroase pentru calitatea producției din atelierele și fabricile în care lucrează, este lesne de înțeles că această meserie este una ce își găsește o utilitate deosebită chiar și dincolo de granițele țării. Mai mult, legătura cu domeniul tehnologic este una foarte strânsă și este de așteptat, ba chiar de preferat, să existe schimburi de tehnici și chiar resursă umană între experți CNC din diferite părți ale globului.
2.1. Importanța lucrătorilor instruiți să manevreze diverse mașini și unelte
Tehnologiile sunt într-o continuă schimbare, la fel și cerințele antreprenorilor ce au nevoie de operatori CNC. Astfel, odată ce o nouă unealtă apare pe piață, este cert că cei cu afaceri în domeniu vor dori să adopte tehnicile mai performante și eficiente din punct de vedere al costului. În consecință, lucrătorii din domeniu vor trebui să se adapteze acestor cerințe în continuă schimbare. Dacă ești un antreprenor cu o afacere în domeniu și nu ai timp să identifici cei mai buni potențiali angajați și să îi instruiești, poți apela la servicii precum cele de leasing de personal, care îți permit să aduci în echipă un operator CNC pe o perioadă determinată, în funcție de nevoile pe care le dorești îndeplinite.
2.2. Ce să urmărești când alegi să angajezi un operator CNC
Dacă te afli în căutarea unui muncitor calificat în domeniul CNC, trebuie să urmărești în primul rând istoricul acestora de operare a diverselor unelte și scule, cu speranța că un candidat ideal va fi deja experimentat în procedurile pe care le întreprinzi în cadrul afacerii tale. De asemenea, atenția sporită la detalii și lucrul în echipă sunt și în acest domeniu deosebit de valoroase. Dacă nu dispui de resursele necesare pentru a coordona o campanie de recrutare realizată complet pe plan intern, la nivelul companiei, poți apela la serviciile unor profesioniști în domeniu. Nu te limita la forța de muncă din țara noastră și rămâi deschis și la a angaja resursă umană de peste hotare. Spre exemplu, este bine cunoscut faptul că muncitorii proveniți din Asia au o etică de muncă deosebită și se adaptează cu ușurință la cultura socială și de muncă din România.
Solicită operatori CNCSolicită operatori CNC
2.3. Abilități ce pot fi transferate din și către alte experiențe de muncă
În ziua de azi, multe domenii de activitate au devenit deosebit de nișate, cu specialiști ce își dedică întreaga carieră pentru studiu și perfecționare într-un anumit subdomeniu ce ar fi probabil trecut cu vederea de necunoscători. Chiar dacă meseria de operator CNC presupune un set foarte riguros de responsabilități și abilități necesare acestora, este însă suficient de flexibilă pentru a putea acoperi o plajă largă de aptitudini ce pot fi cu ușurință transferate din către alte domenii. În cazul în care sunteți dispuși să investiți temeinic în specializarea angajaților, recrutarea oamenilor din domenii conexe celui de CNC poate fi o soluție bună. Astfel, veți alcătui echipe diverse, formate din operatori cu spirit analitic, înclinație spre rezolvarea problemelor din mai multe unghiuri, dar și o mai bună adaptabilitate la schimbări ce pot surveni pe parcurs.
3. Construiește o afacere de succes în domeniul prelucrării lemnului
La fel ca în orice afacere, să pui pe picioare un business în domeniul prelucrării de lemn și al confecționării de mobilier nu este ușor. Vei avea nevoie de o rigoare deosebită, dedicare completă începutului afacerii, valori concrete pe care să le inspiri angajaților și un apetit ridicat pentru continuă inovare și îmbunătățire a produsului pe care dorești să îl pui pe piață.
3.1. Cum să formezi și să instruiești o echipa de operatori CNC
Dacă te-ai hotărât să pornești un business în domeniul mai sus menționat, probabil deja știi că nu doar utilajele, cât și persoanele ce le vor opera, pot face diferența între un succes răsunător și încă o altă afacere eșuată. Așadar, acordă atenție sporită echipei pe care o alcătuiești. Cauta oameni ce dau dovadă de o gândire sistematică, organizată, dar și de creativitatea atât de necesară în procesul optimizării operațiunilor tale. Urmărește abilități de proiectare și viziune geometrică, dar și calități umane mai generale precum onestitatea și apetitul pentru munca în echipă.
Odată ce aduci utilaje din ce în ce mai performante în afacerea ta, este bine să îți menții angajații la curent cu noile tehnologii. Investește în sesiuni de training și calificare pentru aceștia și toată lumea va avea de câștigat.
3.2. Identifică resursa umană potrivită nevoilor tale
Atunci când angajezi personal pentru afacerea ta, este nevoie să ai clar în minte nevoile reale pentru care demarezi procesul de recrutare. Schițează un plan cu ce îți propui să obții de la business în perioada următoare, iar nevoile de personal vor deveni evidente. Spre exemplu, ia în considerare ce fel de aparate CNC dorești să achiziționezi și axează-ți căutarea de personal pe oameni cu experiență vastă în tehnicile respective. Pentru a optimiza acest proces, apelează la specialiști din domeniul recrutării și vei economisi timp, bani și multe bătăi de cap. Dacă dorești să angajezi personal din străinătate, este de dorit să ai un colaborator care să se ocupe de formele legale necesare și toate celelalte chestiuni logistice la care poate nu te gândești atunci când pleci la drum în afacere.
3.3. Menține creșterea afacerii sustenabilă și vino mereu cu inovație în domeniu
Poate la fel de rea precum o stagnare sau chiar scădere în ceea ce privește businessul este o creștere gestionată iresponsabil. Există mult spațiu de creștere și potențial în domeniu, asigură-te însă că nu pierzi controlul operațiunilor tale nici atunci când te extinzi de la câțiva angajați până la câteva sute. Pentru asta, trebuie să creionezi clar un set de valori ale companiei, pe care să le implementezi prin puterea exemplului. Atrage-ți angajații să rămână în cadrul companiei prin promovări și o constantă grijă față de siguranța și buna lor stare. Întrucât operatorii CNC dispun de un set larg de abilități, valorifică toate aceste plusuri și vei fi surprins de cât de armonioasă va fi creșterea companiei tale.
Având toate acestea în vedere, devine evident cum îmbinarea dintre tehnologie și meșteșug face din operatorii CNC o categorie foarte apreciată și căutată pe actuala piață a muncii, aflată într-o continuă schimbare. Ca în orice alt domeniu, cheia succesului în această arie stă în dorința de a fi mereu la curent cu ce este actual și a dori să evoluezi atât pe plan personal, cât și profesional.
Sursa foto: shutterstock.com; unsplash.com