Skip to main content

Din ce în ce mai multe familii se orientează către angajarea unei bone care să preia din sarcinile și responsabilitățile părinților, atunci când aceștia nu sunt disponibili. Având în vedere că este dificil, de multe ori, să găsești bona potrivită, părinții își îndreaptă atenția către companiile care pun la dispoziție un astfel de serviciu. 

Așadar, dacă ești un business owner care deține o astfel de firmă sau dacă ești un antreprenor care vrea să se dezvolte în acest domeniu, este necesar să ai informații complete și complexe legate de atribuțiile pe care le are o bonă, dar și legate de modul în care poți recruta personalul de care ai nevoie, pentru a-l distribui, apoi, către cei care apelează la serviciile companiei tale.

 

1. Atribuțiile unei bone – Care sunt acestea?

În limba română, termenul de bonă este destul de generalist și se referă la persoana care este angajată de către o familie pentru a îngriji copiii. Responsabilitățile și atribuțiile unei bone sunt stabilite împreună cu părinții, în funcție de cerințele și nevoile acestora. Astfel, pentru a se stabili fișa postului este necesar, mai întâi, să existe în prealabil o discuție, pentru a vedea care sunt așteptările pe care aceștia le au. 

Există două mari categorii care trebuie luate în considerare – bone interne și bone externe. Bonele interne sunt cele care locuiesc împreună cu familia, în permanență, iar bonele externe sunt cele care vin la domiciliu, conform unui program stabilit împreună cu părinții. 

Însă, chiar dacă atribuțiile și responsabilitățile pot fi personalizate, în general ele se încadrează în sfera următoarelor activități:

 • Desfășurarea unor activități specifice vârstei pe care o are copilul (jocuri, plimbări în parc, etc.);
 • Supravegherea permanentă a copilului;
 • Respectarea programului impus de părinți (pentru mâncare, somn, etc.);
 • Transportul copilului de acasă la grădiniță/școală/alte activități și înapoi;
 • Activități simple de gospodărie (spălatul vaselor, etc.);

 

În funcție de condițiile stabilite cu părinți, aceste responsabilități se pot extinde și în alte zone precum:

 • Activități mai complexe de curățenie (aspirat, șters praful, etc.);
 • Prepararea și servirea meselor și a gustărilor;
 • Spălatul hainelor copilului,
 • Supravegherea unor întâlniri de joacă, organizate la domiciliul familiei;
 • Asistență pentru efectuarea temelor pentru acasă (în cazul în care copilul este școlar);
 • Susținerea unor conversații într-o limbă străină, împreună cu copilul;

1 Atributiile unei bone Care sunt acestea

Bineînțeles, toate aceste atribuții pot fi multiplicate sau împuținate, ținându-se cont de preferințele familiei și de abilitățile bonei alese. Așadar, fie că părinții optează pentru o bonă internă, care locuiește la același domiciliu, fie că se orientează către o bonă externă, ambele părți implicate în proces (familia și cel care intermediază, în mod oficial, relația cu bona) trebuie să fie de acord și să conceapă un plan bine stabilit, care să cuprindă toate cerințele și responsabilitățile respectivei bone. 

 

2. Cum angajezi o bonă – Ce responsabilități are angajatorul?

Dacă ești un business owner care are o firmă ce pune la dispoziția clienților servicii de babysitting, trebuie să iei în calcul mai multe aspecte pentru te asigura că personalul tău îndeplinește cele mai înalte standarde de eficacitate și calitate. 

 

Dacă îți dorești să creezi o echipă stabilă, vei avea nevoie de mai multe persoane specializate – așadar, va fi necesar să organizezi interviuri sau să delegi această sarcină unui expert în HR. De asemenea, este bine să verifici experiența fiecărui candidat, pentru a vedea dacă se califică pentru un astfel de job. 

Este bine, de altfel, să știi că bonele sunt foarte căutate în România, însă nu întotdeauna forța de muncă este proporțională cu cererea de pe piață. De aceea, antreprenorii se orientează către variante externe de recrutare – în special, către zona asiatică. Există mai multe domenii de muncă pentru personalul asiatic, iar babysitting-ul este unul dintre ele – din acest motiv, angajatorii își îndreaptă atenția către modalități de recrutare de personal din Filipine sau optează pentru recrutare de personal din Nepal, în funcție de cerințele care vin din partea clienților. Fiecare persoană este calificată pentru job-ul pe care urmează să îl practice, ceea ce înseamnă că părinții vor avea ajutorul unui om de încredere.

 

2. Conditii de angajare a nepalezilor si avantajele acestora

În concluzie, bonele fac parte din categoria profesioniștilor care sunt la mare căutare în prezent, iar serviciile de îngrijire a copilului sunt pe lista cererilor frecvente care vin din partea clienților. Așadar, asigură-te că selectezi personalul potrivit, ținând cont de toate aspectele și detaliile semnificative!

 

Sursă foto: pixabay.com

Recrutăm personal asiatic pentru afacerea ta. Contactează-ne!

Contactează-ne