Curățenia în hotel este un standard important, care trebuie respectat cu strictețe. Procesele prin care se realizează această curățenie sunt esențiale, deoarece asigură un sejur confortabil oaspeților și atrage recenzii pozitive din partea acestora. Orice unitate de cazare trebuie să ofere clienților cele mai bune condiții pentru a crește gradul de satisfacție general, dar și pentru a oferi încăperi de dormit sigure din punct de vedere al igienei și curățeniei. Menajerele joacă un rol important și sunt responsabile pentru întreținerea corespunzătoare a întregii unități de cazare.
1. Curățenia în hotel – de ce este importantă și care sunt pașii care trebuie urmați în acest proces?
Dacă personalul știe exact ce pași să urmeze în momentul în care intră să efectueze menajul într-o încăpere, acest lucru va contribui la igienizarea mai rapidă și mai sigură, fără să există riscul uitării sau a trecerii cu vederea a anumitor lucruri.
De aceea, ar putea fi chiar util să oferi angajaților din acest departament o listă de verificare pe care să o poată urma.
1.1. Curățenia în hotel – de ce este necesară și cum poți să beneficiezi de lucrători serioși?
În domeniul ospitalității, serviciile de curățenie au rolul de a asigura faptul că încăperile de hotel și zonele comune îndeplinesc sau chiar depășesc așteptările clienților. Fără o echipă dedicată care are sisteme stabilite și bine puse la punct, acest lucru nu este posibil. De aceea, din administrarea unui hotel, procedura de curățenie a camerelor ocupă un loc important, la fel ca și angajarea personalului calificat în acest sens.
Angajații în domeniul curățeniei pot fi împărțiți în cei definitivi și cei temporari, în funcție de necesitățile pe care le ai. Spre exemplu, în vârf de sezon, pentru a face față nevoilor foarte mari, poți apela la leasing de personal, care îți permite să beneficiezi de lucrători o perioadă limitată de timp. Avantajul este că vei avea asigurată forța de muncă necesară exact cât ai nevoie pentru a-ți duce sarcinile la bun sfârșit.
Din fericire pentru hotelieri, în domeniul menajului sau curățeniei, există multe soluții prin care poți beneficia de angajați serioși. Recrutarea personalului din Nepal reprezintă doar un exemplu de mână de lucru capabilă pentru afacerea ta. În general, muncitorii asiatici te pot ajuta să menții sau chiar să ridici standardele de curățenie din hotel. Și pentru că imaginea unităților de cazare este atât de importantă, acest aspect nu este deloc de neglijat. Oricare ar fi nevoile business-ului tău, există o mulțime de domenii de muncă pentru personalul asiatic, astfel încât să alegi ceea ce ți se potrivește.
Personalul de menaj trebuie să execute sarcini de curățenie și întreținere în diferite locuri din interiorul hotelului, deoarece oaspeții evaluează în mod critic toate aceste aspecte. Urmând cele mai bune practici în acest domeniu, angajații adecvați vor contribui la menținerea gradului de satisfacție a celor care-ți trec pragul, precum și la generarea de noi clienți în urma feedback-ului pozitiv primit.
1.2. Curățenia în camerele de hotel – întreținerea zilnică și la plecare
Pentru a performa în direcția satisfacției clienților și a productivității muncii, personalul care se ocupă de operațiile de întreținere și curățenie într-un hotel trebuie să respecte normele de igienă și să-și structureze foarte bine munca.
Cea mai bună modalitate de a păstra un standard de curățenie în tot hotelul este de a avea un sistem bine pus la punct pentru modul în care sunt curățate camerele. Nu este îndeajuns să te limitezi la cerințele minime de curățenie dacă îți dorești să oferi o experiență de calitate. Iată care sunt cei mai importanți pași în întreținerea zilnică și curățenia unei camere de hotel:
Pregătirea – personalul trebuie să se asigure că are la îndemână toate consumabilele de care are nevoie pentru a deservi zona de lucru. Acestea includ materialele și echipamentele de curățenie, lenjerie și consumabile pentru oaspeți. Toate aceste articole trebuie să fie curate, ordonate și nedeteriorate. Înainte de a intra în cameră, personalul trebuie să respecte procedurile specifice hotelului pentru a nu deranja sau a da dovadă de lipsă de respect față de oaspeți.
Pregătirea zonelor și a suprafețelor de lucru – din procesul de curățenie dintr-un hotel fac parte și următoarele etape:
- Deschiderea ferestrelor pentru a permite circulația aerului;
- Igienizarea paharelor, ceștilor și a scrumierelor sau înlocuirea acestora cu altele curate;
- Strângerea gunoiului și a altor resturi din cameră și din baie;
- Verificarea aparatelor electrocasnice pentru a vedea dacă acestea funcționează corect;
- Curățarea băilor cu produse dezinfectante.
Ștergerea prafului – este o etapă foarte importantă în curățenia unei camere de hotel, deoarece chiar și o mică zonă neglijată va ieși în evidență, mai ales pentru clienții atenți la detalii, oferind indiciul că încăperea nu este atât de curată pe cât ar trebui să fie. Praful trebuie șters începând de la suprafețele cele mai înalte până la cele mai joase, inclusiv abajururile lămpilor, operele de artă și pervazul ferestrelor. Curățarea mobilierului se face prin soluții speciale și lavete din microfibră pentru a nu zgâria suprafața.
Ștergerea și dezinfectarea suprafețelor – în continuare, toate suprafețele dure trebuie curățate, inclusiv elementele precum telecomandă, telefon, mânerele ușilor sau întrerupătoarele de lumină. De asemenea, ștergerea și dezinfectarea se face și pentru ramele de tablouri, interiorul și exteriorul sertarelor, chiar și ușa și mânerul mini frigiderului. În această etapă personalul trebuie să fie foarte meticulos, de aceea este important să acorzi mare atenție procesului de angajare și instruire. Poți apela la servicii de recrutare a personalului din Sri Lanka, dacă vrei ajutor în selectarea celor buni muncitori.
Schimbarea lenjeriei sau aranjarea patului – aranjarea patului se face în fiecare zi de curățenie. Schimbarea așternuturilor are loc o dată la 2-3 zile și, bineînțeles, obligatoriu după fiecare client. Lenjeria de pat se dezinfectează cu soluții speciale și se spală la temperaturi ridicate. Igienizarea se face prin combinarea clorului cu apă fierbinte și prin folosirea stațiilor de călcat cu aburi, care au un rol important în îndepărtarea prafului și acarienilor. De asemenea, curățarea saltelei face și ea parte din operațiile de întreținere și curățenie într-un hotel, pentru a îndepărta mirosurile neplăcute, petele și acarienii.
Curățarea podelelor – curățenia într-o cameră de hotel cu mochetă se face în primul rând printr-o aspirare puternică, care să îndepărteze praful și murdăria. Petele vor fi îndepărtate cu ajutorul unor detergenți speciali. Pentru alte tipuri de pardoseli, procedurile de curățare sunt adaptate în funcție de material. Spre exemplu, podeaua din lemn se curăță cu soluții pentru parchet, gresia și marmura se curăță cu lavete din microfibră și produse cu putere mare de distrugere a virusurilor, bacteriilor și microbilor.
Curățarea băilor – baia este un spațiu esențial care trebuie menținut într-o stare impecabilă. Fiecare parte a acesteia, de la toaletă, cadă sau duș, până la chiuvetă, trebuie curățată și dezinfectată temeinic. Acordă atenție unor detalii precum igienizarea covorașelor de baie, ștergerea petelor de pe oglindă, înlocuirea halatelor și papucilor sau curățarea uscătorului de păr.
Reaprovizionarea articolelor – înlocuirea consumabilelor include articole de toaletă, saci de gunoi, băuturi răcoritoare sau gustări din minibar, halate și papuci, săpun, hârtie igienică sau șervețele. Din fișa de curățenie a unei camere de hotel face parte și înlocuirea prosoapelor o dată la două sau la trei zile, în funcție de câte stele are hotelul.
Atunci când un oaspete eliberează o cameră și părăsește hotelul, departamentul de menaj trebuie să o curețe și să o pregătească pentru sosirea următorului client. În cele ce urmează sunt prezentați pe scurt pașii de curățare ai unei camere de hotel la plecare:
- Oprirea aparatelor de aer condiționat sau de încălzire din cameră;
- Îndepărtarea perdelelor și deschiderea ferestrelor pentru a aerisi camera;
- Îndepărtarea lenjeriei murdare din pat și din baie;
- Netezirea saltelei și aerisirea acesteia;
- Curățarea podelelor, ștergerea prafului și dezinfectarea tuturor suprafețelor;
- Golirea scrumierelor și a coșurilor de gunoi;
- Colectarea tuturor obiectelor pe care oaspetele le-a lăsat în urmă (ziare, reviste, hărții);
- Înlocuirea tuturor articolelor consumabile și a umerașelor lipsă;
- Informarea recepției că încăperea este gata.
