Skip to main content

Tot mai multe firme întâmpină dificultăți atunci când vine vorba despre forța de muncă. Astfel, managerii se orientează către recrutarea de personal extern, importând angajați din afara Uniunii Europene, cu scopul de a acoperi nevoile companiei. Așadar, dacă ești antreprenor și vrei să-ți îndrepți atenția către această variantă, pentru a obține personalul necesar, este important să fii la curent cu legislația, dar și cu pașii care trebuie să fie parcurși pentru a demara acest proces, respectând toate reglementările în vigoare.

1. Ce acte sunt necesare pentru angajare? 

Pentru a putea angaja lucrători străini, este obligatoriu să cunoști prevederile din lege, dar și alte detalii și elemente utile. Dacă alegi să demarezi această procedură pe cont propriu, trebuie să ai în vedere nu doar ce acte sunt necesare pentru angajare, ci trebuie să știi că respectivii candidați trebuie să fie calificați pentru poziția pe care urmează să o ocupe – așadar, fie că vine dintr-o poziție similară în cadrul unei companii, fie că vine din șomaj, trebuie să te asiguri că fiecare candidat este instruit în acest sens, având toate competențele necesare. 

În primul rând, trebuie să știi că sunt mai multe categorii de lucrători, în funcție de activitatea pe care o desfășoară: lucrători permanenți (cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată), stagiari (care participă pe teritoriul României la un program de stagiu, pe o perioadă determinată), au pair (lucrător încadrat în muncă de către o familie-gazdă, pentru îngrijirea copiilor), sezonieri (care au reședința principală într-un stat terț, dar lucrează în România pe perioadă determinată, în funcție de anotimp), transfrontalieri (cei care sunt cetățeni ai unui stat care are frontieră comună cu România și sunt încadrați în muncă într-o localitate de frontieră din România), înalt calificați, detașați, lucrători ICT (transferați în cadrul aceleiași companii) sau cu calificare specială (activități academice, de cercetare, etc.).

Diploma de studii trebuie, de asemenea, să fie recunoscută de către Ministerul Educației din România – este necesară o cerere standard pentru obținerea atestatului de recunoaștere, dar și diploma tradusă, legalizată și/sau apostilată. După ce se obține acest atestat, angajatul va putea obține și avizul de muncă.

Există mai multe avize de muncă ce pot fi date lucrătorilor străini, ținându-se cont de durata șederii și de forma contractuală. Astfel, avizele pot fi date în scop de angajare sau în scop de detașare (valabilitate de 12 luni într-o perioadă de 5 ani). Dacă vrei să obții avize pentru lucrători permanenți, va trebuie să obții și o declarație oficială de la ANOFM, iar pentru obținerea unei vize de lungă ședere, trebuie depusă o solicitare la ambasada sau la consulatul României din străinătate. De asemenea, permisul de ședere se obține prin depunerea unei solicitări la autoritățile de imigrare – acesta este valabil 1 an (pentru lucrătorii permanenți sau pentru cei detașați) sau 2 ani (pentru lucrătorii înalt calificați).

 

Blog - 1. Ce acte sunt necesare pentru angajare - Work-finder.eu

2. Cum obții actele necesare pentru angajare? 

Principalele documente necesare pentru angajare sunt, așadar, avizul de angajare, viza de lungă ședere și permisul de ședere în scop de muncă. Însă, toate acestea sunt obținute, la rândul lor, în baza altor acte specifice care trebuie să existe la dosar, în funcție de categoria în care se încadrează lucrătorul.

Prin urmare, poate fi un proces destul de complicat, dacă nu ai cunoștințele necesare. De aceea, este bine să apelezi la o firmă specializată în leasing de personal. De pildă, sunt multe domenii de muncă pentru personalul asiatic și astfel de companii se ocupă cu procedurile de recrutare de personal din Nepal, Sri Lanka, Filipine, India, Vietnam etc. Echipa de specialiști te va ajuta să obții toate actele necesare, oferindu-ți, în același timp, informațiile de care ai nevoie pentru a respecta toate procedurile de angajare prevăzute în lege.

În concluzie, angajarea lucrătorilor străini nu este un proces complicat, dacă ai la îndemână cunoștințele necesare, dar și resursele de care ai nevoie. Documentează-te cu atenție și apelează cu încredere la firme specializate, care îți vor oferi forța de muncă necesară pentru afacerea ta. Cu siguranță vei reuși să duci la bun sfârșit acest demers și vei izbuti să ocupi pozițiile libere din compania ta!

 

Sursă foto: pixabay.com.

Completează-ți echipa cu muncitori din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne