Zona produselor FMCG reprezintă o industrie dinamică, în care apar mereu diferite inovații pe partea de tehnologie și de interacțiune cu clienții. Deși este un domeniu în care vei regăsi numeroși competitori, dacă reușești să pui bazele afacerii și să te concentrezi pe direcția de dezvoltare, atunci vei construi o afacere de succes. Există numeroase aspecte de care trebuie să ții cont pentru a-ți ajuta compania să crească, printre care și departamentul de resurse umane, care trebuie să fie format din oameni serioși, competenți, care vor să muncească eficient în fiecare zi.
Din articolul următor vei descoperi nu numai cele mai importante informații despre industria FMCG, dar și de ce angajații asiatici reprezintă cea mai potrivită soluție pentru a asigura atât dezvoltarea, cât și stabilitatea unei companii din această industrie.
1. Ce înseamnă FMCG
Termenul FMCG provine din limba engleză: Fast Moving Consumer Goods și se traduce prin bunuri de larg consum. De asemenea, produsele FMCG sunt cunoscute și sub denumirea de CPG: Consumer Packaged Goods.
Cu alte cuvinte, produsele FMCG reprezintă produse care se vând într-o perioadă scurtă de timp și la un preț scăzut. Aceste bunuri sunt de larg consum, în general sunt produse pe care le utilizează toți oamenii în fiecare zi.
1.1 FMCG: informații esențiale
Pentru a avea o imagine mai clară a bunurilor din industria FMCG, este important să înțelegi cum sunt clasificate bunurile de consum. Acestea sunt de trei tipuri:
- bunuri de consum durabile
Aceste bunuri au o perioadă de valabilitate de minimum trei ani, cum ar fi: mașinile sau mobila pentru casă. În multe situații, specialiștii urmăresc comportamentul consumatorilor privind aceste bunuri pentru a înțelege care este evoluția economiei.
- bunuri non-durabile
Aceste bunuri au o perioadă de valabilitate redusă, de sub un an, și au o cerere mare pe piață. În această categorie intră și produsele din industria FMCG.
- servicii
Această categorie oferă servicii și bunuri intangibile, adică nu oferă un rezultat perfect identic de fiecare dată, așa cum se întâmplă, de exemplu, în serviciile medicale ori în serviciile oferite de o spălătorie de mașini.
Produsele din industria FMCG au un termen de valabilitate redus pentru că fie sunt perisabile, fie au o cerere mare pe piață. Acestea se disting prin câteva caracteristici importante:
- sunt consumate rapid;
- au un preț scăzut;
- sunt cumpărate frecvent;
- sunt vândute în cantități mari.
Deși marja de profit a produselor din industria FMCG este destul de scăzută, profitul atinge o valoare considerabilă, deoarece produsele se vând la vrac, de cele mai multe ori, așa că se realizează un volum mare de vânzări.
1.2 Industria FMCG și zona de retail
Produsele din industria FMCG pot fi clasificate în diferite categorii, în funcție de industria din care fac parte, cum ar fi:
- alimente procesate: paste, cereale, produse pe bază de brânză;
- alimente proaspete: fructe și legume;
- alimente congelate;
- produse de patiserie;
- băuturi: apă îmbuteliată, sucuri, băuturi energizante;
- produse cosmetice: săpun, pastă de dinți, gel de duș;
- medicamente fără prescripție: antiinflamatoare, unguente, aspirină;
- produse de papetărie: pixuri, creioane;
- produse de curățenie.
În industria FMCG există trei zone care se ocupă de bunurile cu mișcare rapidă: cea de producție, de distribuție și de vânzare. Însă, toate aceste zone înfruntă competitori puternici, care sunt dispuși să investească în tehnologie și în imaginea companiei, iar în același timp să găsească metode pentru a inova.
Din această cauză, chiar dacă retailerii moderni sunt obișnuiți cu aceste schimbări constante într-o industrie atât de dinamică, și retailerii tradiționali sunt conștienți că trebuie să adopte noi tehnici ca să reziste pe piață.
Spre deosebire de retailerii moderni, retailerii tradiționali se ocupă de comerțul tradițional prin intermediul unor puncte de vânzare care sunt de sine stătătoare și care au o suprafață redusă în interior. Nu urmează un format anume de magazine fiindcă nu fac parte dintr-o rețea mare de magazine, așa că acești retailerii au o flexibilitatea mai mare privind gestionarea afacerii. Dar, în același timp, sunt mai expuși în fața pericolelor, așa că sunt ceva mai sceptici atunci când se pune problema implementării unor metode inovatoare pentru conturarea brandului. Cu toate acestea, chiar și retailul tradițional poate avea succes pe piață, în special dacă se axează pe o categorie specifică de produse, ori optează pentru vânzarea unor produse tradiționale, fabricate în România.
De obicei, se conturează diferite direcții de dezvoltare: retailerii moderni sunt foarte atenți pe dezvoltarea imaginii companiei în mediul online, în timp ce retailerii tradiționali se ocupă de crearea unei mărci proprii ori de lansarea unui nou brand. Însă, pentru a avea succes în industria FMCG, un aspect deosebit de important este relația dintre companie și clienți. Experiența trăită de consumator dictează comportamentul său viitor, iar o companie ce creează interacțiune pozitivă va supraviețui în domeniul produselor FMCG.
Astfel, trebuie să reții faptul că nu existența unui site web va face diferența, ci interacțiunea eficientă dintre client și companie prin intermediul diferitelor rețele de socializare. Dacă un retailer tradițional vrea să se alinieze la cerințele industriei, atunci trebuie să analizeze cu atenție competiția și să fie mai cu seamă atent la retailerii moderni, care, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, își concentrează forțele în crearea unui brand puternic, inovator, care aduce schimbări pentru a satisface până și cele mai exigente cereri ale clienților săi.
