Multe firme românești care sunt în căutare de forță de muncă, mai ales în domenii în care numărul muncitorilor este mic, aleg să colaboreze cu agenții de recrutare, patronii fiind dispuși să angajeze și personal străin. Încă din primele etape ale selecției, stabilirea unui set de întrebări pentru interviu este destul de importantă, ajutând în triajul potențialilor angajați.
Cum pot răspunde firmele angajatoare și cele de recrutare la cele mai frecvente întrebări la un interviu și cum pot colabora astfel încât rezultatul să fie cel așteptat? Articolul de mai jos îți oferă toate răspunsurile.
1. Cele mai frecvente întrebări la interviul de angajare adresate de către firme potențialilor angajați
În procesul de selectare de personal străin, firma angajatoare poate stabili de la început o relație bună cu o agenție de plasare a forței de muncă stabilind un set de întrebări la care ar dori răspunsuri. Chiar dacă recrutorul are propriile formulare prin care poate afla ce caută o societate românească în materie de muncitori, aceasta din urma poate fi de ajutor atunci când trimite mai multe detalii despre aspectele care o interesează în mod special.
Astfel, indiferent că posibilii angajați sunt din țări asiatice precum Vietnam, Nepal, India sau Sri Lanka, aceștia fiind predominanți pe piața muncii românești în domeniul construcțiilor, cele mai bune întrebări pentru interviu pentru muncitorii din aceste state pot fi legate de:
- experiența în domeniul în care vor lucra;
- cât de repede se pot adapta la cerințele din industria în care vor opera în România;
- dacă au mai lucrat în alte țări și pe alte poziții asemănătoare până acum.
Cele mai frecvente întrebări la interviurile de angajare ale muncitorilor străini ar trebui, de regulă, să aibă legătură și cu cunoștințele unei limbi de circulație internațională, precum și interesul viitorilor angajați în a învăța limba română. Agențiile de recrutare pun la dispoziție inclusiv cursuri în acest sens.
Printre cele mai frecvente întrebări la interviu pe care le poate avea un angajator și pe care le poate transmite firmei de recrutare sunt și cele legate de salariu. În acest fel, recrutorul poate restrânge criteriile de căutare și poate grăbi procesul de angajare.
2. Cele mai întâlnite întrebări la un interviu de la un muncitor străin
Ca posibil angajator, o firmă se poate pregăti pentru cele mai frecvente întrebări la un interviu de angajare pe care un muncitor străin le-ar putea pune. Acestea pot fi adresate agenției cu care lucrează pentru a-i fi mai ușor atunci când are de ales dintre mai mulți candidați.
Printre cele mai frecvente întrebări la un interviu la care se poate aștepta o firmă de recrutare sunt:
- care este salariul net;
- dacă există posibilitatea cazării;
- perioada contractului de muncă.
- dacă există asigurare medicală și acces la servicii medicale
- dacă există cineva care va media eventuale conflicte cu angajatorul sau cu angajatul
- programul de lucru și zilele libere.
Chiar dacă există anumite răspunsuri standard la aceste întrebări, formularea mai elaborată sau detaliată a acestora, într-o piață a muncii unde aducerea de muncitori străini este din ce în ce mai solicitată, poate ajuta la găsirea mai rapidă a unor persoane dispuse să vina să lucreze în România.
Deși numărul muncitorilor străini dispuși să se angajeze în România a crescut, acum existând chiar și personal din țări africane, precum Egipt, colaborarea cu o firmă de recrutare poate ajuta la o selecție mai bună, dar și cu servicii legate de diverse proceduri precum aplicarea pentru permisele de ședere și de muncă, astfel încât angajații să înceapă să lucreze cât mai curând.
Colaborarea dintre firma românească în procesul de căutare de forță de muncă și recrutor poate consta și în selectarea din lista celor mai întâlnite întrebări la un interviu pe cele care îl interesează cel mai mult pe viitorul angajator. Aceasta este o altă metodă prin care societatea poate grăbi procedura de recrutare și se poate asigura ca în ultima etapă vor trece doar cei care au cel mai mare potențial.
În afara celor mai frecvente întrebări la interviul de angajare, este bine să se aibă în vedere și alte informații pe care un angajator le poate avea, stabilind propriile criterii și condiții pe care le are la angajare. De exemplu, acolo unde vor exista echipe mixte, un detaliu care contează poate fi experiența în lucrul cu persoane străine ale viitorilor angajați.
De asemenea, toate neclaritățile despre procesul de recrutare ar trebui stabilite încă de la început cu agenția, astfel încât angajatorul să știe exact de ce servicii poate beneficia atunci când apelează la aceasta din urmă.
În concluzie, o societate din România poate găsi cele mai bune întrebări pentru interviu chiar în listele agenției de plasare a forței de muncă cu care colaborează. Le poate completa cu informațiile extra de care are nevoie sau poate stabili singură o listă centrată strict pe răspunsurile de care are nevoie. În ceea ce privește răspunsurile date de către companie la întrebările posibilului angajat, acestea ar trebui să fie cât mai detaliate pentru a avea un impact pozitiv în procesul de recrutare.
Sursa foto: Pexels.com
Am recrutat peste 5000 de muncitori pentru România. Ne-am propus 10.000 pentru acest an. Vrei si tu muncitori asiatici? Apelează-ne!
Contactează-ne