Skip to main content

Dacă ai o companie cu muncitori care lucrează în afara zilelor principale din săptămână, trebuie să cunoști foarte bine cum se calculează un spor de weekend, cât este sporul de weekend și alte detalii de acest fel. 

 

1. Sporul de weekend – ce este, criterii de acordare și calcul

Sporul de weekend este reglementat de articolul nr. 137 din Codul Muncii și este necesar să fie înregistrat atât în contractul de muncă al angajaților, cât și în Registrul General de Evidență a Salariaților (Revisal).

 

Conform prevederilor Codului Muncii, angajații pot lucra în zilele de sâmbătă și duminică, cu condiția ca perioada de odihnă să fie respectată în alte două zile consecutive ale săptămânii.  În plus față de posibilitatea de a recupera zilele libere în alte zile ale săptămânii, angajații trebuie să primească și o compensație financiară pentru munca prestată în zilele de sâmbătă și duminică.

 

Ce înseamnă spor de weekend

Sporul de weekend este o formă specială de avantaj salarial acordată angajaților care desfășoară activități în ultimele două zile ale săptămânii. Pentru a beneficia de acest spor, acesta trebuie să fie inclus în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă, fie ca o clauză adițională, fie ca o anexă separată la contract. Angajatori trebuie să caute un model de act adițional de adaugare a sporului de weekend pentru angajații săi. 

 

Valoarea sporului de weekend

De regulă, valoarea minimă a sporului de weekend variază între 0,5% și poate ajunge până la 3%. Dacă salariații nu beneficiază de spor de weekend, pot fi introduse clauze suplimentare. De exemplu, se poate prevedea plata unui al doilea spor la salariu în cazul în care nu se acordă sporul de weekend, iar valoarea acestuia se negociază între angajator și salariat. De asemenea, există angajatori care se pot acorda și un spor de weekend cu procent de 5%. 

 

Exemplu calcul spor de weekend și procent pentru sporul de weekend

Sporul de weekend poate fi stabilit printr-un acord între angajator și salariați, fie sub forma unei sume fixe, fie sub forma unui procent din salariul brut. De obicei, acest spor se calculează ca procent din salariul brut lunar sau ca procent din salariul brut, calculat doar pentru orele lucrate în weekend.

 

Criterii de acordare a sporului de weekend

Fiecare angajat care lucrează în zilele de weekend, adică sâmbăta și duminică, are dreptul la sporul de weekend, un beneficiu obligatoriu prevăzut de lege. Pentru a evita neînțelegerile ulterioare, este esențial ca acest aspect să fie discutat și negociat la momentul angajării. În acest fel, pe parcursul colaborării, fiecare parte știe ce i se cuvine. 

2. Spor de weekend în codul muncii – informații utile

Blog - 2. Spor de weekend în codul muncii - informații utile - femeie care zâmbește

În general, acest spor se aplică în domeniile în care este necesară prezența angajaților în zilele de sâmbătă și duminică, cum ar fi în sectorul medical, în hoteluri și restaurante, în retail, în domeniul producției, în transport și multe altele. Desigur, aici intră și domeniile de muncă pentru personalul asiatic. Indiferent că este vorba despre angajați cu contract de muncă nedeterminat sau apelezi la leasing de personal, trebuie să cunoști toate aceste detalii. 

 

Spor de weekend calcul 

Cu un salariu brut de 3.500 lei și 6 zile lucrătoare în weekend, putem calcula sporul de weekend utilizând o rată de 3%. Într-o lună cu un total de 20 de zile lucrate, din care 6 zile sunt în weekend, rezultă un total de 160 de ore de muncă. Pentru a determina sporul de weekend, multiplică rata de 3% cu salariul de bază de 3.500 lei și cu numărul de zile lucrate în weekend, adică 6 zile. Astfel, pentru un salariu brut de 3.500 lei și 6 zile lucrate în weekend, sporul de weekend ar fi de 630 de lei.

Există o mulțime de aplicații tip calculator de salariu cu spor de weekend pe care angajatorii le pot accesa dacă au nevoie. 

 

În cazul sporului pentru muncă în zilele de weekend se plătesc contribuții la stat!

Așadar, acum știi cum se face un calcul pentru sporul de weekend, ce este acesta și cum se acordă. Ia în considerare informațiile de mai sus și nu ezita să apelezi la ajutor în această privință ori de câte ori ai nevoie. 

 

Sursă foto: Freepik.com

Completează-ți echipa cu muncitori din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne