Skip to main content

Pentru a avea o afacere de succes, trebuie să te asiguri că ai angajați responsabili, care își îndeplinesc sarcinile în cele mai bune condiții. Însă, ce faci dacă ai nevoie de angajați doar pentru o anumită perioadă de timp? Răspunsul este că poți cere ajutorul unei agenții de recrutare care oferă și servicii de leasing de personal, care va găsi candidații potriviți pentru afacerea ta!

 

1. Informații esențiale despre personal angajat pe o perioadă limitată

Leasingul de personal: informații esențiale

 

Chiar dacă ești la început de drum și faci primii pași din postura de antreprenor ori deja administrezi o companie mai mare, cu mai mulți angajați, în ambele cazuri realizezi cât este de importantă resursa umană pentru succesul companiei tale. Așadar, este bine să fii la curent cu toate opțiunile pe care le ai la dispoziție, ca angajator, și să optezi pentru leasingul de personal, dacă se potrivește afacerii tale. Poți forma o echipă de succes și cu ajutorul unui personal angajat pe o perioadă limitată.

 

 1.1. Definiția leasing-ului de personal: definiție 

Leasingul de personal reprezintă opțiunea ideală atunci când ai nevoie de muncitori doar pentru o anumită perioadă de timp și, în loc să te confrunți cu eventualele riscuri date de angajarea temporară a personalului, transferi responsabilitatea contractului de muncă agenției de leasing.

Poate ai o afacere cu activitate sezonieră ori ai nevoie de personal pentru un anumit proiect sau locație: indiferent de domeniul de activitate, agenția de leasing îți pune la dispoziție personal care se poate adapta și integra ușor, chiar și în cadrul unei echipe deja formate.

 1.2. Legislația pentru angajații pe perioadă limitată 

În legislație, leasingul de personal se regăsește sub denumirea de „muncă prin agent de muncă temporară” și este reglementat în Codul Muncii și prin HG nr. 1256/2011. Există trei entități care fac parte din procesul de muncă prin agent de muncă temporară:

 • salariatul de muncă temporară: persoana care va lucra în compania ta pentru o perioadă limitată de timp;
 • utilizatorul: compania ta, cea în care va lucra angajatul pentru o perioadă limitată de timp;
 • agentul de muncă temporară: firma de leasing, care îi alege pe salariații de muncă temporară și care îi trimit către compania ta pe durata perioadei înscrise în contract.

Este important să înțelegi ce înseamnă o perioadă limitată de timp în ceea ce privește munca temporară. Ei bine, termenul nu trebuie să depășească 24 de luni, însă, perioada de muncă poate fi prelungită pe perioade succesive. Cu toate acestea, dacă aduni timpul inițial cu perioadele de prelungire, totalul nu trebuie să depășească 36 de luni.

Un contract de punere la dispoziție a salariatului de muncă temporară trebuie să conțină anumite elemente, cum ar fi:

 • detaliile postului;
 • salariul;
 • durata;
 • locul în care se desfășoară munca;
 • echipamentul de protecție care va fi utilizat de salariat;
 • condițiile de muncă;
 • programul efectiv de lucru;
 • facilitățile de care va beneficia salariatul;
 • în ce condiții poți refuza un salariat propus de agentul de muncă temporară.

 

 1.3. Avantaje și dezavantaje angajaților de perioade scurte de timp

În funcție de felul în care este organizată compania ta, vei descoperi că leasingul de personal presupune anumite avantaje și dezavantaje.

Cele mai importante avantaje sunt următoarele:

 • câștigi timp, deoarece nu mai este nevoie să desfășori procese îndelungate de recrutare;
 • câștigi bani, fiindcă plătești doar contractul pe care l-ai stabilit cu agenția de leasing și nu mai ești nevoit să plătești toate taxele și impozitele care sunt specifice unui contract de angajare;
 • te bucuri de un proces simplu, cu mai puține riscuri, deoarece toate responsabilitățile aferente unui contract de muncă sunt transferate către firma de leasing;
 • în funcție de nevoile companiei tale, firma de leasing găsește atât personal calificat, cât și personal necalificat, astfel încât tu îți poți realiza toate proiectele la timp;
 • nu mai ai parte de neplăceri, iar activitatea și buna organizare a companiei tale nu sunt afectate odată ce perioada de muncă temporară ia sfârșit, pentru că salariații știu, de la început, că vor lucra doar pentru o perioadă limitată de timp, condițiile din contract fiind stipulate cât se poate de clar.

 

Există și anumite dezavantaje de care trebuie să ții cont:

 • compania ta, mai exact departamentul de resurse umane, nu se ocupă direct de procesul de recrutare, fapt ce poate fi, uneori, perceput drept un inconvenient;
 • dacă nu oferi multe detalii privind profilul candidatului ideal, este posibil ca procesul de recrutare, care e realizat de firma de leasing, să dureze mai mult;
 • în cazul în care este nevoie de o perioadă mai lungă de training pentru ca salariatul să-și desfășoare munca în condiții de siguranță, atunci întregul proces de instruire trebuie reluat ori de câte ori va sosi o nouă persoană.

 

Având în vedere toate aceste avantaje și dezavantaje, nu uita să ții seama de următorul sfat: este bine să explici firmei de leasing cât mai clar, de la început, care e profilul candidatului potrivit (calificat sau necalificat, cu experiență sau fără experiență etc.). În felul acesta, procesul de recrutare se desfășura mult mai repede, iar tu îți poți finaliza proiectul în timp util!

 

Solicită o ofertă de muncitori în leasing

 

 2. De ce să optezi pentru personal din alte țări 

Leasing de personal asiatic: de ce să optezi pentru personal din alte țări

 

Probabil te întrebi de ce să optezi pentru personal din alte țări, când poți la fel de bine să optezi pentru personal din România. Ei bine, răspunsul este acela că, de câțiva ani, un număr semnificativ de industrii se confruntă cu lipsa de personal, deoarece mulți români au decis să lucreze în străinătate. Ai nevoie de candidați care să corespundă tuturor criteriilor tale, iar ca afacerea să se bucure de succes, este bine să fii deschis la o paletă largă de posibilități.

 

Muncitorii din Asia sunt receptivi, deschiși către noi oportunități, sunt flexibili și pot fi instruiți repede pentru a-și desfășura munca. În plus, nu este cazul să eziți, dacă te gândești la o posibilă barieră de comunicare: muncitorii asiatici vorbesc limba engleză, dar sunt dispuși să învețe limba română, în special dacă au acces la cursuri. Firma de leasing te poate ajuta și cu servicii conexe de recrutare, astfel încât personalul se va integra foarte repede la locul de muncă.

 

În concluzie, atunci când ai nevoie de muncitori pentru perioade scurte de timp, leasingul de personal reprezintă soluția ideală: beneficiezi de munca prestată de personalul ales cu deosebită atenție, în timp ce scapi de toate dezavantajele aduse de contractele de muncă!

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Cauți muncitori asiatici? Apelează cu încredere la serviciile International Work Finder!

Contactează-ne