Skip to main content

Din ce în ce mai multe companii românești descoperă avantajele de care pot avea parte în momentul în care decid să angajeze muncitori străini din Asia. Cu toate acestea, când află că procesul este unul anevoios și cu o durată mai mare decât se așteptau, managerii multor firme renunță.

Ei bine, procesul de angajare a străinilor e dificil doar dacă alegi să faci acest lucru de unul singur. În schimb, dacă apelezi la o agenție de recrutare specializată în aducerea muncitorilor din Asia în România, gradul de dificultate va scădea drastic. Nu vei fi nevoit să te complici cu obținerea diverselor acte, cum este permisul de ședere în scop de muncă, pentru a asigura legalitatea activității străinului în firma ta, întrucât, agenția de recrutare se va ocupa de aceste aspecte.

Totuși, pentru ca totul să meargă așa cum îți dorești și să ai parte de cei mai buni muncitori, indiferent de domeniul de activitate, este necesară o colaborare strânsă cu cei care se ocupă de recrutare și e indicat să cunoști și tu, în mare, etapele prin care un străin trece până când ajunge să lucreze în țara noastră. Vei afla din articol detalii despre întregul proces, cu un accent aparte pe obținerea permisului de ședere în scop de muncă, el fiind extrem de important pentru muncitorul străin.

 

1. Permisul de muncă – de ce este atât de important?

Permisul de ședere în scop de muncă este esențial pentru legalitatea angajării muncitorilor din Asia. Ei trebuie să poată demonstra, în orice moment, că se află pe teritoriul României în mod legal, iar documentul îi ajută să facă acest lucru. E necesar să aibă întotdeauna la ei o copie a avizului de angajare și a permisului de ședere în scop de muncă, pentru a nu întâmpina vreo problemă.

De asemenea, o copie a tuturor documentelor trebuie să se afle și la sediul firmei, pentru a avea un back-up în cazul în care muncitorii pierd documentele și pentru a putea demonstra că procesul de angajare a fost făcut pe baza prevederilor legale. 

Atunci când un muncitor nu poate demonstra, cu ajutorul permisului de ședere, că muncește în mod legal pe teritoriul țării noastre, atât el, cât și compania unde lucrează pot întâmpina probleme. Amenzile pentru firme sunt între 10.000 și 20.000 de RON, dar autoritățile pot decide chiar să închidă temporar afacerile unde au loc asemenea activități ilegale. Din acest motiv, este importantă verificarea periodică a documentelor pentru a evita problemele care pot apărea în momentul în care valabilitatea lor a expirat. 

Dacă vei alege să colaborezi cu o agenție de recrutare cu experiență în acest proces, specialiștii din cadrul ei se vor asigura că toate actele sunt în regulă și că au fost obținute documentele care atestă faptul muncitorii pe care i-ai adus în firmă au ajuns la tine în mod 100% legal. 

Permisul de muncă - de ce este atât de important? - Work Finder

1.1. Care sunt actele necesare obținerii permisului de ședere în scop de muncă?

Există mai multe tipuri de permis de ședere care pot fi obținute de străini, în funcție de scopul pentru care intră în țară. Dintre acestea, cel care contează pentru angajatori este permisul de ședere în scop de muncă. El poate va fi obținut doar după expirarea vizei de lungă ședere, adică după 90 de zile de la intrarea în țară. Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) emite documentul. Actele pentru cererea obținerii sale sunt următoarele: 

 • Cerere tip
 • Originalul și copia pașaportului sau a unui document de trecere a frontierei
 • Originalul și copia actului care dovedește existența unui spațiu de locuit
 • Actul care dovedește asigurarea socială de sănătate
 • Dovada existenței mijloacelor de întreținere
 • Cazierul judiciar
 • Dovada achitării taxelor

Permisul de ședere dovedește identitatea muncitorului, a adresei la care locuiește în timpul în care se află în România, alături de durata și scopul șederii sale. 

1.2. Prelungirea permisului de ședere în scop de muncă

Prelungirea permisului de ședere în scop de muncă trebuie să fie făcută cu cel puțin 30 de zile înainte de data expirării primului permis. Actele pentru prelungire sunt următoarele: 

 • Cererea pentru prelungire
 • Copia și originalul pașaportului
 • Copia și originalul dovezii existenței spațiului de locuit
 • Contractul de muncă care atestă faptul că salariul are cel puțin valoarea salariului minim brut
 • Adeverința medicală care atestă sănătatea muncitorului
 • Dovada achitării taxelor

Durata valabilității prelungirii permisului poate fi egală cu durata de valabilitate a contractului de muncă, dar nu poate depăși un an. Pentru a putea fi prelungit este necesar să fie plătite și o serie de taxe.

Prelungirea permisului de ședere în scop de muncă - International Work Finder

2. Celelalte etape care trebuie parcurse, pe lângă obținerea unui permis de ședere în scop de muncă în România pentru cetățenii non-UE

Procesul de angajare al muncitorilor din Asia diferă, comparativ cu angajarea muncitorilor care sunt cetățeni ai Uniunii Europene, ai Confederației Elvețiene sau ai Spațiului Economic European. Spre exemplu, cetățenii care fac parte din Uniunea Europeană nu sunt nevoiți să obțină un permis de ședere în scop de muncă pe teritoriul țării noastre.

Așadar, pe lângă obținerea permisului de ședere, trebuie obținut de către firma care își dorește să aibă muncitori străini avizul de angajare (autorizația de muncă). Acest document este eliberat tot de către Inspectoratul General pentru Imigrări și e cel care permite angajarea propriu-zisă a străinului în cadrul companiei tale. După ce avizul a fost obținut, vei fi nevoit să plătești echivalentul în lei a 200 de euro pentru fiecare lucrător în parte. Chitanța pe care o vei primi va trebui să o păstrezi în original. 

Pe lângă aceste aspecte, este necesar să fie îndeplinite o serie de condiții și de către  afacerea ta pentru a putea angaja, în mod legal, personal din Asia: 

 • Toate obligațiile de natură financiară din ultimul trimestru au fost achitate către stat
 • Afacerea își desfășoară activitatea în țară
 • Nu există vreo condamnare definitivă pentru infracțiuni comise cu intenție contra persoanei sau pentru încălcarea Codului muncii
 • Domeniul de activitate al firmei coincide cu posturile pentru care cauți angajați
 • Firma a încercat să ocupe posturile vacante publicând anunțuri de angajare cu ajutorul mijloacelor de informare în masă, însă nu au fost găsiți angajați

Pentru a demonstra faptul că a fost încercată ocuparea posturilor cu cetățeni români, cetățeni ai Uniunii Europene, ai Confederației Elvețiene sau ai Spațiului Economic European, trebuie să ai următoarele documente:

 • Organigrama din care să reiasă care sunt funcțiile ocupate și cele vacante
 • Adeverință referitoare la forța de muncă care e disponibilă pentru locul vacant sau locurile vacante
 • Dovada publicării anunțului pentru ocuparea locurilor de muncă în mijloacele de informare în masă
 • Procesul verbal (copie) care atestă efectuarea unei selecții pentru ocuparea locului vacant
 • Copie a ofertei de angajare

Avizul de angajare poate fi anulat de către cei de la Inspectoratul General pentru Imigrări în cazul în care vor constata că a fost obținut cu ajutorul unor documente false. Acesta este un alt motiv pentru care merită să colaborezi cu o agenție care se ocupă cu recrutarea, întrucât, îți va garanta faptul că toate actele și documentele sunt reale. 

Urmează, apoi, obținerea vizei de lungă ședere, ea fiind valabilă timp de maximum 90 de zile. Înainte de expirarea acesteia, este necesar să fie obținut permisul de ședere în scop de muncă, despre care am vorbit mai sus.

După cum poți observa, întregul proces e unul care poate dura mult, unele dintre documente expirând înainte de obținerea actelor necesare. În aceste cazuri, este nevoie ca documentele să fie înlocuite. Tot datorită lungii durate a procesului, recomandarea noastră e să începi din timp parcurgerea tuturor pașilor pentru a putea avea parte de muncitori din Asia înainte ca numărul de muncitori străini admiși de Guvern să se fi epuizat.

3. Permis de ședere în scop de muncă – Motive pentru care merită să treci prin procesul de angajare a străinilor

Realitatea economică din numeroase țări de pe continentul asiatic este cea care determină un număr în creștere de muncitori să își dorească să ajungă să muncească în Europa și, implicit, în România. Fenomenul e asemănător cu cel pe care îl cunoaștem și noi în țară, numeroși muncitori plecând în țările vestice, din dorința unui trai mai bun.

Ei bine, muncitorii din Asia au același deziderat, și anume, să aibă un trai mai bun și să își ajute familia rămasă acasă. Așadar, fie că este vorba de muncitorii din Nepal pregătiți temeinic în domeniul construcțiilor, fie că este vorba de cei din Sri Lanka pricepuți la agricultură sau chiar filipinezele care sunt printre cele mai bune bone, toți cei care ajung în România vor fi determinați să fie angajați model. Ei își vor da silința pentru a reuși să se ridice la așteptările angajatorului, întrucât, doar așa își pot îndeplini dorința de a-i ajuta pe cei de acasă și de a avea un trai mai bun.  

Apelând la forță de muncă străină vei avea parte de un grad de stabilitate mai ridicat, întrucât, după ce sunt îndeplinite toate cerințele legale necesare, muncitorul va rămâne mult timp în compania ta. Spre deosebire de forța de muncă străină, muncitorii români își părăsesc adesea locul de muncă după doar câteva săptămâni, după ce observă că munca este dificilă sau nu este pe placul lor. 

Muncitorii din Asia pot contribui la dezvoltarea companiei tale și te pot ajuta să ajungi la rezultatele financiare pe care ți le dorești. Mai mult decât atât, poți obține un avantaj în fața competiției din moment ce nu vei fi nevoit să treci prin procesul de recrutare a personalului la fiecare câteva luni, ci vei avea muncitori loiali și dedicați.

În anumite domenii, personalul din Asia va oferi clienților o experiență autentică, ceea ce te va ajuta să îi fidelizezi. Așadar, un bucătar asiatic va fi foarte apreciat într-un restaurant cu specific asiatic, la fel cum maseuzele asiatice sunt recomandate în cazul SPA-urilor care își doresc să ofere servicii superioare clienților. 

Permis de ședere în scop de muncă - Motive pentru care merită să treci prin procesul de angajare a străinilor

În funcție de domeniul de activitate al afacerii tale, agenția noastră va găsi cei mai potriviți muncitori din Asia. Totuși, indiferent de domeniu, aceștia au o serie de calități comune, care se datorează, în mare parte, culturii lor: 

 • Sunt competenți și serioși
 • Manifestă întotdeauna dorința de a munci
 • Sunt instruiți în domeniul în care urmează să activeze, întrucât, doar așa pot obține un loc de muncă în afara țării de origine
 • Sunt dornici să învețe și să își îmbunătățească abilitățile
 • Sunt persoane meticuloase, organizate și răbdătoare, calități apreciate în special în cazul sarcinilor repetitive din producție
 • Nu absentează, productivitatea fiind foarte importantă pentru ei
 • Sunt loiali angajatorului

În cele mai grave cazuri, unele afaceri ajung în punctul în care nu își pot continua activitatea pentru că nu au muncitori care să se ocupe de diversele sarcini. Evident, chiar și câteva zile în care activitatea unei companii este pusă pe pauză sau nu funcționează la capacitate maximă, înseamnă bani pierduți și clienți nesatisfăcuți. Așadar, problemele care pot apărea sunt dintre cele mai grave, fiind necesar ca fiecare companie să se asigure, din timp, că nu va întâmpina probleme de această natură. Domeniile și sectoarele din țară care sunt cele mai afectate de lipsa de forță de muncă sunt: 

 • Auto
 • Asistență/îngrijire
 • HoReCa
 • Construcții
 • Producție
 • SPA
 • Reciclare
 • FMCG
 • Curățenie/menaj

Cetățenii din Asia pot fi angajați în cadrul companiei tale doar dacă sunt pregătiți în domeniul de activitate și au experiență. De asemenea, ei trebuie să fie apți din punct de vedere medical, aici intervenind adeverința medicală pe care o vor obține. Deși unii români au mai mult decât un loc de muncă, pentru angajații străini acest lucru nu este permis. Ei pot lucra doar pentru un angajator. 

Bineînțeles, muncitorii din Asia care vor lucra în România vor avea aceleași drepturi ca românii care sunt angajați, precum dreptul la salarizare, dreptul la repaus zilnic, dreptul la securitate, dreptul la informare și dreptul la demnitate în muncă.

În cazul în care ai nevoie de forță de muncă pentru afacerea ta, indiferent dacă este vorba de domeniul auto sau HoReCa, muncitorii din Asia pot fi cea mai bună alegere. 

 

Sursa foto: Unsplash.com, Shutterstock.com

Cauți muncitori asiatici? Apelează cu încredere la serviciile International Work Finder!

Contactează-ne