Skip to main content

Efectele nefaste ale forței de muncă deficitare continuă să se facă resimțite în mai multe domenii de activitate, însă poate cel mai afectat este sectorul construcțiilor. Lipsa de personal calificat în România poate fi pusă pe seama mai multor cauze: interesul scăzut al tinerilor pentru un loc de muncă în construcții, emigrarea muncitorilor calificați către alte țări mai dezvoltate, scăderea progresivă a natalității etc. Problema angajatorilor români care nu găsesc forță de muncă autohtonă devine tot mai pregnantă, motiv pentru care Guvernul permite firmelor să angajeze din ce în ce mai mulți muncitori străini care să acopere deficitul.

Acest articol este menit să te pună la curent cu toate demersurile legale necesare pentru importul forței de muncă din țări non-UE, astfel încât firma ta de construcții să-și asigure personalul necesar în funcție de nevoile tale.

 

1. Angajați la mare căutare de către firmele de construcții

Contract de muncă temporară pentru lucrătorii non-UE

Penuria de forță de muncă a determinat tot mai mulți antreprenori din România să recurgă la recrutarea de personal asiatic, principalul motiv fiind concurența acerbă pentru muncitori calificați la nivel european. 

 

Societățile de construcții pot avea muncitori calificați sau necalificați, în funcție de serviciile prestate. În contextul lipsei de personal (atât calificat, cât și necalificat) și a cererii mari pe piața construcțiilor, autoritățile au crescut cota de permise de muncă eliberate pentru străini și au permis o scutire de plată pentru contribuțiile sociale pe o perioadă de 10 ani firmelor care întâmpină dificultăți în recrutarea forței de muncă. Lipsa de personal se resimte cel mai mult în domenii nișate, muncitorii calificați pentru posturi precum fierar betonist, dulgher, buldo-excavatorist, operator de macarale, de platforme aeriene și multe altele fiind la mare căutare.

 

2. Condiții de angajare a forței de muncă străine în domeniul construcțiilor

Personal indian pentru Constructii - International Work Finder

Există o varietate de domenii de muncă cu personal asiatic care reușesc să prospere și să facă față cererii de pe piață, printre cele mai cunoscute fiind HoReCa, agricultură, curățenie, asistență, auto, iar lista poate continua. Sectorul construcțiilor nu face excepție, fiind estimat că 10.000 de muncitori din Asia lucrează pe șantierele din țară. Există însă o serie de condiții cu care atât angajatorul, cât și cetățeanul străin, trebuie să se conformeze.

2.1. Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a angaja muncitori în construcții

În vederea inițierii demersurilor de angajare a cetățenilor străini, angajatorul trebuie să îndeplinească o serie de cerințe esențiale:

  • să desfășoare activități compatibile cu funcția pentru care solicită încadrarea în muncă a cetățeanului străin;
  • să aibă achitate la zi obligațiile către bugetul de stat;
  • să nu aibă sancțiuni pentru săvârșirea unor contravenții precum angajare ilegală sau muncă nedeclarată;
  • să nu fie (sau să nu fi fost) condamnat definitiv pentru o infracțiune prevăzută de Codul muncii sau de Codul penal.

Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, atunci angajatorul poate demara procesul de angajare a cetățenilor străini.

 

2.2. Ce condiții trebuie să îndeplinească cetățeanul străin pentru a deveni angajat în construcții

Pentru a putea duce la bun sfârșit procesul de angajare a muncitorilor străini, angajatorul trebuie să se asigure că aceștia îndeplinesc următoarele criterii:

  • să aibă și să poată dovedi pregătirea profesională și experiența în domeniul de activitate relevant;
  • să poată dovedi că sunt apți din punct de vedere medical pentru ocuparea postului;
  • să nu aibă antecedente penale incompatibile cu postul pentru care urmează să fie recrutați;
  • să se poată încadra în contingentul anual aprobat de guvern.

 

3. Acte necesare pentru angajarea personalului străin din afara UE în domeniul construcțiilor

Consultanta Legislativa- Agentie de recrutare International Work Finder

Odată ce se încheie procesul de selecție urmat cu ANOFM pentru pozițiile comunicate ca vacante, angajatorul poate parcurge următoarele etape. Potrivit legislației în vigoare, firmele care doresc să angajeze personal străin trebuie să parcurgă următoarele etape de angajare:

  • obținerea unui aviz de angajare – care poate varia în funcție de categoria de lucrători în care se încadrează (sezonier, permanent etc.)
  • obținerea unei vize de lungă ședere
  • obținerea dreptului de ședere
  • eliberarea unui permis de ședere în scop de muncă/de detașare

 

Poți consulta site-ul oficial al Guvernului pentru a te interesa cu privire la documentele necesare obținerii actelor menționate mai sus.

Există și categorii de străini pentru care obţinerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă nu este necesară, cum ar fi solicitanții de azil sau străinii care au dobândit o formă de protecție în România.

 

Procesul de recrutare poate fi unul extrem de sinuos, motiv pentru care angajatorii preferă să opteze pentru serviciile oferite de agențiile de recrutare care se ocupă de filtrarea celor mai buni candidați, întocmirea documentelor necesare și multe alte proceduri care necesită timp și efort considerabil. 

În ciuda impedimentelor aduse de deficitul de personal, de pandemie și de creșterea semnificativă a costurilor pentru materialele de construcții, acest sector continuă să fie extrem de profitabil și la mare căutare în România. Pășește cu încredere pe un drum „pavat” de noi posibilități și atinge succesul binemeritat alături de angajați serioși și bine pregătiți.

Sursa foto: Pexels.com

Solicită personal asiatic pentru construcții. Contactează-ne!

Contactează-ne