Skip to main content

Agricultura este considerată a fi activitatea fundamentală a omenirii, fiind sursa primară de hrană și de susținere a vieții umane. De aceea, rolul său crucial în lume și în economiile naționale nu poate fi neglijat. Agricultura nu doar hrănește populația globală, ci contribuie și la dezvoltarea economică, protecția mediului și îmbunătățirea calității vieții. 

 

În România, agricultura ocupă un loc deosebit de important, deoarece susține hrana populației, oferă oportunități de angajare și promovează dezvoltarea zonelor rurale. Orice antreprenor din agricultură ar trebui să cunoască potențialul nemărginit al practicilor sustenabile și importanța acestui domeniu pentru economie. 

 

1. Clasificare  – tipuri de agricultură în funcție de sol și practici 

În lumea agriculturii moderne, există numeroase abordări și metode utilizate pentru a cultiva plante și a produce alimente. Pe lângă agricultura chimică și cea organică, care sunt cele mai cunoscute și răspândite, există și alte tipuri de agricultură care au câștigat popularitate în ultimii ani. Iată o clasificare a celor mai populare tipuri de agricultură, în funcție de sol și practicile folosite:

 

Agricultura chimică 

Aceasta este caracterizată prin folosirea de substanțe chimice speciale pentru a ajuta plantele și animalele să crească mai repede și să fie cât mai puțin afectate de potențiali dăunători. Substanțele folosite includ pesticide pentru a proteja plantele impotriva daunatorilor, erbicide pentru a distruge buruienile, fungicide pentru a elimina bolile și insecticide pentru a distruge insectele. Această practică a fost tot mai criticată în ultimii ani, deoarece plantele, dar și solul în care sunt crescute acestea, sunt afectate. Îngrășămintele chimice pot dăuna solului eliminând humusul, un element extrem de important pentru creșterea armonioasă a plantelor.

 

Agricultura organică 

Agricultura organică este un sistem de cultivare a plantelor și de creștere a animalelor care se bazează pe metode naturale și sustenabile. Aceasta implică utilizarea îngrășămintelor organice, cum ar fi compostul și gunoiul de grajd, în locul îngrășămintelor chimice și a pesticidelor folosite pentru a controla dăunătorii și bolile. Agricultura organică este considerată mai buna pentru mediul înconjurător decât cea convențională, deoarece reduce poluarea solului și apei și promovează biodiversitatea.

Blog - 1. Clasificare - tipuri de agricultură în funcție de sol și practici

Agricultura regenerativă

Această abordare se concentrează pe regenerarea și îmbunătățirea sănătății solului, prin utilizarea practicilor care promovează creșterea biodiversității, menținerea acoperirii vegetale și minimizarea lucrărilor solului. Agricultura regenerativă are ca scop restaurarea și îmbunătățirea resurselor naturale și a fertilității solului pe termen lung. 

 

Agricultura ecologică

Practicile ecologice combină principiile sustenabile și sociale în proiectarea și gestionarea sistemelor agricole. Această practică se concentrează pe integrarea plantelor și animalelor, utilizarea resurselor locale și promovarea sustenabilității în ceea ce privește producția alimentară.

 

Agricultura de precizie

Metoda folosită implică utilizarea tehnologiilor avansate (senzori, sisteme de informații geografice și drone) pentru a obține o înțelegere mai precisă și o gestionare mai eficientă a resurselor agricole, precum apa, fertilizanții și pesticidele. Agricultura de precizie ajută, astfel, la optimizarea producției și la reducerea impactului asupra mediului. 

 

Acestea sunt doar câteva exemple de abordări alternative în agricultură. Este important să menționăm că fiecare tip de agricultură are avantajele și provocările sale specifice, iar metodele utilizate pot varia în funcție de resursele și obiectivele fiecărui fermier sau producător agricol.

1. Clasificare - tipuri de agricultură în funcție de sol și practici - agricultura de precizie

2. Tipurile de agricultură din România și potențialul lor pentru economie

 

Agricultura reprezintă unul dintre sectoarele cheie ale economiei românești, contribuind semnificativ la PIB și asigurând securitatea alimentară a țării. Situația agriculturii în România este una complexă, iar statisticile oferă o imagine clară asupra producției, dezvoltării sectoarelor și importanței forței de muncă în agricultură. 

 

România are condiții naturale favorabile pentru practicile agricole, cum ar fi soluri fertile și climă propice, care susțin diversitatea producției. Acest lucru permite practicarea a mai multor tipuri de agricultură, precum: 

  • Agricultură convențională (chimică) 
  • Agricultură organică 
  • Agricultură regenerativă 
  • Agricultură de conservare 
  • Agricultură biodinamică 
  • Agricultură de precizie

 

În ceea ce privește producția agricolă, România se remarcă în mai multe domenii. Sectorul cerealelor ocupă un loc important, cu producția de grâu, porumb și orz, care reprezintă o parte semnificativă a exporturilor agricole ale țării. Țara este, de asemenea, un important producător de legume și fructe, în special cartofi, tomate, mere și prune. Sectoarele creșterii animalelor, în special porcine și bovine sunt de asemenea dezvoltate și contribuie la producția agricolă totală. 

Blog - 2. Tipurile de agricultură din România și potențialul lor pentru economie - agricultura de precizie

În plus, România a devenit o prezență tot mai importantă pe piața internațională a produselor agricole. Potrivit datelor recente, exporturile agricole reprezintă aproximativ 8-10% din totalul exporturilor țării. Principalele produse agricole exportate includ cereale, semințe oleaginoase, legume, fructe, carne de porc și produse lactate. 

 

În ciuda potențialului agricol, România se confruntă de ani buni cu o lipsă de personal calificat și necalificat. Potrivit datelor recente, sectorul agricol contribuie cu aproximativ 4% la PIB-ul național și ocupă aproximativ 27% din forța de muncă totală a țării. În acest context, tot mai mulți antreprenori apelează la forța de muncă din Asia, care poate asigura o sursă suplimentară de muncitori în agricultură. 

 

Astfel, au apărut oportunități de angajare, iar agricultura a devenit unul dintre domeniile de muncă pentru personalul asiatic interesat să lucreze în România. Mai mult, unele companii au implementat leasingul de personal pentru a atrage muncitori străini, facilitând astfel suplimentarea forței de muncă în agricultură. Asadar, recrutarea personalul asiatic este o soluție necesară pentru atenuarea lipsei de angajați și asigurarea continuă a producției agricole în România.

Blog - 2. Tipurile de agricultură din România și potențialul lor pentru economie - Concluzie

În concluzie, agricultura reprezintă o verigă vitală în lanțul vieții și dezvoltării durabile. Atât la nivel mondial, cât și în România, este esențial să recunoaștem și să apreciem importanța acestei activități în furnizarea hranei, generarea de venituri și crearea de locuri de muncă. Îmbunătățirea și susținerea agriculturii trebuie să rămână o prioritate pentru a asigura securitatea alimentară, dezvoltarea economică și conservarea resurselor naturale, în beneficiul tuturor.

 

Sursă foto: Freepik.com, Pexels.com.

Completează-ți echipa cu muncitori din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne