Încetarea contractului de muncă reprezintă un impediment în traseul profesional al oricărui angajat, dar poate surveni și pentru a înlesni dezvoltarea acestuia și avansarea în carieră. Oricare ar fi motivul pentru care tu, ca angajator, ești nevoit să închei contractul de muncă pentru unul dintre angajații tăi, e bine să ai în vedere anumite aspecte importante. De asemenea, oricât de dificil ar fi să găsești oameni dornici de muncă și potriviți pentru jobul pe care firma sau compania ta îl oferă, trebuie să știi că secretul unei afaceri de succes stă în angajații care își duc treaba la îndeplinire bine și eficient.
Așadar, mai degrabă investești într-un număr mai mic de oameni muncitori și dedicați, decât în mai mulți angajați cu probleme, care au randamentul mai mic. Dificultatea rezidă în faptul că, probabil, în momentul în care ai semnat un contract de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată, nu te-ai gândit că persoana din fața ta va dori să părăsească firma înainte de data expirării contractului, decât dacă a existat ceva nemulțumitor la locul de muncă oferit de tine. Aici începe seria îndoielilor pentru mulți angajatori care se implică trup și suflet în afacerea lor.
Altfel spus, de tine ca angajator și, implicit, lider al unei echipe de muncă, depinde motivația pe care le-o insufli celorlalți pentru a da tot ce au mai bun spre îndeplinirea țelului comun. Cu toate acestea, este posibil ca exemplul tău personal să nu fie îndeajuns în cazul în care anumiți angajați nu își iau jobul în serios și, chiar și după repetate atenționări sau sancționări, atitudinea lor nu se schimbă. Ce ar trebui să faci tu în această situație? Ei bine, e timpul să iei o măsură mai drastică, urmată, în cele din urmă, chiar de încheierea contractului de muncă.
1. Suspendarea contractului de muncă
Există o diferență semnificativă între încetarea și suspendarea contractului de muncă, deoarece suspendarea presupune o încetare temporară, o pauză în contract, care, în cele mai multe cazuri, este și plătită, cu aproximativ 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
Așadar, dacă angajatul pe care l-ai luat în vizor are diverse probleme și nu mai poate munci pe o perioadă determinată, înseamnă că acesta are nevoie de o pauză de la contractul său de muncă, deci de o suspendare. Printre motivele pentru care angajatul poate să fie suspendat din inițiativa angajatorului se numără:
- desfășurarea activă a unei cercetări disciplinare prealabile
- o plângere penală împotriva salariatului
- motive economice și sociale care au rezultat în întreruperea temporară a activității firmei
- salariatul este detașat
- pe durata stării de asediu sau de urgență declarată în România
2. Decizia încetării contractului de muncă
Codul Muncii (art. 55 – art. 57) reglementează decizia încetării contractului de muncă. Astfel, încetarea contractului de muncă se poate face de drept, prin acordul comun al ambelor părți sau prin voința unilaterală a uneia dintre părți. Indiferent de situație și indiferent de perspectiva din care privești lucrurile, este o decizie dificilă, definitivă, care poate schimba viața unui om. Fie că tu dorești să renunți la unul dintre angajații tăi, fie că unul dintre aceștia nu mai poate presta la locul de muncă din varii motive sau își dorește o schimbare în carieră sau chiar o reconversie profesională, sunt mulți factori de luat în calcul înainte de a decide.
2.1. Cine poate lua decizia de încheiere a contractului de muncă?
Așa cum s-a precizat și anterior, încetarea contractului de muncă poate fi definitivată de angajator, de angajat sau de ambii, de comun acord. Desigur, este preferabil ca acest lucru să se desfășoare în mod amiabil, deși există situații în care una dintre părți se simte neîndreptățită. Pentru asemenea cazuri, în care se observă nerespectarea uneia dintre obligațiile legale legate de această procedură, instanța judecătorească își va impune punctul de vedere și va rezolva problema. Rezultatul va fi stabilirea nulității încheierii contractului de muncă, ce va atrage după sine diverse efecte, în funcție de dorințele angajatorului și ale angajatului deopotrivă.
2.2. Demisia de la locul de muncă
Demisia este un act unilateral de voință prin care angajatul își înștiințează angajatorul cu privire la decizia sa de încetare a contractului de muncă. Prin urmare, angajatorul, deși poate privi cu dezaprobare acest gest, nu este în măsură să refuze „acordarea” demisiei angajatului său. Mai mult decât atât, angajatul nu este nevoit să-și motiveze decizia, iar un simplu mesaj scris este îndeajuns pentru ca demisia lui să fie consemnată.
În calitate de angajator, ar trebui să intuiești care sunt motivele din spatele acestui gest, pentru a te asigura că jobul oferă un nivel bun de satisfacție salariaților tăi, atmosfera la locul de muncă este benefică, nu supra soliciți angajații și îi motivezi prin diverse avantaje, în principiu financiare.
Desigur, vei tinde să spui că nu te poți învinovăți legat de demisiile înregistrate. În general, chiar acesta este și adevărul. Oamenii vor să schimbe ceva, găsesc o ofertă de muncă mai bună, condițiile lor de trai se schimbă, exigențele cresc, iar tu nu te poți pune contra dezvoltării lor profesionale și personale.
Cu toate acestea, poți face un exercițiu de sinceritate, te poți pune în pielea lor, pentru a privi situația cât se poate de obiectiv. Astfel, dacă ajungi la concluzia nedorită că angajații pleacă din firmă din cauza politicii impuse de tine, ar fi cazul să-ți tragi un semnal de alarmă și să reconsideri aspectele care au cauzat această problemă, oricât de dificil ar fi.
Totuși, în cazul în care ai recrutat forță de muncă din Asia, nu trebuie să îți pui problema demisiei angajaților. După ce au trecut printr-un proces de recrutare minuțios, aceștia sunt dornici să ajungă în România și să dea ce au mai bun la noul loc de muncă, indiferent dacă este vorba despre personalul din Filipine sau personalul din Nepal.
3. Reziliere contract de muncă
Rezilierea contractului de muncă, în general, nu este instantă. Angajatul este nevoit să depună un preaviz cu atâtea săptămâni înainte câte sunt precizate în contractul de muncă, termen care nu poate fi mai mare de 20 de zile în cazul în care ocupă o funcție de execuție și de 45 de zile în cazul în care are un post de conducere. De altfel, contractele care depășesc durata de 2 ani pot fi reziliate printr-un preaviz cu termen depășit. Singurul caz în care este permisă demisia fără preaviz este când angajatorul nu și-a îndeplinit obligațiile legale, asumate în contractul de muncă încheiat.
Desigur, și angajatorii sunt obligați să notifice printr-un preaviz salariații pe care doresc să-i concedieze, într-o perioadă care nu poate fi mai mică de 20 de zile lucrătoare.
4. Încheierea contractului de muncă – motive
Poate că cel mai important aspect al concedierilor îl reprezintă motivele care stau în spatele acestora și susțin decizia de încheiere a contractului de muncă, atât pentru angajatori, cât și pentru angajați. Acordul contractual semnat între cele două părți însumează o serie de obligații pe care unii le au în fața celorlalți. În momentul nerespectării acestora, survine posibilitatea concedierii/ a demisiei. Din nefericire, nici angajatorul, dar nici angajatul nu au de câștigat în urma încheierii contractului de muncă. Este posibil ca aceasta să fie o urmare a unor fapte care au produs neplăceri, inconveniențe, sau chiar abateri grave la locul de muncă. În continuare, iată o listă cu cele mai comune motive de încetare a contractului de muncă:
- concedierea pe motivul absențelor nejustificate de la locul de muncă
- concedierea din cauza furtului sau a constatării tentativei de furt de la locul de muncă
- conduita nepotrivită a angajatului
- desființarea postului pe care salariatul era angajat
- desfășurarea de către angajator a unor activități ilegale
În concluzie, încetarea contractului de muncă poate fi privită din două perspective. Desigur, aici se poate face referire la diferența dintre viziunea angajat / angajator, dar și la modul prin care plecarea de la un loc de muncă ți-ar putea afecta afacerea: închide o ușă, deschide o alta. Spre exemplu, vei avea posibilitatea de a recruta muncitori din Asia, precum personalul din Sri Lanka, recunoscut pentru seriozitatea cu care își îndeplinește sarcinile. În orice caz, atât din viziunea angajatorului, cât și din cea a salariatului, o reziliere a contractului de muncă este neplăcută, dar necesară, implicând o serie de aspecte care trebuie atent cercetate.
Sursa foto: Pixabay.com, Shutterstock.com