Skip to main content

Turismul și HoReCa sunt două dintre sectoarele economice ale României care funcționează foarte bine. Cu toate acestea, lipsă de personal se resimte acut la nivel operațional, multe afaceri încercând să apeleze la alte soluții atunci când caută angajați pentru diverse posturi, iar unul dintre cele mai căutate este cel de ospătar.

Meseria de ospătar este pe cât provocatoare, pe atât de ofertantă, iar antreprenorii care au afaceri mici sau mari caută în mod activ personal care să ocupe această funcție, una dintre soluții fiind angajarea străinilor. În acest scop, o firmă poate apela la servicii profesionale de recrutare care să se ocupe de tot ce înseamnă găsirea, procesarea documentelor și înrolarea în câmpul muncii în România.

Printre cei mai căutați pentru meseria de ospătar sunt asiaticii, aceștia adaptându-se rapid la condițiile de muncă din țară, precum și la cerințele postului respectiv. În acest articol sunt prezentate criteriile de selecție a staff-ului străin pentru acest job, astfel încât firmele în căutare de forța de muncă să știe cum pot aborda angajarea personalului și care sunt avantajele în a lucra cu o firmă specializată în recrutare.

1. Meseria de ospătar conform legislației din România 

Codul muncii este legea care dictează relațiile dintre angajat și angajator, acesta prevăzând mai multe reguli legate de tipurile de contracte de muncă, orarul de lucru și salarizare. Meseria de ospătar nu este reglementată în mod special în ceea ce privește cunoștințele academice, însă există cursuri de formare la care pot apela persoanele interesate de joburi în acest domeniu.

Blog - 1. Meseria de ospatar conform legislatiei

Atunci când vine vorba despre angajarea străinilor pe posturi de ospătari, unul dintre cele mai importante aspecte din punct de vedere legal este obținerea vizelor de muncă pentru cei veniți din țări din afara Uniunii Europene și a Spațiului Economic European. De aceea, mulți oameni de afaceri preocupați de managementul restaurantelor lor preferă să apeleze la leasingul de personal pentru a-și  simplifica acest aspect al conducerii unei afaceri HoReCa, indiferent de mărimea sa.

Ce face un ospătar? Această meserie are la bază o descriere a sarcinilor, precum și a atribuțiilor și responsabilităților care revin personalului.

 

1.1. Descrierea jobului de ospătar 

Meseria de ospătar nu este una ușoară, dar nici nu presupune cunoștințe foarte avansate sau studii superioare. De cele mai multe ori, un curs este suficient pentru a deprinde principalele sarcini și responsabilități pentru a putea îndeplini acest job.

Pentru a ușura căutarea firmelor aflate în căutarea de personal pentru jobul de ospătar, iată o descriere a activităților desfășurate la locul de muncă:

  • pregătirea sălii de mese și aranjarea ei;
  • gestionarea relației cu clienții de când aceștia pășesc în incintă și până o părăsesc;
  • prezentarea de informații despre meniu și preparate; 
  • oferirea meniurilor;
  • preluarea comenzilor;
  • servirea mâncărurilor și băuturilor solicitate;
  • încasarea banilor de la mesele servite;
  • soluționarea incidentelor, în cazul în care apar;
  • debarasarea meselor după plecarea clienților.

După cum se poate observa, sarcinile unui ospătar nu sunt foarte complexe, însă acesta trebuie să știe cum să interacționeze cu persoanele cu care intră în contact, precum și să opereze mijloace de plată moderne, precum POS-ul.

 

1.2. Atribuțiile unui ospătar: care sunt acestea?

Blog - 1.2 Atributiile unui ospatar

Din lista de mai sus de responsabilități ale unui ospătar, fiecare manager își poate crea propriile cerințe cu atribuții care se potrivesc cel mai bine afacerii sale. Astfel, responsabilitățile unui chelner pot fi mai multe sau mai puține, în funcție de specificul afacerii respective, dar și de numărul de angajați și clienți.

Pe lângă partea practică a jobului de ospătar, în activitățile și responsabilitățile acestuia mai pot intra și următoarele:

  • aspectul îngrijit pe care acesta trebuie să îl aibă în timpul programului și purtarea uniformei, dacă îi este oferită;
  • comunicarea în mod respectuos cu clienții;
  • să devină o interfață între personalul din bucătărie și clienți, astfel încât pentru primii instrucțiunile să fie clare.

Dar ce se întâmplă atunci când cei angajați pe posturi de ospătări sunt străini? În acest caz, cursurile de limbă română sunt recomandate. Acestea pot fi plătite de angajator, însă atunci când afacerile din acest domeniu aleg să lucreze cu o firmă specializată în recrutarea străinilor, pot opta pentru oameni care au beneficiat deja de formare în acest scop.

