Dulgherul este un profesionist care lucrează cu lemn, elaborând diverse elemente necesare unei construcții. Această meserie este necesară în societate, însă, în ultimii ani, forța de muncă s-a diminuat, deoarece sunt din ce în ce mai puțini meseriași care să se orienteze către un astfel de domeniu. Așadar, fie că ești antreprenor și ai o afacere care necesită experți de acest fel, fie că vrei să te informezi cu privire la specificul acestei profesii este bine să te documentezi în privința atribuțiilor și a responsabilităților pe care le are un dulgher, dar și în privința metodelor de recrutare sau de angajare existente pe piață.
1. Ce înseamnă dulgher?
Dulgherul lucrează în domeniul construcțiilor și are sarcina de a executa piese de lemnărie. Acestea pot fi folosite, apoi, în structura unor clădiri sau în alte tipuri de construcții. De regulă, dulgherul trebuie să transforme lemnul brut în diverse elemente necesare pentru construcția în cauză. Prelucrarea poate fi făcută manual sau în mod automat, cu ajutorul echipamentelor specifice. Produsele rezultate pot fi de diferite tipuri: șipci, grinzi, căpriori, astereală, popi, etc.
De asemenea, dulgherul poate realiza structuri de rezistență alcătuite din lemn, ghidându-se după planurile de execuție. Acesta efectuează îmbinări, asamblări și, uneori, demontări, în procesul de construcție a unei structuri (acoperișuri, poduri de lemn, case, etc.). Astfel, dulgherul are capacitatea și abilitatea de a construi, de a monta și de a instala elemente din lemn pe un șantier de construcții. De regulă, activitatea dulgherului se desfășoară în ateliere specializate sau direct pe șantierul de construcții, în funcție de specificul lucrării care trebuie efectuate.
2. Ce face un dulgher – Atribuții, responsabilități și perspectiva pe piața muncii
Pe baza atribuțiilor și responsabilităților aflate în fișa postului, un angajator poate evalua performanțele unui lucrător și poate estima eficacitatea acestuia în procesul de muncă. De aceea, este necesar să se țină cont de acest aspect. Iată care sunt atribuțiile și responsabilitățile principale pe care le are un dulgher:
- Construiește, asamblează și demontează structuri din lemn;
- Își adaptează obiectivele în funcție de cerințele lucrării;
- Stabilește fiecare etapă de lucru, ținând cont de cerințele concrete ale lucrării pe care trebuie să o efectueze;
- Folosește calcule matematice pentru a respecta dimensiunile lucrării;
- Alege materialele de care are nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele;
- Prelucrează materialul lemnos în mod manual sau mecanizat;
- Verifică, supraveghează și fixează mașinăriile de prelucrat, în așa fel încât rezultatul obținut să fie cel optim;
- Face toate măsurătorile necesare;
- În cazul în care materialul lemnos trebuie prelucrat în mod manual, dulgherul cioplește, rineluiește și dăltuiește respectivul material;
- Poate executa cofraje și baracamente pentru turnarea și susținerea betonului;
- Respectă normele de securitate în munca pe care o desfășoară;
- Îmbină mai multe elemente din material lemnos, folosind elemente specifice (șuruburi, cuie, etc.);
- Montează și demontează structuri provizorii (cofraje, schele, etc.).
În ceea ce privește perspectiva pe piața muncii, dinamica tuturor profesiilor este în continuă schimbare, însă meseria de dulgher va fi mereu necesară în domeniul construcțiilor. Totuși, angajatorii și antreprenorii din România se pot confrunta cu o lipsă acută a forței de muncă, deoarece, deși există cerere de personal, sunt din ce în ce mai puțini meseriași disponibili.
De aceea, dacă faci parte din categoria angajatorilor care sunt în căutare de personal, poți lua în considerare colaborarea cu o firmă specializată în recrutare de personal extern, asiatic, din afara Uniunii Europene – echipa îți va oferi oportunități de recrutare de personal din Filipine, din India, din Nepal, din Sri Lanka sau din Vietnam, în așa fel încât cerințele tale să fie îndeplinite.
În concluzie, dulgherul este un meseriaș care lucrează în domeniul construcțiilor, elaborând structuri și elemente din lemn, ce pot fi folosite în alcătuirea unor lucrări mici, medii sau mari. Acesta face și întreprinde o mulțime de acțiuni specifice, care au ca scop obținerea unui rezultat final care să respecte cerințele și indicațiile prezente în planul de lucru. Așadar, dacă ai o afacere care presupune existența unuia sau mai multor profesioniști de acest gen, asigură-te că lucrătorii pe care îi selectezi au abilitățile și calitățile necesare pentru a îndeplini obiectivele specifice acestei meserii!
Sursă foto: pixabay.com