Cel mai mare continent ascunde curiozități și secrete vechi de mii de ani. Diferite de obiceiurile noastre, tradițiile asiatice inspiră pe oricine ajunge să calce pe acele meleaguri. Asiaticii sunt cunoscuți în toată lumea ca fiind plini de respect, având o mulțime de calități.
Înainte de a afla care sunt etapele pentru a angaja muncitori asiatici, e indicat să cunoști câteva lucruri despre tradiții, obiceiuri, credințe și principii, pentru a le înțelege mai bine cultura și a veni în întâmpinarea nevoilor sociale. De aceea, vrem să îți prezentăm cele mai importante elemente care au stat la baza formării culturii asiatice, în funcție de țară.
Cultura vietnameză
Una dintre cele mai vechi culturi din partea de sud-est a Asiei a avut ca liant cultura chineză. Imediat după ce Vietnamul și-a obținut independența, în secolul X, țara s-a dezvoltat spre sud, ceea ce a atras după sine încorporarea mai multor elemente de cultură împrumutate de la Champa și Khmer, dar și de la bătrânul continent, după guvernarea colonială franceză. Astfel s-a ajuns la răspândirea catolicismului și a alfabetului latin. Din păcate, schimburile culturale cu civilizația occidentală au fost restrânse odată cu instalarea regimului comunist în Vietnam și au fost adoptate principiile preluate din Uniunea Sovietică sau Cuba. Venerarea strămoșilor, respectul adus valorilor familiei și devotamentul de a studia neîncetat nu s-au diluat niciodată, vietnamezii fiind și astăzi un popor cu resorturi puternice în aceste sensuri.
Familia, pe primul loc în inima vietnamezilor
Cel mai obișnuit lucru pe care îl poți vedea la vietnamezi este ca cel puțin trei generații care fac parte din aceeași familie să trăiască sub același acoperiș. Fiind foarte valoroase, familia și clanul stau pe primul loc în alegerile pe care locuitorii Vietnamului le fac, lăsând individualismul pe al treilea plan. Satele ajung să poarte numele grupurilor care locuiesc în ele și care par a fi indestructibile, cel puțin din punct de vedere al respectului pe care membrii acestora îl arată unul față de celălalt.
Odinioară, părinții obișnuiau să-și căsătorească de tineri copiii, însă astăzi acest obicei s-a diminuat, tinerii vietnamezi având o mai mare libertate în a alege momentul potrivit pentru a-și forma o nouă familie. Totuși, aceștia nu se dezic de tradiții atunci când vine vorba de ziua nunții și le respectă întocmai, ca acum sute de ani.
Nu același lucru se poate spune, însă, despre înmormântări, care acum mult timp erau foarte elaborate și se întindeau pe o durată de doi ani, dar care astăzi au devenit mai simple și mai scurte.
Bucătăria vietnameză, apreciată peste tot în lume
Atunci când vine vorba despre felurile de mâncare pe care vietnamezii le prepară, diversitatea și complexitatea bucătăriei locale pot impresiona chiar și un chef priceput. Bazate pe prepararea în cât mai puțin ulei și având la bază o cantitate foarte mare de legume, bucătăria vietnameză este populară mai ales datorită celebrelor tipuri de fidea (nuddles) și supe cu tăiței, dar și mulțumită sosurilor care au făcut înconjurul lumii. Orezul este și el un aliment de bază în această parte a mapamondului, cu ajutorul căruia se pot prepara o mulțime de feluri de mâncare, în combinație cu carne de vită, de pui sau de pește. Aromele pot varia de la dulce la picant și de la sărat la acru, după bunul plac al degustătorului.
Portul popular vietnamez, o splendoare
Poporul vietnamez a trecut prin mai multe conduceri, fiecare dintre acestea impunând propriile sale reguli de vestimentație tradițională. Dacă dinastia Nguyen avea multe restricții în ceea ce privește tipul și nuanțele hainelor agreate, după încheierea dominației rigorile în ceea ce privește portul s-au mai relaxat. Astăzi, vietnamezii poartă Áo giao lĩnh, un tip de îmbrăcăminte specifică bărbaților, Áo Tứ Thân, o rochie în patru părți, sau Áo cánh și Áo bà ba, două tipuri de costume asemănătoare pijamalelor din mătase.
În ceea ce privește culorile hainelor, cele aurii aparțineau monarhilor, în vreme de violetul și roșul erau destinate nobililor sau aristocraților. Căștile, asemănătoare unor pălării conice, purtate de vietnamezi sunt, însă, un simbol greu de ignorat.
Vietnamezii, persoane spirituale
Vietnamezii se identifică religios în trei mari direcții. Cei mai mulți dintre ei sunt fie taoiști, fie budiști, fie confucianiști. Cu toate acestea, nu e puțin probabil să identifici și vietnamezi catolici. În orice caz, toți practică venerarea strămoșilor într-un mod riguros, închinându-le chiar și festivaluri, așa cum sunt și festivalul de la mijlocul toamnei, ziua de naștere a lui Buddha sau Anul Nou Lunar.
Pasiuni ale vietnamezilor
Dacă vrei să intri pe sub pielea unui vietnamez, e bine să găsești un subiect de care acesta este cu adevărat interesat. Nu vei da greș dacă vei începe să vorbești despre artele marțiale, de care mai toți vietnamezii sunt pasionați. Ba chiar au dezvoltat o întreagă filosofie, care se numește Viet Vo Dao, care este asociată cu o spiritualitate intensă, fiind în strânsă legătură și cu budismul, taoismul și confucianismul.
Cultura nepaleză
Nicio altă țară de pe glob nu se înalță mai aproape de cer decât Nepalul. Având 8 din cele 14 cele mai înainte vârfuri de munte de peste 8.000 de metri înălțime, Nepalul este țara în care locuitorii sunt foarte respectuoși, mereu cu zâmbetul de buze și nesperat de optimiști, în ciuda situației economice prin care trece statul lor. În antiteză cu această situație, natura a creat aici unele dintre cele mai minunate peisaje din lume, pe care nepalezii le adoră și le protejează cu sfințenie. Despre Nepal se poate spune că este una dintre cele mai frumoase țări de pe întreaga planetă, iar cultura acestui stat este foarte diversificată și se împletește perfect cu cea indiană și tibetană.
Dansurile și ritmurile nepaleze
Foarte vechi și unice în lume, dansurile nepaleze sunt adeseori impresionante. De pildă, Dishka, un dans specific nunților, include mișcări complexe ale mâinilor, care amintesc de recoltarea culturilor. Tharu este un alt dans specific zonei, care folosește un băț pentru efectuarea coregrafiei, în vreme ce dansul de păun nebun este unul plin de surprize.
Mâncăruri delicioase
Dal-bhat-tarkari este o supă preparată din paste fierte sau orez, la care se adaugă legume și mult curry. De cele mai multe ori, condimentele alese pentru a completa gustul mâncărurilor autentice nepaleze fac parte din categoria murăturilor picante. Alteori se folosește lămâie sau chilli proaspăt pentru a adăuga un plus de savoare mâncărurilor tradiționale nepaleze.
Populația nepaleză, complexă
Fiind răspândită la poalele muntelui Himalaya, populația de 30 de milioane de locuitori este constituită din doar 4% din persoane care au trecut de 64 de ani, având ca medie de vârstă 21,6 ani. Cei din această parte a lumii comunică utilizând limba nepaleză, dar și alte 100 de limbi indigene regionale. Majoritatea populației nepaleze se trage din originea indo-ariană, având și o minoritate tibeto-nepaleză. Hinduismul reprezintă religia majoritară în Nepal, adunând peste 80% dintre locuitorii țării ca adepți, în vreme ce doar 10% sunt budiști și 4% islamiști.
Cultura din Sri Lanka
Cu o diversitate impresionantă, cultura din Sri Lanka este o combinație perfectă între elementele tradiționale și aspectele unei epoci moderne. Influențele culturale provenite din sudul Indiei pot fi sesizate în toate zonele țării. Pot fi identificate cu ușurință și elementele portugheze, olandeze sau britanice, care au fost imersate perfect de-a lungul existenței acestui stat.
Sri Lanka are o bogată tradiție ce cuprinde muzică, arte vizuale sau dansuri complexe. În vreme ce oamenii din această parte a lumii au fost dintotdeauna pasionați de medicină și aflarea secretelor sale, bucătăria locală este una distinctă și pline de surprize în farfurie.
Delicii culinare din Sri Lanka
Bucătăria locală are la bază un produs simplu, dar ușor de pregătit în multe feluri – orezul. Preferat mai ales fiert sau opărit, orezul este prezent în fiecare zi în farfuriile celor de aici, alături de alte mâncăruri condimentate cu curry picant. Carnea, peștele și legumele sunt alte alegeri cu care sri lankanii sunt obișnuiți, iar salatele cu care vin însoțite felurile principale de mâncare sunt pregătite din murături. Cei mai curajoși își asezonează meniul zilnic cu sambol, un preparat obținut din nucă de cocos răzuită, ardei iute, pește uscat și suc de lămâie, servit, desigur, lângă o porție generoasă de orez.
Muzica preferată în Sri Lanka
Portughezii și-au lăsat o amprentă puternică asupra comunității sri lankane, care au adus aici chitare și ukulele. Sclavii africani ajunși pe aceste meleaguri în secolul XV au diversificat și mai mult rădăcinile muzicale ale acestei țări impresionante. Astăzi, muzica din Sri Lanka este cântată la instrumente cel puțin interesante, așa cum sunt și tobele hipnotice, un fel de tambur cu care se cântă inclusiv în templele budiste și hinduse.
Religia în Sri Lanka
Sri Lankanii sunt considerați a fi foarte apropiați de divinitate, 99% dintre ei declarându-se a fi religioși. Aici există foarte multe temple budiste care datează încă din perioada Antichității, dar pot fi identificate și foarte multe lăcașe de cult hinduse sau musulmane. De asemenea, multe biserici pot fi găsite de-a lungul coastei de sud a țării, provenite din fosta moștenire colonială romano-catolică și protestantă. Cu toată această diversitate religioasă, budiștii rămân, însă, cel mai mare grup spiritual din această țară asiatică.
Acum, că ai aflat atât de multe despre cultura țărilor asiatice, vei ști cum să îi integrezi mai ușor pe cei care vin de acolo în România pentru un loc de muncă respectabil, la firma pe care o reprezinți. Dacă nu ești convins încă de avantajele de a angaja muncitori asiatici, îți stăm la dispoziție cu orice nelămurire ai putea avea despre acest proces.
Sursa foto: pexels.com, pixabay.com
Cauți muncitori asiatici? Apelează cu încredere la serviciile International Work Finder!
Contactează-ne