Ce responsabilități are un ospătar?

Principalele activități și responsabilități ale unui ospătar nu sunt foarte complexe, de aceea acesta este unul dintre domeniile de muncă pentru personalul asiatic, care se potrivește tipologiei acestor muncitori. Străinii pot deprinde destul de repede sarcinile și atribuțiile acestui post, astfel încât să se descurce foarte bine după un timp destul de scurt.

Printre aceste responsabilități se vor regăsi:

  • cunoașterea meniului, astfel încât să poată oferi informații rapid, în mod coerent și corect;
  • crearea unei ambianțe relaxante pentru clienți printr-o atitudine prietenoasă;
  • servirea clienților în mod respectuos și atent;
  • întocmirea notelor de plată și încasarea sumelor datorate de clienți;
  • predarea sumelor către personalul autorizat la ieșirea din tură;
  • participarea la alte sarcini care intră în sfera atribuțiilor sale.

Se pretează un astfel de job persoanelor venite din țări asiatice? Experiența pozitivă a multor afaceri care deja au apelat la această soluție este o dovadă că da. Astfel, muncitori din țări precum Nepal, India și Vietnam lucrează deja în România pe posturi similare ca responsabilități, precum cel de ajutor de bucătar, bucătar sau în vânzarea de produse alimentare.

Deja s-a dovedit că forța de muncă asiatică este valoroasă pe piața din România, iar angajarea de personal pentru posturi precum cel de ospătar are anumite aspecte de care trebuie să se țină cont. Cum pot fi aleși muncitorii? Experiența în domeniu poate fi unul dintre criteriile de bază, însă la fel de mult contează și dacă aceștia se pot integra cerințelor acestui sector aici.

 

Solicită o ofertă pentru muncitori din Asia pentru HoReCaSolicită o ofertă pentru muncitori din Asia pentru HoReCa

2. Ce face un ospătar – Principalele activități și responsabilități ale unui ospătar din altă țară

Blog - 2. Ce face un ospatar

Deși poate părea mai dificil ca un angajat străin să lucreze pe postul de ospătar îndeplinind activitățile și responsabilitățile care vin cu fișa postului din cauza barierelor de limbă, acesta este rolul firmei de recrutare: să găsească candidați potriviți pentru acest job. Mai mult, există și posibilitatea ca aceștia să fie instruiți și chiar înscriși la cursuri de limbă română, pentru a elimina acest disconfort.

În ceea ce privește ce face un ospătar, după cum s-a putut observa mai sus, descrierea jobului nu este foarte complexă pentru ca un angajat străin să o poată înțelege și să pună în practică sarcinile aferente. De asemenea, cu ajutorul trainingului în afara sau la locul de muncă, lucrurile se vor simplifica.

Forța de muncă străină are destul de multe avantaje, mulți angajatori români fiind mulțumiți de muncitorii din Nepal și Vietnam, deoarece sunt harnici și îndeplinesc sarcinile cu atenție. Acestea sunt calități care se caută în domeniul HoReCa.

Există mai multe metode de a integra muncitorii străini în câmpul muncii în România în domeniile în care sunt căutați, inclusiv în cel al ospitalității.

Principalele activități și responsabilități ale unui ospătar din altă țară

Atribuțiile ospătarului sunt bine determinate în fișa postului, însă ce este de făcut atunci când personalul este străin și mai ales, când se pune problema dacă acesta poate să îndeplinească toate activitățile și responsabilitățile care îi revin? Iată câteva modalități de a integra muncitori din afara României într-o afacere de tip HoReCa:

  • trainingul la job este una dintre cele mai eficiente metode prin care orice nou angajat poate învăța;
  • urmărirea staff-ului existent, astfel încât să deprindă sarcinile pe care le va avea de îndeplinit;
  • să i se dea doar anumite responsabilități la început până se acomodează cu rolul său.

Există și posibilitatea de a angaja personal cu experiență în domeniu și care să cunoască regulile de bază, urmând ca toate cunoștințele sale să fie integrate cu cerințele pieței din România, făcând astfel tranziția mai ușoară.

Pentru că meseria de ospătar este una în care interacțiunea cu oamenii este una dintre cele mai importante sarcini, una dintre temerile angajatorilor este că muncitorii străini nu vor putea comunica suficient de bine cu clienții. Acest inconvenient poate fi rezolvat în următoarele moduri:

  • prin cursuri generale de limbă română;
  • cursuri de ospătar în limba română, unde muncitorul străin își poate exersa cunoștințele, dar poate învăța și limbajul specific din domeniu;
  • trainingul la locul de muncă, unde angajatul își poate urmări colegii cu experiență.