Digitalizarea, ori, mai bine zis, asigurarea unei experiențe digitale pe placul clienților, poate deveni acel avantaj de care un retailer are nevoie pentru a supraviețui în industria FMCG. Însă, pentru a obține acel avantaj în fața competitorilor și pentru a aplica inovațiile gândite în etapa de proiectare, este foarte important să privești și în direcția departamentului de HR, deoarece acolo se găsesc cele mai importante resurse care asigură succesul unei companii: angajații. Formarea unei echipe de succes poate fi chiar diferența dintre succes și eșec!
2. Industria FMCG în România
În România, industria produselor FMCG are un număr semnificativ de competitori, datorită șanselor mari de câștig determinate de volumele mari de vânzări. De aceea, într-un sector în care întâlnești foarte mulți competitori pe aceeași nișă, două aspecte importante de care trebuie să ții cont sunt departamentul de resurse umane și departamentul de marketing.
Pentru a beneficia de o cifră de afaceri cât mai mare în industria FMCG, trebuie să găsești acele tehnici care te vor ajuta să formezi o echipă de succes. Însă, este cunoscut faptul că, deși România înregistrează o creștere în volumul de vânzări pentru industria FMCG, pe partea cealaltă, antreprenorii se confruntă cu lipsa acută de personal ori de câte ori sunt în căutarea candidatului ideal pentru job. Din fericire, ai la îndemână o soluție simplă pentru această problemă, și anume: recrutarea de personal asiatic.
O companie din industria FMCG se ocupă de produse care au o cerere mare pe piață și se consumă rapid, de aceea trebuie să ai cerințe exigente la interviul de angajare. De exemplu, manipulanții de produse FMCG trebuie să fie atenți la detalii și concentrați pentru a executa sarcini repetitive. În acest sens, angajații care provin din Asia se remarcă prin seriozitatea lor, prin dorința de muncă și prin competențele profesionale care îi ajută să-și realizeze munca într-un mod cât mai eficient.
Deoarece cheia dezvoltării firmelor pe termen lung este integrarea la locul de muncă a personalului nou angajat, agenția de recrutare oferă servicii conexe care îi ajută pe muncitorii asiatici să se acomodeze cu locul de muncă. Noii angajați primesc sprijin în vederea integrării prin intermediul cursurilor de limba română și a workshop-urilor (sau „atelierelor”) interactive despre cultura românească, în timp ce compania ta primește suport în privința formalităților de imigrare și a consultanței legislative. Astfel, agenția de recrutare are rolul de mediator: nu doar facilitează integrarea personalului din Asia pentru a se adapta în România ci, în același timp, oferă sprijin companiei și antreprenorilor pentru a beneficia de un proces de angajare cât mai eficient, care se va desfășura fără probleme!
Nu trebuie să uiți faptul că, după angajarea personalului potrivit, vei beneficia de o creștere a nivelului de productivitate, aspect care este foarte important în industria FMCG, unde sunt întotdeauna numeroși competitori în plină expansiune.
De asemenea, prin diferite tehnici de marketing, afacerea ta poate obține acel avantaj prin care se va face remarcată și va câștiga din ce în ce mai mulți clienți odată cu trecerea timpului.
Totodată, nu uita că există și alți pași importanți pe care trebuie să-i urmărești atunci când pui bazele unei afaceri în industria FMCG:
- realizarea unui plan de afaceri și al unui studiu de piață;
- găsirea spațiului optim unde îți poți desfășura afacerea;
- găsirea unor metode de a atrage fonduri noi;
- crearea unui catalog de prezentare a produselor.
Toate acestea sunt detalii care țin de perspectiva de ansamblu a unei afaceri. Însă, atunci când începi să analizezi fiecare parte a operațiunilor pe care le desfășori în cadrul afacerilor, realizezi că departamentul tău de resurse umane are o importanță crucială în privința atingerii tuturor obiectivelor pe care ți le-ai propus. O afacere de succes în industria FMCG se construiește alături de un personal serios, dornic de muncă și atent la toate detaliile, iar muncitorii asiatici îndeplinesc toate aceste criterii.
Pentru a construi o afacere care să reziste în ciuda tuturor perioadelor de criză, te poți orienta către anumite aspecte care trebuie să se dezvolte odată cu trecerea timpului, și anume:
- crearea unei echipe de succes;
- adoptarea unor inițiative sustenabile ce caracterizează o companie responsabilă;
- dezvoltarea pe partea tehnologică;
- conturarea unei rețele flexibile de distribuție.
Dacă urmărești toate aceste puncte esențiale, atunci compania se va dezvolta și nu va pierde semnificativ clienți nici măcar în perioadele economice mai dificile. Industria FMCG este în plină dezvoltare, așa că, în orice moment, un competitor poate să încerce oricând să-ți preia clienții, dar dacă te-ai asigurat că afacerea este la zi cu toate punctele cheie, în final, compania nu va suferi pierderi semnificative și își va menține poziția pe piață!
În concluzie, industria FMCG este în plină expansiune, așadar nu uita că angajații serioși te pot ajuta să-ți transformi visul în realitate! Deși se pune mult accentul pe tehnologie și inovație, în final ai nevoie de angajați competenți, care se ocupă la timp de transportarea mărfurilor și care operează eficient toate utilajele în depozite. Atunci când te ocupi de produse perisabile, un lucru este cert: timpul se măsoară în obiectivele atinse ori ratate, așa că asigură-te că ai alături o echipă responsabilă, pe care te poți baza în fiecare zi!