Skip to main content

Piața muncii este în permanentă evoluție, iar zilele în care o persoană avea același loc de muncă pentru toată viața au apus demult. În prezent, în majoritatea domeniilor, angajații migrează de la un job la altul după câteva luni, un an sau mai mulți. Cauzele din spatele acestei decizii sunt variate, însă există o paletă de motivații care sunt des întâlnite în cazul în care cineva dorește să-și schimbe locul de muncă. Dacă dorești să afli cum are loc acest proces și ce anume îi determină pe oameni să caute un alt job, citește articolul de mai jos.

 

1. Schimbarea locului de muncă – cele mai des întâlnite motive la angajați

Te-ai întrebat vreodată „de ce vrei să schimbi locul de muncă?” Ei bine, există o serie de argumente care se află adesea în spatele deciziei de a schimba un loc de muncă, iar cele mai multe sunt bine întemeiate.

Mulți angajați pleacă de la actualul job din cauza managementului. Chiar dacă majoritatea posturilor de conducere sunt deținute de persoane cu experiență, care au lucrat pentru companie multă vreme, uneori organizațiile promovează oamenii nepotriviți, iar asta poate fi costisitor.

O poziție managerială necesită abilități precum comunicarea interpersonală și abilități tehnice pentru a-și îndeplini meseria cu succes. Un director sau un manager dificil va avea ca rezultat doar o satisfacție scăzută la locul de muncă pentru un anumit departament.

 

Un alt motiv este lipsa provocărilor. Oamenii cred adesea că o muncă ușoară este o modalitate excelentă de a asigura reținerea angajaților, dar nu este cazul. Acest lucru se aplică mai ales în cazul tinerilor care tocmai au intrat pe piață și caută să-și găsească locul de muncă mult visat. Nimeni nu vrea să se simtă plictisit la serviciu. O slujbă necesită mult efort, deplasare și pregătire în mod constant timp de 5 zile pe săptămână. Adesea, angajații nu pot vedea cum contribuie ei la obiectivele companiei sau dacă o fac deloc.

De asemenea, cultura organizațională toxică poate duce la pierderea angajaților. Un loc de muncă ideal este un loc în care un angajat se simte în siguranță pentru a-și exprima ideile, de a intra într-o formă de competiție sănătoasă și a forma relații care sunt utile în progresul carierei și creșterea profesională. Cu toate acestea, sarcina de a avea o cultură sănătoasă a companiei nu revine doar angajaților. În calitate de lider, trebuie să te asiguri de bunăstarea fizică și psihică a angajaților. În mod cert, nu poți controla tot ce se întâmplă la birou. Vei întâlni ocazional ciocniri, competiții și bârfe, dar devine o problemă doar atunci când angajații își schimbă locul de muncă din cauza asta sau încep să plece.

 

În același timp există șanse ca un angajat să simtă că ceea ce l-a inspirat cândva nu mai este interesant. Acest lucru i-ar putea determina să caute un nou loc de muncă pentru a se simți pasionat de munca pe care o fac din nou. Crearea de oportunități pentru o muncă semnificativă este la fel de importantă ca și a oferi un loc de muncă. Încearcă să îți aliniezi valorile cu angajații tăi.

Nu în ultimul rând, lipsa echilibrului dintre viața personală și cea profesională este o cauză importantă pentru schimbarea locului de muncă. Ore de lucru care depășesc programul normal sau stresul care poate apărea chiar și atunci când angajații nu sunt la job îi determină pe aceștia să caute companii care îi ajută să gestioneze mai bine efortul depus la job. 

Unele sectoare de activitate sunt mai predispuse la acest fenomen decât altele. De exemplu, în agențiile creative, angajații migrează mai des între companii. În schimb, în domeniile de muncă pentru personalul asiatic, acest lucru este mai rar întâlnit, aceștia fiind fideli locului de muncă un timp îndelungat. 

 

2. Cum se face schimbarea locului de muncă

 

Schimbarea unui loc de muncă presupune câteva etape, iar primul pas este depunerea demisiei de către angajat. Demisia este urmată, în general, de perioada de preaviz, care poate varia, în funcție de condițiile din contractul de muncă. Uneori, angajatul poate renunța la job de pe o zi pe alta.

De obicei, înainte de plecarea acestuia, are loc un exit interview, în care este discutată întreaga experiență a angajatului cu compania respectivă și motivul pentru care face această schimbare. Ulterior, sunt eliberate o serie de acte care îi sunt necesare acestuia pentru continuarea lucrului la altă companie. 

 

Organizația din care pleacă acesta are nevoie de înlocuitor. Uneori, în procesul de recrutare, companiile apelează la leasing de personal, o metodă eficientă de a obține forță de muncă în diverse domenii.

Schimbarea locului de muncă este o etapă normală în viața oricărui angajat, iar organizațiile trebuie să fie pregătite pentru a găsi rapid resurse umane care sa înlocuiască angajații plecați.

 

Sursa foto: Unsplash.com

Solicită Leasing de personal. Contactează-ne!

Contactează-ne