Știm că un electrician lucrează cu instalații electrice, dar nu știm ce pregătire are în spate, ce responsabilități are ori în ce condiții trebuie să lucreze. Ce mai știm este că, deși cereri sunt constante pentru ei, electricieni autorizați nu se găsesc oriunde. Despre meseria de electrician, despre cine este și ce face un electrician și despre lipsa personalului calificat de pe piața forței de muncă din România vom vorbi puțin în rândurile următoare.
1. Meseria de electrician – nevoia de electricieni autorizați pe șantierele din țară
Ce fac, concret, electricienii, este să instaleze și să mențină în funcțiune, prin verificări tehnice periodice, instalații și utilaje electrice din sectoare private și publice. Tot ei instalează, întrețin și repară aparate electrice.
Pentru că este un domeniu complex, iar lucrul cu electricitatea implică riscuri, este nevoie de electricieni autorizați pe șantierele din țară. Pentru a primi autorizația, sunt necesare studii de pregătire (liceale, cursuri de calificare) și experiență anterioară de lucru ca ucenic, dobândită sub supraveghere, tot autorizată. Autorizarea de către ANRE sau Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei este absolut necesară pentru ca cineva să poată practica această meserie.
Electricienii autorizați lucrează corect și sigur, respectând normele de protecție în domeniu. Folosesc scule adecvate (clești, șurubelnițe, aparat de măsurare a tensiunilor/rezistențelor electrice, mașină de găurit portabilă etc.), echipament de protecție (pantaloni, mănuși, cizme, ochelari de protecție etc.) și, de regulă, au aceleași atribuții și responsabilități (ele pot să difere în funcție de aria de expertiză). Mediul de lucru diferă și el. În interior sau în exterior, în casele oamenilor, în spații comerciale, pe șantiere de construcții, electricienii trebuie să-și facă treaba bine și în perfectă siguranță. Este, poate, al doilea mare „dezavantaj” după riscurile asociate lucrului cu electricitatea. Pentru asta, spunem din nou, este nevoie de oameni care știu ce fac.
2. Electrician – meseria, atribuțiile sale și lipsa electricienilor autorizați de pe piața muncii din România
Deși există cereri pentru electricieni, atât pentru spații rezidențiale, cât și pentru spații comerciale și publice, profesioniștii autorizați sunt tot mai greu de găsit. De altfel, domeniul construcțiilor rămâne, an de an, fără forță de muncă. Vorbim, în fapt, de o criză de personal la nivel național, care se accentuează an de an și care îi lasă pe antreprenori fără soluții. Unde se găsesc meseriași, dacă în România nu?
În ultimii ani, cererile primite de autorități de la companii afectate de lipsa forței de muncă în România au dus la stabilirea unui nou contingent de muncitori străini care pot fi admiși pe piața forței de muncă în anul 2022 și, respectiv, 2023. Și pentru anul acesta , Guvernul a aprobat importarea a 100.000 de lucrători străini în domenii și industrii importante din țară – agricultură, curățenie/menaj, producție, HoReCa, FMCG etc. În marea lor majoritate, aceștia sunt asiatici, veniți din țări precum Vietnam, Nepal, India, Sri Lanka, Filipine sau Bali. Sunt locuri disponibile și în domeniul construcțiilor, pentru care se caută personal calificat (sudori, electricieni, fierari, dulgheri, zidari, instalatori, faianțari). Nepalezii, mai mult decât alți asiatici, sunt potriviți pentru meseriile ce impun muncă repetitivă. Vin cu spirit de echipă, anduranță și meticulozitate și acceptă condițiile de lucru puse la dispoziție de companiile din țară. Vin pentru un contract de muncă pe minimum doi ani, ceea ce înseamnă stabilitate, și cunosc bine limba engleză, cât să comunice eficient cu angajatorul și cu colegii de lucru.
De recrutare de personal asiatic (recrutare personal Filipine, recrutare personal India, recrutare personal Nepal, recrutare personal Sri Lanka sau recrutare personal Vietnam) pentru companii din țară se ocupă o agenție de recrutare de personal asiatic. Selecția se face pe bază de probe de lucru și împreună cu angajatorul, astfel încât să fie redus riscul de a recruta muncitori care nu se califică așteptărilor. Sunt verificate, în principal, stabilitatea și experiența profesională. Odată selectați candidații potriviți, urmează un proces mai lung prin care sunt aduși în țară și integrați în companie. Muncitorii indieni sau muncitorii sri lankezi pot fi buni electricieni pe șantierele din România. Trebuie doar să fie găsiți.
Meseria de electrician presupune atribuții și responsabilități cu risc. Din acest motiv, un electrician trebuie să știe exact ce face. Consecințele care vin odată cu o lucrare făcută prost, de un electrician neautorizat, pot fi devastatoare. Poate și din acest motiv, electricieni autorizați se găsesc din ce in ce mai greu în România.
Sursa foto: unsplash.com.