Skip to main content

Serviciile de curierat sunt din ce în ce mai căutate, iar personalul din ce în ce mai puțin. Această meserie este foarte importantă nu doar pentru o companie, ci pentru întreaga economie a unei țări. 

 

1. Atribuții curier – informații utile

Pentru a putea angaja persoane competente este necesar ca atât antreprenorii, cât și viitorii angajați să știe ce face un curier. Astfel, nu vor exista neconcordanțe în ceea ce privește atribuțiile muncii.

 

Obligațiile asociate acestui post sunt variate și pot include, în funcție de specificul activității:

 1. Transportul de documente și corespondență între diferite locații;
 2. Primirea, înregistrarea și distribuirea corespondenței în interiorul companiei;
 3. Ridicarea și expedierea corespondenței către destinatari;
 4. Înregistrarea deciziilor și hotărârilor luate de conducere, aplicarea ștampilei și distribuirea acestora către departamentele respective;
 5. Menținerea și păstrarea ștampilelor;
 6. Întreținerea unui registru cu delegațiile din cadrul organizației;
 7. Întreținerea unui registru cu dispozițiile date de conducere;
 8. Primirea și asigurarea protocolului pentru persoanele care doresc să ia legătura cu conducerea;
 9. Gestionarea și evidențierea timbrelor poștale;
 10. Asigurarea comunicațiilor telefonice interne și externe în cadrul organizației;
 11. Primirea și transmiterea notelor telefonice;
 12. Realizarea tehnoredactării de documente;
 13. Ridicarea și transportarea documentelor către și de la parteneri;
 14. Încărcarea ștampilelor;
 15. Transportul materialelor necesare pentru activitățile de protocol;
 16. Achiziționarea timbrelor poștale;
 17. Asigurarea cartelelor telefonice (acolo unde este necesar) pentru utilizarea internă și externă;
 18. Primirea și transmiterea coletelor;
 19. Responsabilitate administrativă, materială și civilă pentru echipamentele, materialele și dispozitivele utilizate în timpul serviciului;
 20. Responsabilitate administrativă, materială și civilă pentru siguranța trimiterilor și a bunurilor transportate;
 21. Responsabilitate administrativă, materială și penală pentru incidentele care au loc în timpul transportului și care se încadrează în prevederile legii rutiere;
 22. Responsabilitate administrativă, materială și civilă pentru daunele auto și pentru terți;
 23. Responsabilitate administrativă, materială și civilă pentru respectarea normelor de securitate și sănătate la locul de muncă în timpul prestării serviciilor de transport de documente și pachete de dimensiuni mici;

 

Așa cum probabil știi deja, curieratul este unul dintre domeniile de muncă pentru personalul asiatic populare în România. Cum există un deficit foarte mare de forță de muncă, majoritatea companiilor apelează la personal asiatic. De asemenea, în perioadele extrem de aglomerate, așa cum este Crăciunul, Anul Nou, Paștele sau alte sărbători importante pentru români, multe companii de curierat optează pentru leasing de personal, pentru a putea face față cererii mari. Totuși, ca muncitorii asiatici să își poată exercita dreptul de conducere în România, au nevoie de un permis de conducere internațional reînnoit dintr-o țară UAE.

 

2. Meseria de curier – ce este și ce condiții trebuie îndeplinite

Un curier este o persoană sau o companie specializată în livrarea și transportul de colete, pachete, documente sau alte mărfuri de la un expeditor (de obicei, o persoană sau o companie care trimite bunurile) la un destinatar (persoana sau compania care primește bunurile). Curierii sunt responsabili pentru preluarea, transportul și livrarea în siguranță a acestor lucruri de la un loc la altul într-un timp stabilit. Ei pot utiliza diferite mijloace de transport, cum ar fi autovehicule, biciclete, motociclete sau chiar pe jos, în funcție de distanța și necesitățile de livrare.

Serviciile de curierat sunt adesea utilizate pentru livrarea rapidă a coletelor sau pentru expedieri care necesită urmărire și confirmare de primire. Aceste servicii pot fi oferite de diverse companii de curierat sau pot fi furnizate de departamente interne ale unor organizații mai mari. Curierii sunt esențiali pentru industria comerțului și pentru transportul rapid și sigur al bunurilor în întreaga lume.

 

Persoana potrivită pentru acest post trebuie să aibă o pregătire și studii de nivel mediu. De asemenea, este necesar să dețină un carnet de conducere de categoria B. În ceea ce privește experiența, acest aspect poate varia în funcție de nevoile specifice ale angajatorului. Este important de menționat că această poziție va fi subordonată direct directorului de sucursală, ceea ce presupune colaborarea strânsă cu acesta pentru atingerea obiectivelor și îndeplinirea responsabilităților aferente.

Responsabilitățile asociate acestui post includ respectarea strictă a programului de lucru legal stabilit și utilizarea integrală a acestuia pentru a îndeplini activitățile de serviciu asignate. În plus, este esențial ca titularul postului să păstreze confidențialitatea datelor sau informațiilor care provin din activitatea desfășurată, asigurând astfel protecția adecvată a informațiilor sensibile. Aceste atribuții reprezintă elemente fundamentale în asigurarea unui mediu de lucru eficient și în respectarea normelor și reglementărilor corespunzătoare.

 

Așadar, aceasta este, în mare, fișa postului unui curier. Ia în considerare informațiile de mai sus și vezi ce se aplică afacerii tale. 

 

Sursă foto: Freepik.com

Recrutează muncitori asiatici. Contactează-ne!

Contactează-ne