Multe firme românești se confruntă cu un deficit al forței de muncă locale, văzându-se nevoite să apeleze la surse externe de angajare. Chiar dacă procesul nu este dificil, patronii putând să apeleze la agenții specializate de recrutare a personalului străin, aceștia trebuie să se asigure că viitorii angajați au competențele profesionale care să le asigure succesul afacerii.
Ce sunt competențele profesionale și cum pot fi acestea evaluate înaintea angajării sau, mai bine spus, înainte ca cetățenii străini să intre în România pentru a presta munca pentru care sunt angajați? Mai jos sunt redate câteva aspecte ale acestor competențe, precum și ale abilităților care pot fi verificate pentru o potrivire între job și viitorul muncitor. În acest scop, firmele de recrutare de personal pot fi de mare folos.
1. Competențe profesionale – definiție
Una dintre preocupările firmelor care caută să angajeze personal străin este dacă acesta are abilitățile și competențele profesionale necesare pentru a putea lucra în domeniul de activitate al firmei. Pentru a înțelege cum să se raporteze la acestea, patronii își vor stabili, de obicei, un set de criterii pe care viitorii angajați să le îndeplinească.
Ce înseamnă pentru un angajat străin să aibă abilități și competențe profesionale? În principiu, semnifică același lucru ca pentru un lucrător român. Astfel, acesta trebuie să îndeplinească mai multe condiții impuse de viitorul angajator, în baza cărora se va face selecția personalului.
În timp ce abilitățile sunt calitățile cu ajutorul cărora un angajat poate pune în practică aptitudinile și cunoștințele pe care le-a asimilat de-a lungul studiilor și a anilor petrecuți pe piața muncii, competențele profesionale reprezintă capacitatea de a aplica una sau mai multe deprinderi pentru a putea realiza activitățile în care a fost cooptată persoana respectivă, respectând, în același timp, un anumit standard ocupațional.
Evaluarea candidaților din acest punct de vedere poate fi lăsată, în primă fază, în sarcina unei agenții de recrutare a personalului străin, aceasta având timpul și resursele necesare pentru a oferi informații obiective legate de caracteristicile forței de muncă de pe o anumită piață externă.
2. Competențe profesionale, exemple în cazul angajaților străini
Pentru a stabili ce competențe profesionale trebuie să aibă un angajat străin, firma românească poate oferi o descriere cât mai detaliată a tipului de personal pe care îl caută. Astfel, va ușura munca agenției de recrutare și timpul său propriu de așteptare.
În ceea ce privește competențele profesionale și exemplele acestora, printre cele mai căutate în România sunt:
- competențele cognitive care urmăresc cunoștințele dobândite la locul de muncă anterior, precum și experiența acumulată de-a lungul timpului;
- competențele funcționale care reflectă capacitatea angajatului de a pune în practică experiența pe care o are, dar și de a se adapta într-un alt mediu;
- competențele personale care țin de felul în care angajatul se comportă pe plan social;
- competențele etice care reflectă felul în care angajatul își respectă obligațiile profesionale, dar și valorile personale pe care acesta le are.
Nu în ultimul rând, atunci când angajatul este străin, comunicarea într-o limbă de circulație internațională devine una dintre competențele sale profesionale și nu o doar abilitate. O firmă de recrutare, însă, poate oferi cursuri de limba română în vederea integrării pe piața locală a muncii.
Te ajutăm să identifici și să recrutezi competențele pentru muncitori asiatici
Atunci când o societate alege să apeleze la servicii de recrutare externe, firma de recrutare poate urmări și competențele dobândite în afara sferei muncii.
3. Competențele profesionale ale personalului străin și verificarea acestora
Majoritatea firmelor românești aleg să lucreze cu angajați din state asiatice, angajând personal din India, Filipine, Sri Lanka, Nepal și Vietnam datorită faptului că aceștia sunt adeseori fluenți în limbi precum engleza. Însă, un recrutor specializat va analiza și alte competențe profesionale, precum și descrierea acestora pe care, ulterior, le va verifica în vederea stabilirii compatibilității dintre locul de muncă și viitorul muncitor.
În afara abilităților și aptitudinilor pe care un angajat le are, la cerere, o agenție de recrutare se poate interesa și de dezvoltarea unor competențe profesionale direct la locul de muncă, acolo unde persoana străină trebuie să se adapteze condițiilor și procedurilor interne.
Verificarea competențelor profesionale este doar un exemplu a modului în care o firmă de recrutare de personal străin poate ajuta o societate să își formeze o echipă de succes, însă există și alte aspecte de care se poate ocupa. Printre acestea, poate oferi servicii pentru leasingul de personal, atunci când un patron dorește să folosească un astfel de serviciu, precum și obținerea unor atestate profesionale care să contribuie la integrarea străinilor pe piața muncii din România.
Ce înseamnă competențele profesionale ale unui angajat străin? Cumulul de cunoștințe, abilități și aptitudini pe care acesta le poate pune în practică pentru a efectua munca pentru care este adus în România. Astfel, cu ajutorul unei firme de recrutare, acestea pot fi verificate și coroborate pentru ca societățile care au nevoie de personal din alte țări să beneficieze de persoane calificate care se pot ridica la standardele lor.
Sursa foto: Pixabay.com