Skip to main content

Postul de barman presupune un set de competențe specifice și uneori poate fi dificil să găsești persoana potrivită pentru acest job. Deoarece este vorba despre o activitate care presupune rezistență la stres, lucrul cu clienții, dar și responsabilități care solicită atenția la detalii, unii angajați nu rezistă timp îndelungat, așa că trebuie să fii atent atunci când recrutezi. Citește în continuare ce presupune fișa postului de barman și ce competențe are candidatul ideal.

 

1. Ce presupune fișa postului de barman

În cazul în care te afli în proces de recrutare și ai nevoie de barmani pentru afacerea ta, trebuie să fii familiar cu ce presupune fișa postului, pentru a ști ce fel de candidați se potrivesc pentru ocuparea acestui post.

Barmanul trebuie să aibă cel puțin studii medii, iar acestea să fie finalizate în domeniul de activitate specific: restaurant, bar sau club. Nivelul de experiență va influența salariul și beneficiile angajatului, așa că fii sigur că afli cât mai multe detalii în acest sens și știi care sunt nevoile afacerii tale. Este posibil să ai nevoie de personal experimentat sau să poți lucra și cu barmani aflați la început de drum.

Barmanul va interacționa în activitatea sa cu ceilalți membri ai personalului de servire. Printre aceștia se numără ceilalți barmani, chelnerii și șeful de sală, în primul rând. Desigur, el va avea interacțiuni ocazionale și cu angajații din alte departamente, precum cel de contabilitate, resurse umane și așa mai departe.

 

Lista de responsabilități le include pe următoarele, dar nu se rezumă doar la acestea:

  • preluarea comenzilor în cazul în care servirea are loc și la barul localului;
  • prepararea și servirea băuturilor alcoolice și nonalcoolice clienților, după rețetele localului în care activează;
  • respectarea rețetarului, a ingredientelor și cantităților indicate în acesta;
  • gestionarea stocului de băuturi;
  • înregistrarea băuturilor, dar și a altor produse vândute;
  • realizarea listei de vânzare pentru fiecare zi;
  • realizarea inventarului, cu respectarea normelor legislative aflate în vigoare.

 

Barmanul are responsabilitatea de a menține standardele de igienă și curățenie la locul de muncă. De asemenea, trebuie să dea dovadă de respect și profesionalism față de clienți, dar și față de ceilalți angajați sau față de management.

În cazul în care fișa postului nu este respectată, pot exista sancțiuni.

2. Meseria de barman – ce competențe sunt necesare

Dacă fișa postului reflectă responsabilitățile și sarcinile mai degrabă tehnice, trebuie să știi că există o serie de cerințe în ceea ce privește jobul de barman care au legătură cu aptitudinile de relaționare ale acestuia, dar și de a oferi un serviciu premium.

Blog - 2. Meseria de barman - ce competențe sunt necesare - work-finder.eu

Prin urmare, trebuie să te asiguri că un candidat este capabil să interacționeze în mod plăcut cu clienții, să dea dovadă de ospitalitate și grijă față de nevoile acestora. Trebuie să fie în stare sa evalueze nevoile și preferințele celor care comandă o băutură și să le poată face recomandări pe măsură. O firmă de recrutare specializată (recrutare personal din Filipine, recrutare personal din India sau recrutare personal din Sri Lanka, de exemplu) te poate ajuta să selectezi candidați care pot avea atitudinea corectă față de oaspeții tăi. Atitudinea pozitivă și competențele de comunicare sunt și ele necesare.

Un barman profesionist trebuie să cunoască meniul în detaliu și să îl poată prezenta în mod atrăgător clienților. În plus, pentru îndeplinirea sarcinilor, e nevoie de o bună cunoaștere în ceea ce privește amestecul, garnisirea și servirea băuturilor. De asemenea, este nevoie ca el să țină barul organizat, bine aprovizionat și curat. În acest sens, recrutarea de personal din Vietnam sau recrutarea personalului din Nepal se poate dovedi o alegere înțeleaptă, deoarece persoanele din culturile asiatice sunt recunoscute pentru atenția la detalii. Dat fiind că barmanii oferă atât un serviciu de preparare a rețetelor, cât și de interacțiune cu publicul, ei joacă un rol crucial în crearea unei atmosfere plăcute, dar și în menținerea bunei reputații a localului tău. De asemenea, trebuie să fie capabili să respecte toate reglementările aflate în vigoare.

 

Prin urmare, asigură-te că angajezi un barman prietenos, respectuos, cu o bună cunoaștere a secretelor preparării de băuturi și care poate face față cerințelor din domeniul HoReCa. Astfel, va contribui la succesul afacerii tale!

 

Sursa foto: Pexels.com

Solicită muncitori calificați din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne