Ti s-a intamplat vreodata ca seful tau sa iti ceara sa ramai peste program? Ai fost vreodata amenintat cu concedierea in urma refuzului tau de a lucra ore suplimentare. Daca raspunsul la aceste intrebari este DA, este timpul sa iti cunosti si sa iti exerciti drepturile la locul de munca!
Acest articol iti va pune la dispozitie toate informațiile legale, explicate pe înțelesul tuturor, mecanismele legale de care ai nevoie pentru a intelege ce sunt si care sunt conditiile de prestare ale orelor suplimentare. De asemenea, vei putea afla in ce moduri se poate face plata orelor suplimentare si cum se calculeaza sporul la salariu.
1. Ce sunt si in ce conditii pot fi prestate orele suplimentare?
In primul rand, orele suplimentare sunt stabilite din punct de vedere legislativ prin intermediul Titlului III privind timpul de munca si timpul de odihna din Codul Muncii.
Timpul de munca este definit ca orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului de munca si/sau ale legislatiei în vigoare. Articolul nr. 112 din Codul Muncii precizeaza faptul ca durata normala a timpului de munca pentru angajatii cu norma intreaga este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. In cazul minorilor, timpul de munca poate fi numai de 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana.
Cu exceptia unor cazuri speciale mentionate in legislatie, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare (Art. 114). Totodata, durata perioadei de munca ce include si orele suplimentare poate fi prelungita peste 48 ore pe saptamana doar intr-un singur scenariu: atunci cand media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Asadar, orice activitate profesionala prestata in afara celor 48 de ore pe saptamana este considerata munca suplimentara.
Articolele nr. 120 si nr. 121 ale Sectiunii 2 – Munca suplimentara aduc completari si clarificari in acest sens. Pentru a preveni potentiale abuzuri din partea angajatorului, trebuie retinut faptul ca munca suplimentara nu poate fi efectuata DECAT cu acordul salariatului, cu exceptia unor cazuri de forta majora (ex: urgente justificate, actiuni care au rol de preventie sau inlaturarea consecintelor unui accident etc.).
Salariatul are dreptul de a solicita angajatorului efectuarea orelor suplimentare de munca, in limitele impuse de legislatia in vigoare.
Odata aprobata solicitarea salariatului, angajatorii au obligatia sa aduca la cunostinta noul program de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile si sa afiseze acest document la sediul de munca.
Singura categorie de persoane care nu pot presta munca suplimentara sunt tinerii sub 18 ani, acest fapt fiind interzis prin lege (Art. 124. din Codul Muncii).
2. Plata orelor suplimentare conform Codului Muncii
In acord cu reglementarile in vigoare, plata orelor suplimentare se poate realiza in doua moduri:
- PRIN ORE LIBERE PLATITE
Conform articolului nr. 122 din Codul Muncii, munca suplimentara se poate compensa prin acordarea de ore libere platite salariatului. Acordarea orelor libere se vor realiza in maximum 90 de zile calendaristice de la efectuarea acestora.
In acest caz, angajatul va beneficia de salariul corespunzator pentru orele prestate in afara programului normal de lucru, suma stabilita prin contractul de munca. In unele situatii exceptionale, precum reducerea activitatii sau in industrii particulare, angajatorul poate acorda zilele libere remunerate din care se pot compensa orele suplimentare ce urmeaza a fi prestate in urmatoarele 12 luni de catre angajat.
- PRIN ACORDAREA UNUI SPOR LA SALARIU
Cum poti proceda in cazul in care compensarea prin ore libere platite sau nu este posibila sau nu se incadreaza in termenul prevazut anterior? Articolul nr. 123 din Codul muncii vine cu o solutie: recompensarea salariatului pentru munca suplimentara depusa prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Plata catre angajat va fi efectuata in luna urmatoare.
Conform legislatiei in vigoare, sporul pentru munca suplimentara se stabileste fie prin negociere intre angajat si angajator, fie prin cadrul contractului colectiv de munca sau al contractului individual de munca.
Atentie! Sporul acordat si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza. Pentru a calcula suma sporului trebuie sa aveti in vedere:
- Zile lucratoare din luna
- Totalul orelor lucrate in luna respectiva
- Salariul/luna, respectiv salarizarea/ora
- Numarul de ore suplimentare lucrate si salarizarea totala a acestora
- Sporul stabilit in urma negocierii/contractului de munca.
Asadar, reglementarea a orelor suplimentare de munca este un instrument de baza care asigura desfasurarea activitatii de munca in parametri legali, prevenind abuzurile din partea angajatorilor si descurajand munca neplatita corespunzator. Mai mult, acestea au rolul de a proteja sanatatea fizica si mentala angajatilor si a preveni epuizarea acestora prin suprasolicitarea la locul de munca.
Sursa foto: pexels.com