Skip to main content

Filipine este o destinație turistică tot mai populară. Cu plaje spectaculoase, recife de corali, munți pitorești și o cultură bogată, țara atrage milioane de turiști anual. Acest lucru creează o sursă semnificativă de venituri și locuri de muncă în industria ospitalității. În plus, tot mai mulți filipinezi sunt specializați în această ramură, ceea ce îi face pe muncitori foarte atrăgători pentru antreprenorii străini.

 

1. Curiozități despre Filipine – istorie și tradiții 

Filipine, situată în Asia de Sud-Est, are o istorie bogată și diversă, reflectând influențe culturale variate. Filipine își trage numele de la regele Philip al II-lea al Spaniei și a fost descoperită de exploratorul spaniol Ferdinand Magellan în 1521. Acesta a fost însă doar începutul unei perioade lungi de colonizare spaniolă, care a durat până în 1898. Spaniolii au adus cu ei cultura, limba și religia catolică, elemente care încă se regăsesc în viața de zi cu zi a filipinezilor.

 

În 1898, în urma Războiului Hispano-American, Filipine a fost cedată Statelor Unite ale Americii. Această perioadă a adus cu sine modernizare și educația occidentală, dar și o mișcare pentru independență. După lungi lupte, țara și-a obținut independența în 1946.

 

Cu toate acestea, independența nu a însemnat sfârșitul perioadelor tumultoase. În 1972, președintele Ferdinand Marcos a instaurat legea marțială, conducând țara cu o mână de fier până în 1981. Filipine a revenit la democrație, dar politica a rămas agitată, iar țara a trecut prin diverse reforme și schimbări politice de-a lungul anilor.

 

Populația țării depășește 109 milioane de locuitori, astfel fiind a 12-a țară cea mai populată din lume. Interesant este faptul că aproximativ 12 milioane de filipinezi trăiesc în străinătate, adesea recrutați de companii pentru a acoperi nevoile de forță de muncă. Acest fenomen de recrutare a personalului din Filipine reprezintă o contribuție semnificativă la economia țării, dar și la economiile altor țări care beneficiază de competențele și munca filipinezilor.

 

Într-o țară atât de diversă, există numeroase curiozități din Filipine. De exemplu, putem vorbi despre trei perioade de stăpânire colonială – spaniolă, americană și japoneză. Fiecare dintre aceste etape și-a lăsat amprenta asupra culturii și societății filipineze. De asemenea, există peste 170 de limbi vorbite în întregul arhipelag, filipino, bazată pe tagalog, fiind limba oficială a țării. Un alt lucru interesant este faptul că unul dintre cei mai vechi cocotieri din lume se află în Filipine și are peste 100 de ani. Acest arbore a fost plantat în 1896 și este încă în viață și roditor.

 

Acestea sunt doar câteva lucruri interesante despre Filipine pe care turiștii le aud înainte de a decide să călătorească aici. Plajele spectaculoase, festivalurile colorate, dansurile tradiționale și arhitectura istorică, dar și gastronomia delicioasă și prețurile accesibile fac din această țară o destinație de vis. 

Blog - 2. Informații despre Filipine - economie și industrie

2. Informații despre Filipine –  economie și industrie

Economia a suferit transformări semnificative în secolul al XXI-lea, marcând tranziția de la agricultură la sectorul serviciilor ca principal motor economic. Deși contribuția agriculturii la PIB a scăzut, aceasta rămâne o parte semnificativă a economiei. Țara încă exportă o gamă largă de produse, inclusiv orez, porumb, fructe și legume. Îmbunătățirea tehnologiilor și susținerea fermierilor sunt obiective pentru a crește eficiența și productivitatea sectorului agricol.

Reformele economice au contribuit la diversificarea economiei, dar sectorul serviciilor este acum forța principală, contribuind cu peste jumătate din PIB. Astfel, HoReCa devine unul dintre domeniile de muncă pentru personalul asiatic extrem de căutate de muncitorii filipinezi, iar acest lucru vine și în ajutorul antreprenorilor români. Multe companii apelează la recrutarea de personal asiatic pentru a face față deficitului de forță de muncă local. 

 

De asemenea, țara s-a afirmat ca un centru important pentru industria IT și tehnologia informației, în special în ultimii ani. Abilitățile localnicilor în domeniul tehnologiei au atras investiții și parteneriate cu companii globale, reconsiderându-se astfel poziția țării pe harta tehnologică globală. Filipine primește o sumă semnificativă de la lucrătorii emigrați în străinătate. Aceste fonduri aduse de diaspora au un impact semnificativ asupra economiei naționale, contribuind la consum și investiții.

 

Așadar, filipinezii reprezintă cu adevărat un tip de personal calificat, dedicat și doritor de dezvoltare, mulți dintre ei găsind ceea ce caută în afara țării. Dincolo de toate acestea, există, în continuare, o mulțime de alte informații interesante despre Filipine care așteaptă să fie descoperite. 

 

Surse foto: Freepik.com, Unsplash.com

Recrutează muncitori din Filipine. Contactează-ne!

Contactează-ne