Deoarece acestea pot dura, mulți proprietari de afaceri aleg să colaboreze cu firme de recrutare specializate în aducerea de personal străin care știu cum să se orienteze pentru a îndeplini cerințele acestora. Mai mult, acestea din urma se pot ocupa și de procesarea documentelor și chiar instruirea muncitorilor astfel încât aceștia să se integreze mai ușor pe piața muncii din România.

Pe lângă toate acestea, colaborarea cu o agenție mai are un beneficiu: angajații sunt verificați, astfel încât cei aleși să îndeplinească toate criteriile legale și ilegale, astfel încât fluctuația de personal să fie cât mai mică.

Sarcinile ospătarilor străini

Blog - 2. Sarcinile ospatarilor straini

Ce trebuie să faci ca ospătar român? Dar ca unul străin? Acestea sunt doua întrebări pe care multe persoane le au, însă, în esență, sarcinile sunt aceleași.

Un ospătar străin poate avea aceleași atribuții ca unul român, astfel că:

  • poate prelua comenzi;
  • poate oferi informații;
  • poate întocmi notele de plată;
  • poate face încasări.

Acestea fac parte din responsabilitățile de bază ale meseriei de ospătar, cu mențiunea ca în cazul angajaților străini, acestea trebuie explicate în detaliu urmate de exerciții practice. De asemenea, în cazul în care firma folosește metode de plată moderne, trainingul pentru folosirea echipamentelor este necesar. Aceeași procedură este valabilă și în cazul softurilor de gestiune.

Pe lângă aspectele generale, fiecare afacere are propriile cerințe și proceduri, astfel că din acest punct de vedere, ele vor fi tratate separat în momentul începerii lucrului.

Pe lângă sarcinile ospătarului, un avantaj care poate fi foarte util în angajarea de personal străin este amabilitatea. Muncitorii asiatici, precum cei din Sri Lanka, sunt cunoscuți pentru profesionalismul și atitudinea pozitivă care contribuie la experiența plăcută de care clienții se pot bucura într-un restaurant sau cafenea.

Pentru că cele de mai sus sunt abilități foarte importante în meseria de ospătar, iată alte câteva puncte forte ale muncitorilor străini și în special al celor asiatici:

  • flexibilitatea – angajații străini sunt foarte flexibili, ceea ce îi ajută să își îndeplinească sarcinile de serviciu;
  • adaptabilitatea – muncitorii asiatici au demonstrat de foarte multe ori că se integrează destul de repede la locurile de muncă din România;
  • atitudinea calmă – multe persoane care interacționează cu străini din postura de clienți sunt foarte mulțumiți de felul în care sunt tratați, deoarece asiaticii, în special, sunt foarte amabili;
  • atenția la detalii – este una dintre cele mai importante abilități ale unui ospătar;
  • vocația de vânzător și de negociator – țările asiatice sunt cunoscute pentru piețele ambulante, așadar, muncitorii de acolo vor veni cu astfel de skill-uri gata învățate;
  • politețea – multe dintre țările asiatice au o industrie a turismului foarte dezvoltată, așadar, mulți muncitori vor avea experiența necesară în a trata clienții în mod cuviincios.

Toate aceste abilități pot servi drept criterii de selecție pentru afacerile care caută să angajeze personal străin pentru posturile de ospătări și nu numai, ci și pentru alte joburi în domeniul HoReCa. De asemenea, atunci când se optează pentru o colaborare cu o firmă de recrutare specializată în aducerea de muncitori din alte țări, șansele ca fluctuația de oameni de pe aceste poziții scad considerabil. Pe lângă aceste aspecte, unul la fel de important este procesarea documentelor care va fi realizata de recrutor, care cunoaște în detaliu actele necesare și formalitățile care trebuie îndeplinite în funcție de condițiile fiecărui stat în parte, dar mai ales al cotelor impuse la nivel național.

 

Așadar, meseria de ospătar este la mare căutare în România, iar proprietarii de companii din domeniile turismului și HoReCa caută angajați care să îndeplinească sarcinile unui astfel de post. În lipsa de personal local, muncitorii străini pot îndeplini atribuțiile unui ospătar, dar și responsabilitățile pentru un astfel de post la fel de bine, odată integrat în câmpul muncii. Pentru a facilita angajarea acestora, colaborarea cu o agenție de recrutare poate fi una fructuoasă.

 

Sursa foto: Pexels.com

Completează-ți echipa cu muncitori din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne