Skip to main content

Într-o piață de muncă aflată într-o dinamică permanentă, recrutarea pentru firma ta poate fi tot mai provocatoare și chiar dificilă. Procesul de angajare presupune nu doar mult efort și dedicare, ci  și o strategie clară și coerentă pentru ca rezultatele să fie unele de excepție pentru dezvoltarea afacerii tale. 

Vei afla din acest articol ce este medierea muncii și cine poate beneficia de aceste servicii, precum și care sunt entitățile care realizează medierea muncii și ce implică acest proces. De asemenea, vei putea citi despre felul în care acest tip de servicii te poate ajuta în desfășurarea activității firmei tale astfel încât să te poți bucura de un proces de recrutare eficient.

Servicii conexe - International Work Finder

1. Medierea muncii: definire și cadru legislativ

Din punct de vedere legislativ, medierea muncii este reglementată în Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Astfel, medierea muncii este definită ca fiind activitatea prin care se realizează punerea în legătură a angajatorilor cu persoanele în căutarea unui loc de muncă, în vederea stabilirii de raporturi de muncă sau de serviciu.  

Art. 14 din Procedura de mediere a muncii, parte integrantă a Hotărârii nr. 377/2002 pentru aprobarea Procedurilor privind accesul la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, modalităţile de finanţare şi instrucţiunile de implementare a acestora, reglementează scopul medierii. 

Astfel, activitatea de mediere a muncii urmăreşte stabilirea compatibilităţilor sau echivalenţelor dintre cerinţele locurilor de muncă vacante, comunicate de angajatori şi aflate în baza de date a agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, cu pregătirea profesională, aptitudinile şi opţiunile solicitantului de loc de muncă.

Practic, medierea muncii presupune faptul că există un furnizor de servicii de recrutare care intermediază o persoană care își caută un job cu agentul economic care are nevoie să angajeze. 

Serviciile de mediere a muncii sunt oferite gratuit de către agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi de furnizorii de servicii autorizaţi. Acest tip de servicii pot fi puse la dispoziție și de furnizori de servicii specializate, din sectorul public sau privat, acreditaţi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Lucru Echipa - International Work Finder

2. Servicii de mediere a muncii pentru firma ta

Serviciile de mediere sunt asociate, în primul rând, cu intermedierea dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă și persoanele care sunt în șomaj sau caută un loc de muncă. Procesul de selecție al candidaților potriviți poate fi lung. Însă, dacă ai o strategie puternică și clară de recrutare pentru dezvoltarea afacerii tale, este mai profitabil să apelezi la servicii specializate. Astfel, economisești timp și câștigi bani prin producție, pentru că vei avea angajații la dispoziție mult mai repede. 

Solicită servicii de recrutare și mediere pentru compania taSolicită servicii de recrutare și mediere pentru compania ta

O agenție de recrutare poate media relația dintre angajator și viitorul angajat. Dacă afacerea ta face parte dintr-un domeniu în care recrutarea se dovedește tot mai dificilă pentru departamentul de HR intern, externalizarea către o astfel de agenție profesionistă poate fi soluția perfectă. 

Dacă ai un partener puternic în procesul de recrutare, acesta va înțelege atât profilul companiei tale și nevoile specifice, cât și tipul de angajat care s-ar potrivi cel mai bine pe postul pe care îl pui la dispoziție. Tocmai prin această mediere, se poate rentabiliza procesul de recrutare intern. 

Ca angajator, nu trebuie să te limitezi la forța de muncă din România. De altfel, s-ar putea ca exact această abordare și redirecționare către selecția de personal străin poate fi una dintre direcțiile care îți poate duce afacerea la următorul nivel de performanță. Angajații asiatici, de exemplu, sunt recunoscuți în toată lumea pentru dedicarea și seriozitatea lor.

3. Medierea muncii pentru angajarea de personal asiatic

Cel mai probabil ai observat în mediul de afaceri această tendință de a recruta angajați străini, îndeosebi din zona Asiei. Poate la prima vedere ideea recrutării de personal asiatic pare complicată, adevărul este dacă ai partenerul de recrutare potrivit, te vei bucura rapid și simplu de toate beneficiile acestui tip de colaborare. 

Procesul de recrutare pentru forța de muncă din Asia implică nu doar potrivirea celor două profile (angajat și angajator), dar și întocmirea formalităților de imigrare, mediere, suport în vederea integrării, precum consultanță legislativă. În funcție de domeniul tău de activitate, poți aduce în firma ta oameni dedicați și muncitori. O agenție specializată îți va oferi toată asistența de care ai nevoie în acest proces, de la propunerea celor mai potrivite profile pentru compania ta până la integrarea noilor angajați la locul de muncă

Chiar dacă îți dorești să angajați personal pe termen lung sau dacă ești interesat, mai degrabă, de leasing de personal pentru o perioadă limitată de timp, este esențial să eficientizezi procesul de recrutare. Prin externalizarea acestuia, cu toate beneficiile a tot ce înseamnă medierea muncii în acest context, vei reuși să ai o echipă dedicată companiei tale. 

Sursa foto: Unsplash.com

Solicită servicii de recrutare și mediere. Contactează-ne!

Contactează-ne