Skip to main content

Meseria de cofetar are la bază urmarea unui curs specializat sau a unui program de învățământ culinar. Această activitate devine tot mai căutată de către persoanele care preferă cursurile de reconversie profesională, cele pasionate de activitățile creative sau care doresc să înlocuiască studiile superioare cu o meserie permanent valabilă pe piața muncii. Ce implică meseria de cofetar? Care sunt atribuțiile care alcătuiesc fișa postului unui cofetar? Care sunt principalele avantaje și dezavantaje asociate acestui domeniu de activitate? Care sunt aspectele care indică din start că un candidat este eligibil pentru acest job? Toate răspunsurile le vei afla în acest articol!

 

1. Meseria de cofetar – De ce este indicat ca angajații să urmeze cursuri de specialitate chiar dacă dețin experiență practică? 

Blog - 1. Meseria de cofetar - angajata care presara ingrediente peste aluat

Fișa postului pentru meseria de cofetar cuprinde o serie de atribuții specifice localului unde activează persoana, dar câteva dintre aceste activități și responsabilități sunt general valabile. Și anume: 

 • Printre cele mai importante atribuții ale cofetarului se numără pregătirea ingredientelor pentru aluaturi, umpluturi, monitorizarea temperaturii și a duratei potrivite pentru coacere; 
 • Verificarea echipamentelor, instrumentelor necesare pentru pregătirea deserturilor, precum și raportarea eventualelor nereguli ale acestora; 
 • Prepararea deserturile prin respectarea în detaliu a rețetelor; 
 • Verificarea constantă a termenului de valabilitate și a stocurilor de alimente utilizate în pregătirea deserturilor; 
 • Evaluarea cantității de ingrediente pentru a asigura disponibilitatea în caz de comandă și pentru a reduce risipa; 
 • Depozitarea produselor în condiții termice și de igienă optime; 
 • Respectarea normelor privind igiena la locul de muncă; 
 • Eliminarea produselor expirate din stoc și înlocuirea acestora cu altele care se încadrează în termenul de valabilitate; 
 • Decorarea produselor de cofetărie. 

 

Sunt necesare sau nu studiile superioare pentru jobul de cofetar? 

Pentru angajarea candidatului care dorește să ocupe postul de cofetar este necesară prezentarea diplomei care atestă absolvirea liceului sau a unei școli profesionale în acest domeniu. Dosarul cu aceste acte de bază va trebui completat de către candidat cu un atestat eliberat de o școală culinară sau cu dovada faptului că deține experiență pe un post similar de cel puțin un an. 

În unele cazuri, experiența practică într-un restaurant de prestigiu poate cântări mai mult la angajare în fața altui candidat care deține doar o diplomă. Jobul de cofetar nu este unul limitativ, chiar dacă angajatul a absolvit doar studii medii ori o școală de specialitate, în loc de studii superioare. Astfel, de la postul de ajutor de cofetar se poate avansa la chef cofetar. Atribuțiile unui chef cofetar se extind către planificarea, organizarea și gestionarea echipei de cofetari. 

Așadar, studiile teoretice trebuie completate de abilități organizatorice, de comunicare, gestionare a cantităților mari de produse, toate acestea fiind importante pentru ca în final să se obțină și să se livreze deserturi preparate și livrate în timp util clienților. Arta culinară se numără printre cele mai apreciate domenii de muncă pentru personalul asiatic, provenit din Nepal, India, Vietnam și nu numai. La capitolul gastronomie, aceste popoare nu mai au nevoie de nicio prezentare. Bucătăria asiatică și-a câștigat popularitatea, grație rețetelor tradiționale care îmbină arome, texturi și culori, oferind în final preparate sățioase, spectaculoase, dar simple în același timp. 

Asiaticii iubesc să gătească gustos și sănătos, depunând efort și pasiune chiar și în rețetele de bază. Prin recrutarea muncitorilor din Nepal, India, Filipine și alte țări asiatice, directorii restaurantelor își asigură un personal care deține experiență practică și care dovedește anduranță la munca în medii cu temperaturi ridicate. În plus, asiaticii stăpânesc cel puțin o limbă de circulație internațională, atu care le facilitează integrarea în noul colectiv și le oferă un avantaj suplimentar la angajare față de alți candidați. 

În sezoanele de vârf, atunci când sunt evenimente sau în perioadele sezoniere, managerii de restaurante recurg la soluția leasingului de personal pentru a completa locurile vacante sau pentru a putea distribui atribuțiile, astfel încât să se evite suprasolicitarea angajaților. 

