Skip to main content

Cartofii dulci, cunoscuți și sub denumirea de batate sau cartofi garnitură, reprezintă o mâncare delicioasă și o sursă sănătoasă de nutrienți. De aceea, recoltarea acestor legume este un proces important pentru a obține gustul și calitatea dorite. Găsești mai jos informații utile despre când se scot cartofii dulci, cum se face acest proces și cine se ocupă de el. 

1. Recoltarea cartofilor dulci – soluții pentru un proces rapid și eficient 

Recoltarea cartofilor dulci la momentul potrivit este esențială pentru a asigura gustul dulce, textura crocantă și valoarea nutritivă a acestora. Momentul exact poate varia în funcție de mai mulți factori de la bun început. În general, există două momente principale de recoltare pentru cartofii dulci: timpurie (la aproximativ 90-120 de zile după plantare) și târzie (150-170 de zile după plantare). 

Acest proces trebuie realizat de persoane care știu cum se recoltează cartofii dulci și au experiență în agricultură. De aceea, dacă ești antreprenor trebuie să te asiguri că alegi muncitori pricepuți în domeniu. Din nefericire, este posibil să te lovești de lipsa de personal român. În acest caz, trebuie să cauți forță de muncă în agricultură în afara țării. 

 

Dacă nu ai utilaje agricole specializate, asemănătoare celor folosite pentru recoltarea cartofilor obișnuiți, cea mai adecvată metodă pentru recoltarea cartofilor dulci este utilizarea unor furci din metal pentru a săpa tuberculii din pământ. În timpul procesului de recoltare, este esențial să nu deteriorezi coaja fragilă a cartofilor dulci, deoarece aceștia sunt foarte sensibili și se pot strica ușor, ceea ce va duce la degradarea lor ulterioară. Dacă vrei ca muncitorii tăi să fie dintre cei mai pricepuți, trebuie să știi că agricultura se numără printre domeniile de muncă pentru personalul asiatic în care aceștia sunt extrem de bine de pregătiți. 

De cele mai multe ori, agricultorii apelează la leasing de personal în perioadele aglomerate, pentru a putea recolta cartofii rapid și eficient. 

 

2. Perioada de recoltare a cartofilor dulci – informații utile 

Blog - 2. Perioada de recoltare a cartofilor dulci - informații utile

Cartofii dulci și cei obișnuiți sunt două tipuri separate de tuberculi cu gusturi, culori, texturi și valori nutriționale diferite. Cartofii dulci fac parte din familia Convolvulaceae și sunt cunoscuți științific sub numele de Ipomoea batatas. Aceștia au coaja subțire și netedă, iar pulpa lor poate avea culori variate, de la portocaliu și roșu, până la violet și alb. În ceea ce privește forma lor, ea poate fi lungă și subțire sau mai rotunjită.

 

Recoltarea cartofilor dulci este de obicei programată pentru perioada toamnei. Aceasta poate începe după ce frunzele plantelor de cartofi dulci încep să-și schimbe culoarea și devin galbene. Cu toate acestea, este important de menționat faptul că, cu cât vei lăsa tuberculii în pământ mai mult timp, cu atât conținutul lor de zahăr și vitamine va crește. Dacă verifici dimensiunea tuberculilor și ți se pare că sunt potriviți pentru utilizare, recoltarea poate începe chiar din luna septembrie. Totuși, un moment critic este primul ger. Dacă frunzele plantelor au fost deja afectate de ger, este esențial să începi recoltarea pentru a preveni deteriorarea lor.

Cea mai sigură metodă pentru a verifica dacă plantele sunt pregătite pentru recoltare, după ce frunzele au devenit galbene, este să efectuezi o verificare directă. Din diferite părți ale terenului cultivat, alege 4-5 plante și extrage-le din sol. Dacă observi că tuberculii sunt suficient de dezvoltați, poți începe procesul de recoltare. Primul pas constă în îndepărtarea frunzelor și a tulpinilor. Este important de menționat că frunzele mai tinere ale cartofilor dulci sunt comestibile, spre deosebire de cele ale cartofilor obișnuiți, care pot fi toxice. De asemenea, tulpinile pot fi folosite ca hrană pentru animale. După ce au fost îndepărtate frunzele și tulpinile, se poate începe recoltarea propriu-zisă, săpând cu atenție în pământ și culegând cu grijă tuberculii de cartofi dulci.

 

După recoltare, cartofii dulci trebuie să fie depozitați într-un mediu potrivit pentru a prelungi durabilitatea lor. Aceasta poate însemna depozitarea într-un loc răcoros și întunecat, așa cum sunt podurile și pivnițele, pentru a evita expunerea la lumină.

Așadar, acum știi cum se scot cartofii dulci și ce fel de personal ar trebui să ai pentru ca acest proces să fie perfect realizat. Ia în considerare aceste aspecte la următoarea recoltă!

 

Sursă foto: Freepik.com

Recrutează muncitori pentru agricultură. Contactează-ne!

Contactează-ne