Barista este persoană angajată cu rol în cunoașterea și prepararea fiecărui sortiment de cafea. Activitatea unui barista are la bază cursuri teoretice, ore de practică și experiență. Un bun specialist cunoaște particularitățile fiecărei categorii de băutură, diferențele dintre sortimentele de cafea, funcțiile espressorului, procesul de preparare a băuturilor și lista continua. Ce înseamnă barista? Cum arată fișa postului specifică unui barista? Ce pregătire se recomandă în domeniu pentru rezultate desavârșite? Află mai jos!
1. Barista, o meserie pentru oameni dedicați – sunt necesare studii superioare sau cursuri de specialitate?
Munca de barista nu este în niciun caz statică. Orele de teorie sunt completate de numeroase ore de practică și simț creativ. Un barista pasionat își etalează creativitatea prin personalizarea băuturilor cu design-uri simpatice, astfel încât să placă și ochilor, nu doar papilelor gustative. Totodată, știe cum să dozeze cantitățile și cum să îmbine ingredientele, astfel încât să rezulte rețete unice care sa aducă un plus de valoare față de ceea ce oferă concurența.
Barista este un job la baza căruia stă cunoașterea și manevrarea aparatelor speciale care fac posibilă prepararea unei varietăți de sortimente de cafea. Așadar, utilizarea unei mașini de preparare a cafelei necesită abilități, experiență, cunoștințe teoretice și promptitudine în activarea programelor potrivite.
Fișa postului care prezintă ce responsabilități îi revin în mod obișnuit unui barista indică un singur lucru: practică și dedicare. Munca de barista nu impune absolvirea studiilor superioare, ci sunt suficiente 12 clase. Mulți barista s-au format direct la locul de muncă, unde au preluat cunoștințe de la colegii cu experiență acumulată deja. Alții, și-au luat munca și mai în serios de atât și au optat pentru cursuri de specialitate sau traininguri.
Orice barista care pune preț pe meseria lui știe că preparatele trebuie să atragă și prin aspect, nu doar prin savoare. Drept dovadă, există localuri în care cafelele sunt decorate cu tot felul de forme realizate deasupra laptelui. În acest sens, barista trebuie să cunoască trucurile pentru turnarea laptelui, astfel încât, pe măsură ce se ridică la suprafața cănii, să reușească conturarea designului dorit.
Solicită muncitori din Asia pentru restaurantul tău
2. Ce înseamnă barista – fișa postului și principalele responsabilități ale jobului
Ce înseamnă barista? Personalul care se ocupă de prepararea băuturilor într-un pub, cafenea, restaurant, etc. În primul rand, persoanele care aleg să activeze în domeniul acesta trebuie să știe să diferențieze aparatele automate de cafea de cele neconvenționale. De asemenea, trebuie să cunoască diferența dintre cappuccino, cortado, flat white și alte categorii de cafea care se regăsesc în meniul localului respectiv. Pentru rezultate excepționale, barista trebuie să se documenteze despre categoriile principale de boabe de cafea, proveniența boabelor, cum au fost culese, procesul de prăjire, ce înseamnă un profil de prăjire și tipul de aromă asociată fiecărei cafele.
Savoarea cafelei este influențată inclusiv de condițiile de mediu în care a fost depozitată. Prin urmare, angajatul este dator să știe care sunt condițiile propice pentru depozitarea cafelelor în funcție de caracteristicile individuale, astfel încât băutura finală să își mențină intensitatea și aroma.
A fi barista mai înseamnă atenție la cerințele clienților, răbdare în pregătirea băuturilor și manevrarea aparatelor, precum și numeroase ore de stat în picioare. Activități precum barista, bucătar, ospătar, patiser sau personal pentru hoteluri sunt printre cele mai căutate domenii de muncă pentru personalul asiatic în România, pentru că românii nu sunt atât de interesați de astfel de locuri de muncă. Mulți patroni români care își deschid localuri, mai ales în timpul vacanțelor, preferă să angajeze lucrători din țările asiatice. În acest scop apelează la agenții de recrutare de personal din Nepal, Sri Lanka sau din Filipine pentru prestarea muncii sezoniere.
Lucrătorii asiatici sunt cunoscuți și apreciați pentru anduranța la condiții de stres și muncă fizică. În plus, au o cultură aparte a muncii, dovedind respect și loialitate față de persoanele care le oferă un loc de muncă. În acest sens, agențiile de recrutare de personal din India sau din Vietnam, de exemplu, sunt deosebit de solicitate cu precădere în sezonul concediilor.
Pentru postul de barista se caută personal rezistent la stres, disponibil la practicarea unor ore suplimentare și care sa fie capabil să comunice eficient cu fluxurile de clienți. Firmele care și-au format deja o echipă de baristas optează pentru serviciile tip leasing de personal cu scopul de a-și completa numărul angajaților în perioadele aglomerate și pentru a evita suprasolicitarea celorlalți membri din echipă.
Alte atribuții care definesc ce este un barista:
- Deschiderea localului/ shop-ului;
- Curățarea, verificarea și pregătirea aparatelor;
- Administrarea stocurilor de produse;
- Igienizarea și organizarea spațiului de lucru și a meselor;
- Prezentarea meniurilor și descrierea opțiunilor din meniu, a metodelor de preparare și oferirea de alternative clienților;
- Memorarea comenzilor și a rețetelor;
- Fidelizarea clienților;
- Preluarea comenzilor, servirea, procesarea și încasarea plăților pentru comenzi.
Dincolo de prepararea cafelei de calitate, munca de barista este un job ce presupune abilități de comunicare cu tipologii diferite de clienți, adaptare la colectivul de muncă, dorință de perfecționare și autodepășire pentru rezultate care aduc un plus față de concurență.
Sursă foto: unsplash.com