Skip to main content

Piața muncii din România oferă oportunități de lucru atât personalului calificat, cât și celui necalificat. În multe domenii sunt căutați muncitori sau meseriași pentru joburi care nu necesită studii superioare, însă, aceștia sunt din ce în ce mai puțini. Astfel, firmele sunt nevoite să importe forță de muncă din alte țări. Una dintre meseriile pentru care multe societăți caută în mod activ angajați este cea de tinichigiu auto.

Care sunt principalele activități și responsabilități ale unui tinichigiu auto? Acesta se ocupă cu tot ce ține de caroseria unui autoturism, realizând diverse operațiuni pentru care se pot obține diverse calificări. Mai jos este explicat ce face un tinichigiu auto și care sunt variantele de angajare pentru firmele aflate în căutare de personal în acest domeniu.

 

1. Ce face un tinichigiu auto – ce presupune această meserie 

Blog - 1. Ce face un tinichigiu auto – ce presupune această meserie

Meseria de tinichigiu nu este una dificilă, aceasta putând fi realizată de persoane care să fi absolvit o școală de profil sau cursuri în acest domeniu. Piața muncii din România însă, se află sub presiune din cauza migrării multor muncitori necalificați. De aceea, această meserie este una foarte căutată și plătită destul de bine în comparație cu altele.

Care sunt sarcinile tinichigiului auto și ce presupune fișa sa de lucru? Pe scurt, atribuțiile de tinichigiu sunt legate de caroseria unui vehicul. Iată și care sunt acestea:

 • pregătirea materialelor de lucru, în funcție de lucrările care urmează să fie realizate;
 • confecționarea elementelor de tinichigerie;
 • corectarea defectelor legate de caroseria mașinilor;
 • activități de chituire a caroseriilor;
 • activități de cosmetizare auto;
 • retușarea elementelor vopsite;
 • montarea de diverse elemente de protecție pe caroserii.

Acestea sunt câteva dintre cele mai importante atribuții, însă descrierea jobului de tinichigiu poate fi mai complexă, în funcție de atelierul care caută angajați.

Firmele care caută angajați pentru acest post, se pot îndrepta către leasingul de personal ca soluție rapidă.

 

2. Meseria de tinichigiu – calificări necesare pentru acest job

Blog - 2. Meseria de tinichigiu – calificări necesare pentru acest job

Meseria de tinichigiu auto ține mai mult de îndemânare. Astfel, întrucât acest job este unul dintre domeniile de muncă pentru personalul asiatic, angajatul poate fi instruit pentru diverse sarcini. În ceea ce privește calificările necesare acestui job, muncitorii români sunt de cele mai multe ori absolvenți ai unor școli profesionale sau ale unor cursuri de specializare. Cele din urma pot fi urmate și de străini. Pentru a asigura succesul lor, însă, este recomandată colaborarea cu o agenție specializată de recrutare, care se poate ocupa și de toate actele necesare angajării lucrătorilor străini, dar și de permisele de muncă și de ședere în România.

Principalele activități și responsabilități ale tinichigiului auto au la baza calificări precum cele de sudor și studii în domeniu. Dar ce se întâmplă în cazul muncitorilor străini? În multe țări asiatice există corespondentul acestei meserii, astfel că importul forței de muncă din țări precum India, Vietnam și Nepal este des întâlnit.

Pe lângă îndeplinirea corectă a sarcinilor și atribuțiilor meseriei de tinichigiu, acest post are la bază și câteva aptitudini care trebuie să se regăsească în fișa postului.

 

3. Aptitudinile tinichigiului auto 

Blog - 3. Aptitudinile tinichigiului auto

Ce face un tinichigiu auto? Principala sa responsabilitate este aceea de a executa corect lucrările asupra caroseriei mașinilor. În ceea ce privește aptitudinile tinichigiului, printre cele mai căutate sunt:

 • acuratețea în detectarea defectelor în așa fel încât executarea lucrărilor să fie cât mai corectă;
 • comunicarea și spiritul de echipa sunt alte aptitudini pe care un tinichigiu auto ar trebui să le aibă, mai ales că într-un atelier acesta trebuie să colaboreze cu alți meseriași;
 • aptitudini de coordonare, deoarece tinichigiul trebuie să respecte o anumită ordine în efectuarea lucrărilor;
 • atenția la detalii este la fel de importantă în meseria de tinichigiu auto, lucrările realizate trebuind să arate bine din punct de vedere estetic.

Fiecare atelier are propriile moduri de lucru, astfel că muncitorii trebuie să se adapteze stilului acestuia. De asemenea, folosirea instrumentelor și a utilajelor puse la dispoziție de angajator este importantă în execuția corectă a lucrărilor. Mai mult, un tinichigiu poate avea și cunoștințe de mecanică auto care îl pot ajuta în îndeplinirea sarcinilor.

Pe lângă sarcinile menționate în fișa postului, acesta trebuie să știe cum să evalueze și să stabilească lucrările de care este nevoie, în funcție de caracteristicile specifice autovehiculului. Acesta mai trebuie să aibă cunoștințe legate de materialele folosite în tinichigerie, de proprietățile și standardele industriei auto.

În ceea ce privește folosirea personalului asiatic în astfel de posturi, atelierele pot apela la firme specializate care să le ajute în identificarea corectă a nevoilor lor și a muncitorilor în funcție de criteriile de mai sus.

 

În concluzie, meseria de tinichigiu auto este una care presupune efectuarea de lucrări asupra caroseriilor vehiculelor. Deși muncitorii trebuie să îndeplinească mai multe sarcini și atribuții, ele pot fi realizate și de personal străin calificat în țările de origine sau în România, mai ales că forța de muncă din țară are deja în componență muncitori din state asiatice care s-au adaptat condițiilor de lucru de aici.

 

Sursa foto: Pexels.com

Completează-ți echipa cu muncitori din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne