Schimbarea este o parte inerentă a vieții, atât în ceea ce privește latura profesională a acesteia, cât și în cazul laturii personale. Nu există persoane care să nu fi fost afectate de o schimbare, la un moment dat, pe parcursul vieții.
În privința vieții profesionale, schimbarea este ceva considerat normal și chiar de dorit, atât de către companii, cât și de către angajați. Dacă în ceea ce privește firmele, schimbările sunt unul dintre modurile prin care businessul poate crește și se poate dezvolta, în privința angajaților, schimbările locurilor și tipurilor de muncă sunt o cale către acumularea de experiență și noi abilități, iar în final, de creștere a valorii muncii pe care o pot oferi în schimbul compensațiilor bănești.
Desigur, sosirea la o nouă companie, fie una locală, națională sau chiar dintr-un alt stat, este una din schimbările care solicită o perioadă de adaptare a angajatului, iar din acest punct de vedere, integrarea la locul de muncă este aspectul pe care compania angajatoare ar trebui să pună un accent deosebit.
1. Integrarea personalului nou angajat – calea cea mai rapidă către obținerea unei productivități superioare
Munca de recrutare a angajaților, ea însăși o activitate laborioasă și, în condițiile actuale ale pieței muncii din România, consumatoare de timp și resurse, constituie doar jumătatea drumului pe care îl are de parcurs o firmă până la momentul în care se poate afirma că toate posturile necesare unei activități eficiente au fost ocupate.
Următoarea etapă, dar și provocare în același timp, constă în demersurile necesare pentru asigurarea că noii angajați se integrează pe deplin în noile echipe, iar mediul de lucru este unul primitor. Desigur, astăzi există soluții în domeniul ocupării forței de muncă care pot asigura o integrare cât mai ușoară a angajaților străini în companiile românești.
Este vorba de soluții precum plasarea forței de muncă a asiaticilor în România unde compania angajatoare va beneficia de rezolvarea unei mari părți a procesului de recrutare și de siguranța angajării de personal testat și verificat în prealabil, care se poate adapta ușor la normele și la cultura muncii locale.
De asemenea, leasingul de personal asiatic este un răspuns facil la problemele lipsei de personal sezonier în care riscurile și responsabilitățile unui contract de muncă sunt transferate companiei de leasing.
Procesul de integrare a noilor angajați în cadrul unei firme, în special a celor care provin din alte state sau culturi, poate avea beneficii asupra relațiilor de muncă care se vor stabili ulterior. De aceea, există o serie de strategii simple ce pot fi implementate relativ ușor de către managerii companiilor. Iată câteva dintre acestea:
- Oferirea unor bonusuri sau pachete de „bun venit”;
- Construirea de relații profesionale și încurajarea comunicării;
- Înțelegerea modului în care angajații și-ar dori să fie conduși;
- Transformarea procesului de învățare a sarcinilor de muncă într-un mod interactiv și atractiv;
- Încurajarea angajaților prin oferirea de feedback și recunoașterea valorii adăugate pe care ei o aduc firmei.
2. Pregătirea pentru integrarea la locul de muncă a personalului sosit din alte arealuri geografice și culturale
Completarea nevoii de personal cu angajați sosiți din alte țări poate fi o soluție pentru continuarea activității firmelor din diverse domenii – de la construcții, la HoReCa sau chiar agricultură, acolo unde angajatorii nu găsesc forță de muncă autohtonă.
Chiar dacă diferențele culturale sunt, uneori, greu de asimilat, mai ales pentru angajații sosiți din statele asiatice, aceștia fac, în marea lor majoritate, eforturi de a se integra cât mai bine la condițiile jobului. De cele mai multe ori, forța de muncă sosită din străinătate își doresc să mai revină chiar și după perioada maximă inițială de doi ani a contractului.
Deoarece beneficiază de cazare care, de regulă, este asigurată de angajatori, una dintre problemele esențiale ale traiului este astfel rezolvată, iar angajatul se poate integra mult mai ușor în ritmul cotidian. Desigur, firmele de recrutare și plasare a forței de muncă a asiaticilor în România contribuie într-o măsură consistentă la integrarea acestora în modul de viață local, prin serviciile conexe pe care le pun la dispoziție, așa cum este cazul cazării, asigurării hranei, a transportului către și de la locul de muncă, organizarea de cursuri de limba română și engleză sau obținerea unor atestate profesionale necesare desfășurării activității.
Desigur, integrarea personalului străin depinde într-o foarte mare măsură și de politica de resurse umane și de management al companiilor angajatoare. Acestea ar trebui orientate, în bună măsură, către fidelizarea angajaților și obținerea unui nivel superior de productivitate a muncii, prin facilitarea înțelegerii cât mai clare a cerințelor postului și a indicațiilor personalului de decizie. Scopul final al acestor eforturi este ca mesajul să ajungă la lucrători într-o formă cât mai precisă, iar aceștia să se simtă integrați și să aibă sentimentul apartenenței la o echipă bine închegată și cu un scop comun.
Cifrele statisticii demografice, cel puțin în privința pieței muncii autohtone, nu arată foarte bine pentru nevoia de dezvoltare a României, iar integrarea deplină a forței de muncă din străinătate, mai ales a celor proveniți din țările asiatice (state foarte ofertante din punctul de vedere al rezervelor de resurse umane), este o soluție temporară pentru menținerea unui ritm de dezvoltare economic adecvat.
Sursa foto: Pixabay.com
Cauți muncitori asiatici? Apelează cu încredere la serviciile International Work Finder!
Contactează-ne