Chiar dacă lucrătorii proveniți din Asia se pot lăuda cu o experiență remarcabilă în domeniul culinar și o putere de muncă imensă, totuși, unii directori aleg să-i trimită pe aceștia la cursuri de specializare pentru a-și îmbunătăți și cunoștințele teoretice. Există cursuri nișate, astfel încât cofetarul descoperă mai multe despre estetica prăjiturilor și despre cele mai utilizate tehnici prin care se obțin designuri originale. 

 

2. Ce face un cofetar, avantajele și dezavantajele meseriei – Care sunt aspectele care îl diferențiază de un patiser?

Blog - 2. Meseria de cofetar - suporturi metalice cu cupcakes

Prepararea, ornarea și decorarea deserturilor sunt activități cruciale care descriu ceea ce face un cofetar într-o zi obișnuită de lucru. Deși toate acestea sunt ușor de intuit, încă mai există confuzii între meseria de cofetar și cea de patiser. 

Cu toate că există similitudini între aceste domenii, în realitate fiecare angajat se concentrează pe aspecte diferite în domeniul producției de produse. De exemplu, fișa postului de patiser implică activitățile de pregătire a aluatului, de creare a umpluturilor, coacere și decorare a croissantelor, prăjiturilor, tartelor, clătitelor, etc. 

Pe de altă parte, ceea ce trebuie să faci ca și cofetar este să te concentrezi pe pregătirea umpluturilor, coacerea și decorarea produselor specifice cofetăriei cu glazuri, ciocolată sau flori fondante. Cu toate că patiserii și cofetarii par că fac aceleași atribuții, trebuie subliniat că primii sunt specializați în pregătirea aluatului, pe când cofetarii dețin abilități privind ornarea dulciurilor într-o manieră mereu diferită. 

Ca oricare altă meserie, ceea ce face un cofetar oferă atât avantaje, cât și dezavantaje.  

Persoanele care aleg acest domeniu de activitate nu cunosc monotonia și rutina joburilor obișnuite, deoarece au mereu libertatea de a crea produse originale, atât prin îmbinarea ingredientelor, culorilor, cât și prin infinitele posibilități de personalizare a dulciurilor.  

 • Libertate de exprimare 

Rolul de cofetar poate fi asimilat celui de artist, deoarece imaginația este crucială în procesul de preparare a celor mai diversificate comenzi. Astfel, un cofetar trebuie să apeleze la cunoștințe, experiență, intuiție și să anticipeze rezultatul obținut în urma combinării aromelor, să aleagă culorile și texturile ideale pentru a transforma o simplă rețetă în ceva unic. 

 • Loc de muncă stabil 

Cofetăria se află în clasamentul meseriilor atemporale, care nu vor apune niciodată. Mai mult, candidații la postul de cofetar se află într-o continuă dezvoltare profesională și personală, unde au șansa de a-și îmbunătăți abilitățile de relaționare, de comunicare în limbi străine și de a-și perfecționa simțul estetic. 

 • Program de muncă flexibil 

Unul dintre cele mai atractive avantaje ale meseriei de cofetar este programul flexibil. Majoritatea angajaților își organizează programul de muncă în funcție de comenzi și perioade în care se țin nunți, banchete, petreceri de sărbători și alte evenimente importante. 

 • Susținere permanentă 

Unul dintre cele mai mari atuuri ale acestei meserii este chiar munca în echipă. Responsabilitățile unui cofetar sunt permanent susținute de echipa cu care acesta lucrează, astfel încât produsul finit să respecte nevoile clienților. Mai mult, cât timp cofetarul se află în perioada de practică, va avea oportunitatea de a învăța și de a se perfecționa prin propriile eșecuri. De fapt, teama de a greși este aproape inexistentă, deoarece cofetarul poate experimenta de câte ori este necesar sub supravegherea cofetarului profesionist care va oferi inclusiv trucuri cu privire la corectarea greșelilor pentru salvarea comenzii. 

 • Presiune fizică 

În spatele minunatelor torturi decorate impecabil, care satisfac pretențiile clienților stau multe ore pe care cofetarii le petrec în picioare, în timp ce execută mișcări repetate. Acest program de viață poate genera în timp apariția varicelor, umflarea picioarelor, dureri de spate sau chiar afecțiuni în zona coloanei vertebrale.  

 • Organizare impecabilă în perioade solicitante 

De asemenea, selectarea cofetarilor trebuie să țină cont și de abilitatea acestora de a lucra sub presiune. De exemplu, în sezoanele aglomerate când comenzile sunt numeroase și trebuie finalizate și livrate în termene stricte. Cofetarii sunt nevoiți să lucreze în medii cu temperaturi mari și nivel ridicat de umiditate pentru ca produsele să se mențină proaspete până la livrare. 

 • Riscuri de accidentare 

Ca orice altă activitatea și meseria de cofetar este expusă anumitor riscuri. Cofetarii sunt permanent înconjurați de obiecte și lichide la temperaturi mari, ceea ce poate deveni o provocare mai ales pentru angajații fără experiență. 

 • Exersarea răbdării  

Meseria de cofetar mai are la bază zeci de ore și chiar zile pentru a urma pașii rețetelor și a finaliza comanda. Lipsa răbdării este primul pas către compromiterea comenzilor, generând irosirea ingredientelor și scăderea stocurilor. 

 

În plus, pentru descrierea jobului de cofetar mai trebuie menționat faptul că este o meserie dinamică în anumite perioade din an. Însă, precum majoritatea meseriilor și aceasta are partea ei de rutină. Când sunt trebuie pregătite comenzi pentru ocazii sau sărbători, cofetarii concep aceleași rețete de dulciuri până se schimbă meniul, iar apoi o iau de la capăt. Chiar și în cazul comenzilor noi, cofetarul urmează aceleași tehnici și procedee de bază. 

Solicită personal asiatic pentru cofetăria taSolicită personal asiatic pentru cofetăria ta

3. Atribuțiile unui cofetar care depășesc fișa postului – Care sunt abilitățile de care candidatul trebuie să dea dovadă începând cu perioada de probă? 

Atribuțiile cofetarului se bazează inclusiv pe o serie de calități și atribuții pentru a le oferi clienților rezultate care să le depășească așteptările. Astfel, persoana delegată să supravegheze activitatea candidatului în perioada de probă, trebuie să noteze următoarele calități: 

 • Cunoștințe solide în identificarea ingredientelor, stăpânirea tehnicilor de gătit și de decorare a deserturilor în maniere cât mai diversificate; 
 • Abilități de organizare și planificare. Cofetarii au la dispoziție numeroase produse, ingrediente și utilaje care servesc muncii pe care o depun. Aceștia trebuie să păstreze laboratorul în perfectă ordine și igienă, care să faciliteze găsirea în timp util a celor necesare pentru pregătirea comenzii solicitate de către client; 
 • Atenția distributivă sau multitasking-ul. Există situații în care responsabilitățile unui cofetar implică prepararea mai multor comenzi simultan, mai ales în sezoanele de nunți. De aceea, acesta își folosește atenția distributivă pentru a finaliza cu succes mai multe rețete care pot avea termene de livrare foarte apropiate; 
 • Gestionarea comenzilor; 
 • Capacitatea de a rezista timp îndelungat în picioare; 
 • Anduranță la situații de stres și capacitatea de a lucra sub presiune, în condiții cu mirosuri puternice și temperaturi mari; 
 • Atenție la detalii; 
 • Atitudine deschisă către învățarea de noi tehnici în domeniul cofetăriei și disponibilitatea de a ține pasul cu schimbările și inovațiile în materia preparării deserturilor; 
 • Aptitudini de lucru în echipă. Atribuțiile unui cofetar pot implica și interacțiuni cu clienții. Așadar, acesta trebuie să știe să comunice deschis și politicos cu diferite tipologii de oameni, în funcție de vârstă sau mediul social pentru a le oferi sfaturi, pentru a prelua comenzi și a le răspunde nelămuririlor acestora. 

Acestea sunt câteva din abilitățile și sarcinile principale ale cofetarului. Însă, fișa postului poate varia în funcție de nevoile specifice ale business-ului, dimensiunea localului, numărul de persoane care alcătuiesc personalul sau rolul pe care cofetarul îl deține în echipa respectivă. 

În concluzie, atribuțiile unui cofetar depășesc simpla fișă a postului, deoarece managerii restaurantelor pun preț pe aceste abilități care alcătuiesc profilul unui viitor profesionist în domeniu. Chiar dacă meseria aceasta nu necesită studii superioare, creativitatea, răbdarea, atenția la detalii și rezistența la presiune sunt câteva dintre cele mai importante criterii care 

fac diferența între un cofetar excepțional și un simplu candidat la acest post. 

Sursa foto: unsplash.com 

Recrutează muncitori din Asia pentru agricultură. Contactează-ne!

Contactează-ne