2. Curățenia în hoteluri – îndatoririle unei menajere într-un hotel și crearea unei strategii de menaj
Indiferent dacă administrezi o mică pensiune sau un hotel de cinci stele, clienții nu se așteaptă să fie întâmpinați de praf sau mizerie. Dacă se întâmplă acest lucru, imaginea unității de cazare va avea de suferit din cauza plângerilor sau a recenziilor negative. Așadar, o strategie de curățenie eficientă ar trebui să fie o prioritate de top pentru orice hotelier.
2.1. Îndatoririle unei menajere în ceea ce privește curățenia într-o cameră de hotel
Rolul personalului de menaj este să se asigure că nu există nicio urmă a ocupanților anteriori într-o cameră și că aceasta este complet curată din toate punctele de vedere. Zilnic, echipa dedicată acestor sarcini este responsabilă de curățarea camerelor, înlocuirea prosoapelor murdare sau alte operațiuni de întreținere sau igienizare. Pentru sosirea unui nou client este necesară o curățenie intensivă și schimbarea completă a lenjeriei de pat, a prosoapelor și a tuturor lucrurilor utilizate.
Pe lângă dormitoare, personalul trebuie să asigure curățenia și în alte zone comune precum holuri, băi, recepție, restaurant, dar în general există echipe și schimburi diferite pentru aceste lucruri. Menajerele sunt supervizate de obicei de un manager, care supraveghează fiecare etaj. Acesta este responsabil de organizarea turelor, de verificarea și inspectarea muncii acestora și de raportarea oricăror defecțiuni sau probleme cu camerele clienților către persoana competentă.
Pentru a menține un standard ridicat în ceea ce privește curățenia într-un hotel, administratorii sau echipa de recrutare trebuie să angajeze lucrători competenți, dispuși să muncească și să fie serioși. Dar, pentru că piața muncii din România este plină de provocări, uneori poate fi destul de dificilă găsirea persoanelor potrivite. O soluție foarte des întâlnită în ultima perioadă este angajarea personalului asiatic prin firme specializate care au în portofoliul lor lucrători calificați și necalificați, disponibili imediat pentru muncă în diferite domenii de activitate. În curățenie și menaj, patronii pot apela la servicii de recrutare a personalului din Filipine, din India sau din Vietnam sau alte țări asiatice, care oferă mâna de lucru pentru activitățile din domeniul hotelier.
2.2. Cum se face curățenie în hotel potrivit unei strategii de menaj?
Dacă îți dorești ca zonele de dormit pentru clienți să fie cât mai curate, pe lângă angajarea unor lucrători serioși, va trebui să ai și o strategie eficientă de menaj. Acest lucru presupune că trebuie să stabilești de câți angajați ai nevoie pe tură și să creezi o listă de verificare pe care aceștia să o urmeze pentru a fi sigur că sunt respectate standardele de curățenie.
Este, de asemenea, important să știi de cât personal ai nevoie atunci când hotelul se află la un nivel ridicat de ocupare. Ține cont și de faptul că sunt necesare aproximativ 45 de minute pentru curățenia într-o cameră de hotel, deși acest lucru diferă și de mărimea camerelor sau de alți factori.
Pentru a menține încăperile într-o stare excelentă cât mai mult timp posibil, uneori va trebui să faci o curățenie profundă, folosind chiar echipamente specializate. Aceste sarcini este bine, însă, să le programezi în perioadele mai puțin aglomerate.
Iată câteva lucruri esențiale de care trebuie să ții cont:
- Curățarea covoarelor, a mobilierului tapițat și a perdelelor cu ajutorul unui aparat cu aburi;
- Aspirarea saltelelor și spălarea huselor sau protecțiilor;
- Folosirea unui aparat de lustruit podele pentru gresie și pardoseli dure;
- Spălarea pernelor la fiecare 6 luni și înlocuirea lor după ce își pierd forma.
Așadar, nu uita de aceste sfaturi și etape importante și ține cont de ele în procedura de curățenie a unei camere de hotel. De asemenea, pentru a te asigura că vei avea rezultate impresionante și clienți mulțumiți de fiecare dată, recrutează personalul adecvat pentru menaj. Munca acestuia se va reflecta în mod direct asupra aspectului general al întregii unități de cazare.
Sursa foto: pexels.com