Skip to main content

Cursurile de pregătire profesională au devenit tot mai căutate de persoanele originare din Asia, care preferă locurile de muncă din România în vederea asigurării unui trai stabil. Motivele pentru care tot mai multe persoane solicită idei de cursuri de calificare sunt extrem de diversificate. Unii au absolvit într-un domeniu prea puțin căutat pe piața locurilor de muncă, alții au activat în domenii care nu mai sunt de actualitate, dar există și acel segment de oameni care simt nevoia unei schimbări în viața lor profesională.  

 

Ideile de cursuri de calificare profesională pot viza acele domenii cu deficit de specialiști. Avantajul calificării profesionale există de ambele părți. În primul rând, angajatorii reușesc să suplinească locurile rămase vacante pe fondul exodului. În al doilea rând, noii angajați au șansa unui salariu mai bun față de cel pe care l-ar fi primit dacă rămâneau în țara de origine. Prin urmare, absolvirea cursurilor de calificare implică avantaje atât pentru viitorul firmei, cât și pentru angajat.

 

1.Idei de cursuri de calificare – Personalul calificat duce firmele cu un pas în fața concurenței 

Ideea angajatorilor de a-și înscrie echipa la cursurile de calificare profesională poate reprezintă o necesitate, iar motivul e simplu de intuit. Piața muncii se află în continuă ascensiune, așadar crește și nevoia forței de muncă specializată pe o arie extinsă de domenii. Cursurile de calificare sunt concepute pe diferite nivele de pregătire. Angajatorul poate considera necesar ca echipa să urmeze anumite cursuri pentru a-și completa educația începută în anii de școală.  

Atitudinea deschisă a companiilor spre educarea permanentă a propriei echipe le ajută să obțină avantaje în fața concurenței. Prin perfecționarea aptitudinilor pe care deja le au, angajații își înnoiesc noțiunile teoretice pe care le vor pune în practică mai eficient. În consecință, firma va beneficia de un personal productiv și capabil să presteze servicii de calitate superioară.  

 

Productivitatea este încurajată și de perspectiva avansării în carieră a angajatului. După dobândirea noii calificări, adulții speră la un nou nivel în carieră sau obținerea unui post superior în cadrul companiei. Astfel, persoanele care urmează o specializare devin mai motivate să preia sarcini și chiar să contribuie cu soluții inovatoare la potențialele probleme din firmă. Clienții vor tinde mai mult să apeleze la firmele cu personal autorizat în domeniul lor de interes. Colaborarea cu o echipă profesionistă oferă clientului un sentiment de încredere că serviciul contractat se va desfășura în condiții optime.  

Instruirea și pregătirea permanentă a personalului constituie un aspect care contribuie semnificativ la valoarea portofoliului firmei. În primul rând, angajatorul primește oportunitatea de a participa la licitații. De asemenea, are posibilitatea de a accesa fonduri europene, de a dobândi autorizații și licențe. Nu în ultimul rând, firmele care activează cu personal calificat funcționează în legalitate și sunt scutite de potențiale sancțiuni. 

1.1.Ce cursuri de calificare se caută pe piața actuală a locurilor de muncă? 

Ce cursuri de calificare se caută în prezent pe piața muncii? La momentul actual, cursurile de calificare cele mai căutate vizează domenii ‘’clasice’’ precum: HoReCa, construcții, agricultură, îngrijirea vârstnicilor, asistenți medicali, babysitter-i, curățenie și menaj etc.  

Mai jos este prezentat un top al cursurilor de calificare, în funcție de domeniile profesionale cele mai solicitate la momentul prezent: 

  • Bucătar 

Cursurile de specializare pentru personalul HoReCa reprezintă pentru mulți absolvenți o oportunitate de angajare imediat după finalizarea studiilor. Deosebit de căutate sunt persoanele care dețin abilități de bucătar.

Recrutare personal in HoReCa - International Work Finder

La momentul actual, industria HoReCa suferă din pricina deficitului de personal pe posturile de bucătar, ajutor de bucătar, pizzer etc. Majoritatea business-urilor apelează la agențiile de recrutare care le oferă posibilitatea de a încheia contracte de angajare cu forța de muncă din Asia. Cetățenii asiatici sunt renumiți pentru pasiunea lor în ceea ce privește arta culinară, dar și pentru capacitatea de a învăța rapid și de a se adapta la noile condiții de muncă.

  • Ospătar 

‘’Ospătăria’’ se numără printre meseriile pe care cei mai mulți le învață practicând. Pe timpul vacanțelor, elevii și studenții se orientează către diverse destinații turistice pentru a lucra ca ospătari sezonieri. Alții constată că se regăsesc în această arie de activitate și aleg să se specializeze pentru a prinde posturi în restaurante de lux.

Permisul de muncă - de ce este atât de important? - Work Finder

Marile business-uri selectează cu atenție viitorii angajați și se opresc la cei care au promovat un curs de specialitate. Cum e și normal, o echipă instruită înseamnă servicii de calitate și clienți fideli. Cursurile de ospătar oferă certificare cu recunoaștere atât în țară, cât și în străinătate. 

Forța de muncă asiatică este frecvent întâlnită în această arie de activitate. Abilitățile excelente de adaptare la noul mediu de lucru, cunoașterea limbii engleze la nivel conversațional și respectul față de șefi reprezintă câteva dintre atuurile prin care muncitorii asiatici își fac loc în domeniul HoReCa și nu numai.

  • Recepționer 

Cursul se adresează tuturor angajaților personalului HoReCa ce își doresc să-și fixeze cunoștințele teoretice prin ore de practică. La finalul cursului, absolventul va ști cum să comunice cu clienții, cum să gestioneze comunicarea cu diferite tipuri de personalități, cum să se descurce în situații de urgență, plus multe altele, chiar de la experți în domeniul ospitalității. 

Desigur, cunoașterea a cel puțin unei limbi de circulație internațională este vitală. De aceea sunt încurajate cursurile de perfecționare a limbii engleze, franceze și germane. Pentru o șansă în plus la angajare, candidații își pot îmbogăți bagajul de cunoștințe cu o limbă mai puțin cunoscută. De aceea, angajatorii au un interes special pentru forța de muncă din Asia. Lucrătorii asiatici dețin abilități conversaționale excelente în limba engleză, iar pentru unii, franceza este a doua limbă maternă.

Solicită muncitori din Asia pentru HoReCaSolicită muncitori din Asia pentru HoReCa

  • Asistență/Îngrijire vârstnici 

Cursul de asistență asigură cunoștințe practice și teoretice cu privire la: îngrijirea persoanelor bolnave, respectarea regulilor de protecție și igienă în acord cu nevoile persoanelor vulnerabile, asigurarea hranei și a unui climat optim pentru persoanele aflate sub supraveghere și îngrijire. 

Avantajele și beneficiile cursurilor de calificare există de ambele părți. Angajatorul se bucură de fidelitatea clienților care apelează cu încredere la serviciile unor profesioniști, iar angajatul la rândul său, își mărește șansele de avansare în cadrul companiei.  

 

Totuși, cursurile de calificare trebuie selectate prin raportare la câteva criterii de bază, astfel încât angajatul să dea randament și rezultatele scontate. Compania trebuie să realizeze profilul fiecărui angajat. De asemenea, trebuie analizate aptitudinile și nivelul de pregătire deja obținut pentru a ghida persoana către varianta cea mai apropiată de personalitatea și abilitățile sale.  

Apoi, angajatorul trebuie să identifice specializările care cresc profitul firmei și să dirijeze echipa către cursuri de pregătire plătite de companie. Dacă firma se află la început, sau din varii motive nu poate suporta cheltuielile aferente instruirii profesionale, atunci îi poate oferi angajatului zile libere pentru ca acesta să poată participa la orele de cursuri pe care și le dorește. 

2.Cele mai căutate cursuri de calificare pentru personalul asiatic fără experiență  

După terminarea liceului mulți adolescenți aleg munca în defavoarea studiilor superioare. Pentru a dobândi o pregătire profesională pentru un job bine plătit, tinerii optează pentru cele mai căutate cursuri de calificare profesională. Din fericire, acestea sunt disponibile atât pentru persoanele fără diplomă de Bacalaureat, cât și pentru cei care au finalizat studiile medii și au obținut o diplomă.  

Majoritatea firmelor oferă celor care au absolvit cursul de calificare profesională și posibilitatea de angajare. Așadar, care sunt cele mai bune cursuri de calificare la care poate recurge candidatul din Asia cu experiență minimă, astfel încât să-și poată face loc pe piața muncii în România?

