Skip to main content

În timp ce un număr tot mai mare de români decid să părăsească țara pentru a-și găsi joburi bine remunerate în alte state ale lumii, locuitorii zonelor asiatice vin în România cu speranța unei vieți mai bune. Cei din Filipine sunt cei care ocupă locul al treilea – după chinezi și turci – în clasamentul populațiilor care au ales țara noastră ca locație pentru un loc de muncă stabil.

Și dacă bărbații din Filipine se orientează mai degrabă către domenii tipic masculine, cum ar fi construcțiile, femeile preferă joburile din industria HoReCa. O altă opțiune populară a femeilor din Filipine este meseria de guvernantă.

În ultimii ani, discuția despre personalul asiatic s-a aflat pe ordinea de zi a comunității de angajatori gata să plătească, lunar, sume considerabile pentru ocuparea posturilor vacante.

În contextul în care România traversează o criză pe piața forței de muncă, este important să aflăm cât este mit și cât este realitate cu privire la angajații din Filipine.

MIT: Deficitul de muncă în România ar putea ajunge la 1,1 milioane de angajați

Deficitul de forță de muncă este o realitate a României actuale. Cauzată în mare parte de migrația intensă a populației active, criza de muncitori a afectat multe industrii din țară, reprezentând o amenințare pentru economia statului.

Potrivit celui mai recent studiu efectuat în octombrie 2018 de compania de consultanță și audit PricewaterhouseCoopers, se estimează că mai bine de 3.5 milioane de români trăiesc în străinătate.

Mai mult decât atât, conform aceluiași raport, criza care afectează piața forței de muncă ar putea atinge cote fulminante: deficit de 1,1 milioane de angajați, în condițiile în care nu se iau măsuri de creștere a gradului de ocupare. Realitatea este, însă, și mai îngrjiorătoare: potrivit prognozelor, numărul necesar de muncitori în România va ajunge la 5.7 milioane până în 2020, dacă economia crește la rata prognozată.

Chiar și în ceea ce privește productivitatea, România se poziționează la coada listei între țările europene, după Regatul Unit, Germania, Spania și Italia. În 2016, rata de productivitate în țara noastră nu depășea 56 de procente.

REALITATE: Cei din Filipine, ”modern day heroes” pentru Europa

Într-un scenariu deloc favorabil pentru economia țării și pentru proprietarii companiilor private, firmele de recrutare personal asiatic reprezintă, în majoritatea cazurilor, colacul de salvare. O dată cu intrarea României în Uniunea Europeană, țara noastră a devenit o destinație mult mai vizibilă pentru imigranții din celelalte colțuri ale lumii. Un comunicat de presă al ORI menționa, la un moment dat, că este vorba despre aproximativ 83 de state de origine, printre care și Filipine.

Analizând datele statistice din 2011, circa 400 de imigranți filipinezi dețineau drept de ședere în țara noastră, numărul lor crescând de la an la an. Astfel, muncitorii din Filipine și-au câștigat pseudonimul de ”modern day heroes”, o titulatură menită să le aprecieze eforturile și dedicarea în realizarea diverselor munci în afara statului lor de origine.

MIT – Majoritatea lucrătoarelor din Filipine suferă abuzuri în muncă

De-a lungul timpului, mass-media a făcut publice mai multe cazuri în care bone filipineze și-au acuzat angajatorii de abuzuri în muncă. Acestea s-au dovedit a fi doar simple născociri ale mediului jurnalistic, foarte puține dintre aceste acuzații fiind întemeiate. Așadar, mitul potrivit căruia filipinezele suferă abuzuri în muncă este contrabalansat de avantajele concrete, palpabile, de care beneficiază această categorie de angajați în țara noastră.

REALITATE: Muncitoarele din Filipine câștigă în România de 5 ori mai bine decât în țara de origine

În tot acest context controversat, două lucruri pot fi spuse cu certitudine: muncitoarele din Filipine se numără printre cele mai potrivite opțiuni în alegerea personalului și primesc, ca atare, beneficii salariale mulțumitoare. De exemplu, o filipineză care ocupă postul de bonă câștigă în România un salariu de 5 ori ori mai mare decât în țara sa de origine. Astfel, dacă în Asia o angajată filipineză câștigă mai puțin de 100 de euro lunar, în România ea poate obține și 500 de euro într-o lună de lucru.

Beneficiile de care se bucură cei din Filipine în țara noastră nu se limitează doar la aspectul financiar. Pentru a combate riscul abuzurilor în muncă, a luat naștere Asociația Comunității Filipineze din România, care funcționează parțial după tiparele unui sindicat. Asta nu e tot, căci spre deosebire de alte comunități de imigranți din țara noastră, filipinezele beneficiază de suport din partea ambasadei.

Află mai multe despre avantajele de a angaja muncitori asiatici și contactează-ne pentru a beneficia de consultanță de specialitate în procesul de recrutare.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail contact@work-finder.eu sau la numărul de telefon 0741 100 179.

***

Despre International Work Finder

International Work Finder rezolvă nevoia de forță de muncă necalificată și calificată cu care România se confruntă în urma exodului angajaților din ultimii ani. Echipa noastră este formată din profesioniști cu o bogată experiență în identificarea omului potrivit la locul potrivit. În acest context, International Work Finder reprezintă o oportunitate pentru toate acele companii românești care își doresc angajați loiali, educați într-un sistem care respectă omul și meseria sa – sistemul de educație asiatic. Recrutăm resurse umane din Nepal, India, Vietnam, Sri Lanka și alte piețe emergente.

Cauți muncitori asiatici? Apelează cu încredere la serviciile International Work Finder!

Contactează-ne