Skip to main content

Unul dintre cele mai importante roluri ale unui departament de HR este de a asigura un mediu de lucru stabil, o cultură organizațională sănătoasă în care munca fiecărui angajat este valorizată și apreciată. Departamentul de HR se asigura că misiunea, viziunea și valorile companiei se regăsesc în activitatea fiecărui angajat. 

Vei afla din acest articol ce înseamnă departamentul de HR, care sunt obiectivele și atribuțiile sale într-o companie, precum și ce trebuie să știi dacă firma ta are nevoie de recrutare printr-o agenție externă.

1. Departamentul de HR – definiție și obiective

Departamentul de resurse umane al unei companii se ocupă cu pregătirea și dezvoltarea angajaților săi, considerați unele dintre cele mai importante resurse ale companiei. Cunoscut și sub denumirea de departament de HR (human resources), misiunea departamentului de resurse umane este de a oferi un management eficient al personalului prin dezvoltarea și implementarea politicilor, programelor și serviciilor care contribuie la atingerea obiectivelor corporative și ale angajaților. 

În termeni mai simpli, departamentul de HR este responsabil de gestionarea ciclului de viață al angajaților (de la recrutare, angajare, integrare, formare și încheierea contractelor de muncă ale angajaților), precum și administrarea beneficiilor angajaților.

Contract angajare - International Work Finder

2. Atribuțiile departamentului de HR

Obiectivul principal al managementului resurselor este de a asigura o experiență optimă pentru personalul organizației. Obiectivele departamentului includ asigurarea disponibilității resurselor într-o companie, accesul ușor la date, salarizarea la timp, asigurarea conformității la locul de muncă, precum și acțiuni care țin de dezvoltarea profesională și personală a angajaților. 

Obiectivele unui departament de HR pot varia, printre altele, în funcție de specificul companiei, de domeniul de activitate sau de numărul de angajați. În majoritatea organizaților cele mai importante obiective ale departamentului de resurse umane sunt: 

Deleagă Recrutarea Personalului AsiaticDeleagă Recrutarea Personalului Asiatic

Un departament de HR are rolul de a se asigura că firma are angajați pregătiți și competenți, că sunt instruiți corespunzător pentru a-și îndeplini obligațiile, precum și că sunt recompensați pe măsură. Se poate afirma că un departamentul de resurse umane oferă politici eficiente, proceduri și linii directoare pentru un mediu de lucru optim. 

Inlocuire Personal - International Work Finder

3. Ce trebuie să știi despre recrutarea printr-o agenție externă 

În calitate de departament responsabil pentru angajarea și formarea angajaților, specialiștii de HR joacă un rol strategic în a ajuta compania în acest proces. În funcție de specificul firmei tale, rolul unui departament de HR poate avea o persoană responsabilă de procesul intern de recrutare. În unele companii, acest proces este externalizat. Alegerea unei agenții care înțelege piața de muncă și oferă soluții personalizate pentru fiecare companie poate să fie una dintre cele mai bune decizii pentru bunăstarea firmei tale. 

De exemplu, dacă firma ta activează în domeniul construcțiilor, este posibil ca departamentul de HR să nu aibă competențele necesare pentru a se putea ocupa de recrutarea unui personal pentru șantier. Tocmai de aceea, poți apela oricând la o agenție externă care să se ocupe de acest proces cu metode de recrutare specifice. În plus, în acest fel este mult mai ușor să poți opta pentru forța de muncă din străinătate, personal recunoscut pentru munca și dedicarea sa. 

 

Un astfel de specialist este în măsură își dea seama de nevoile companiei tale și poate recruta în funcție de competențele profesionale ale angajaților străini. Un alt avantaj al colaborării cu un agent de recrutare extern este faptul că acesta se ocupă de toată documentația necesară, de la procesul de recrutare per se până la realizarea și încheierea contractelor de muncă pentru lucrătorii non-UE, precum și a avizelor de muncă necesare pentru cetățenii străini, în aceste cazuri. 

Departamentul de HR se poate dovedi a fi inima companiei tale. Este esențial ca departamentul de resurse umane să fie format prin profesioniști competenți pentru specificul afacerii tale. Externalizarea serviciilor de HR atunci când vine vorba procesul de recrutare poate fi una dintre cele mai bune decizii de management pe care o poți lua pentru compania ta.

Solicită personal necalificat pentru afacerea ta.

Contactează-ne