  • Curs de maseur 

Diploma de maseur permite angajarea ca personal SPA în orice țară și indiferent de vârstă.

Rolul de maseur implică cunoașterea condițiilor de igienă, tehnici de efectuare a masajelor, cunoștințe privind pregătirea pacienților, efectuarea masajului somatic, cunoștințe de anatomie și fiziologie etc.

  • Curs de frizerie 

A doua opțiune din clasamentul celor mai căutate cursuri de calificare profesională este cel de frizerie. De altfel, meseria de frizer este nemuritoare, așa că, asiaticii care doresc un job de viitor se pot orienta spre această specializare. Orele de practică au loc sub supravegherea trainerilor, iar participanții de regulă lucrează chiar cu modele reale.

  • Curs de hairstylist/coafor 

Cursurile de hairstyling sunt utile pentru ca echipa cursanților să descopere aspectele chimice ale produselor de vopsire și îngrijire a părului. De asemenea, în cadrul orelor de practică, aceștia vor învăța regulile de folosire corectă și eficientă a produselor asupra modelelor reale.  

 

Solicită muncitori din Asia pentru Îngrijire PersonalăSolicită muncitori din Asia pentru Îngrijire Personală

 

3.Ce curs de calificare trebuie să facă un candidat asiatic pentru un job de viitor pe piața muncii din România? 

Fidelizarea angajatilor

România este în plin declin în privința forței de muncă, cu precădere în domeniul agricol, și HoReCa. Acest lucru favorizează candidații asiatici care optează pentru locurile de muncă disponibile în România. Ce cursuri de calificare profesională trebuie să facă un candidat din Asia care dorește un viitor în România? 

  • Industria HoReCa 

Industria HoReCa este una dintre cele mai potrivite industrii pentru personalul asiatic. Fie că este vorba despre țări precum Nepal, Sri Lanka, fie că se caută candidați din Filipine, muncitorii asiatici sunt chiar indicați pentru angajarea pe posturile HoReCa. Personalitatea lor deschisă și abilitățile de comunicare le dublează șansele de angajare pentru domeniile care implică relația cu publicul. 

Cursurile de calificare cele mai profitabile  pentru asiatici sunt cele de chelner, bucătar sau ajutor bucătar. Asiaticii au avantajul că deja dețin o bază în aceste domenii de activitate, lucru care îi transformă în angajați de bază ai companiei. Candidații asiatici au o experiență dovedită din țara de origine, așadar, cursurile de pregătire îi ajută să avanseze mai rapid pe un post superior în cadrul firmei.

  • Industria construcțiilor 

Industria construcțiilor nu face excepție de la problema deficitului de angajați. Muncitorii asiatici se califică pentru personal în construcții, grație nivelului ridicat de rezistență fizică și mentală în condiții de stres. Construcțiile sunt domenii promițătoare cu perspective financiare și profesionale pentru o posibilă carieră pe viitor. Prin urmare, acest segment de activitate se înscrie cu succes în aria de interes a candidaților care caută cursuri de calificare pentru o șansă în plus la angajare.

Muncitorii asiatici obțin o diplomă care să-i recomande pentru eventuale angajări ca zidari, sudori sau ingineri. Cursurile teoretice se îmbină cu orele de practică, iar la finalizarea sesiunilor există posibilitatea angajării imediate chiar prin intermediul agențiilor de recrutare.

  • Industria babysitting 

Femeile filipineze sunt la mare căutare în cadrul recrutării de personal pentru posturile de îngrijitoare. Muncitoarele filipineze sunt deja dotate cu un bagaj cultural care le recomandă cel mai bine pentru job-urile care implică activitățile cu copiii. Angajatorii români le apreciază pentru experiența, răbdarea în comunicarea cu cei mici și pentru firea deschisă cu orice grupă de vârstă. Utilitatea cursurilor de calificare în acest domeniu poate fi dovedită în multe privințe. Dincolo de faptul că filipinezele au oportunitatea de a-și exersa engleza, absolvirea ciclului de studii implică primirea unei diplome și a unor recomandări pe baza cărora cursantele își găsesc rapid de muncă.

Solicită personal asiatic pentru construcții. Contactează-ne!

Contactează-ne