Masajul se numără printre cele mai populare și rapide soluții de revigorare, fiind și cel mai căutat serviciu de către clienții care frecventează SPA-urile sau centrele de relaxare. Există mai multe tipuri de masaj concepute pentru părți specifice ale corpului sau gândite în scop terapeutic.
Termenul ,,masaj’’ provine din limba franceză, unde cuvântul ,,massage’’ înseamnă ,,frământare’’. Masajul reprezintă o practică străveche care promovează sănătatea până la o vârstă cât mai înaintată. De asemenea, această soluție pentru relaxare sau vindecare cuprinde o serie de proceduri complexe bazate pe vibrație, presiune staționară, proceduri manuale sau mecanice.
În timpul masajului, personalul calificat controlează presiunea cu care mâinile ating diferite zone ale corpului, iar intensitatea este adaptată în funcție de mușchii și articulațiile corpului, pentru a elibera tensiunea și pentru a înlocui durerea cu o stare generală de calm.
1. Tipuri de masaj – care sunt principalele diferențe dintre masajul terapeutic și tehnicile de relaxare?
Majoritatea clienților care aleg masajul îl asociază exclusiv cu relaxarea, fără să cunoască diferența între tipurile de masaj create pentru revigorare și cele care vizează vindecarea organismului. Personalul centrelor de relaxare trebuie să dețină o experiență solidă în domeniu, astfel încât să poată distinge între masajul terapeutic și cel de relaxare. De asemenea, maseurul trebuie să fie suficient de pregătit să le recomande clienților tipurile de masaj adecvate nevoilor individuale și condiției lor fizice.
Masajul este o practică populară care poate fi realizată de specialiști din întreaga lume, indiferent de cultură. Masajul tradițional asiatic, precum masajul thailandez sau shiatsu au la bază o lungă evoluție în țările asiatice. Așadar, masajul se numără printre cele mai răspândite domenii de muncă pentru personalul asiatic, în care maseurii pot dovedi practic experiență și cunoștințe transmise din generație în generație.
Abordarea folosită în masajul terapeutic este mai profundă decât tehnicile specifice masajului de relaxare. Masajul terapeutic ține de competența specialiștilor care dovedesc experiență practică, susținută de un bagaj consistent de cunoștințe anatomice. Spre deosebire de masajul de relaxare, cel terapeutic implică un minim de disconfort generat de presiunea asupra țesuturilor profunde.
Specialistul trebuie să știe să comunice eficient cu clientul, astfel încât să fie depistate zonele dureroase în vederea aplicării unor tehnici și terapii corespunzătoare care să amelioreze durerea. Masajul de relaxare promovează un sentiment general de îmbunătățire a sănătății fizice și emoționale.
Experții combină și alternează o suită variată de mișcări ritmice, circulare sau lungi care ameliorează tensiunea musculară și îmbunătățesc circulația sângelui. Maseurii trebuie să informeze clienții asupra principalelor diferențe ale celor două tipuri de masaj, punctând și beneficiile aferente fiecărei categorii.
Masajul terapeutic normalizează ritmul cardiac, tensiunea arterială, echilibrează concentrația cortizolului și stimulează circulația sanguină periferică. Așa crește aportul de oxigen la nivelul mușchilor, a straturilor superficiale și profunde și este favorizat procesul de absorbție a nutrienților din alimentație.
Masajul terapeutic participă la eliminarea acidului lactic din mușchi, la creșterea mobilității și ajută totodată țesuturile afectate să se regenereze. Acest tip de masaj stimulează receptorii senzoriali, ridică temperatura la nivelul țesuturilor moi, reducând durerea și stresul muscular.
Maseurii pot recomanda masajul terapeutic persoanelor care se confruntă cu stări de anxietate, episoade de depresie, tulburări digestive, probleme de somn, stări de nervozitate, oboseală inexplicabilă, leziuni sportive sau în scopul accelerării procesului de vindecare în urma leziunilor ori accidentelor care au necesitat intervenții medicale.
2. Tipuri de masaj terapeutic realizate de către profesioniști pentru beneficii garantate
Tipurile de masaj terapeutic sunt adaptate în funcție de condiția fizică și nevoile particulare ale fiecărui client pentru prevenirea și ameliorarea majorității problemelor musculo-scheletice, pentru deblocarea fluxului sanguin, limfatic și pentru optimizarea activității neurologice.
Dacă terapia prin masaj este realizată de un expert în masaj terapeutic, aceasta garantează dobândirea și menținerea pe termen lung a unei relații armonioase dintre corp și minte. Există mai multe tipuri de masaj terapeutic, fiecare fiind dedicat unei probleme specifice. Specialistul mobilizează mușchii, fascia și fluidele corporale, alternând mișcările și gradul de presiune a mâinilor.
- Masajul suedez
Acesta se numără printre cele mai solicitate tipuri de masaj corporal, fiind adesea indicat persoanelor care suferă de simptomele osteoartritei sau celor care doresc să se recupereze cât mai rapid după o leziune. Această practică se bazează pe o serie de mișcări variate asupra fiecărei grupe musculare și anume: loviturile lungi și netede, mișcări de frământare, rulare și ridicare, mișcări circulare mici, mișcări de balansare și tapotament sau mișcări de percuție. Maseurul abordează zonele vulnerabile combinând mișcările propriu-zise cu creme speciale sau uleiuri esențiale care facilitează obținerea rezultatului scontat.
- Masajul țesuturilor profunde (deep tissue)
Această practică implică mișcări blânde și în profunzime pentru a stimula mușchii cei mai adânci și țesutul conjunctiv. Scopul acestui tip de masaj terapeutic vizează ameliorarea stresului mental, tensiunea musculară profundă, disconfortul asociat și alte probleme care nu răspund la masajul de relaxare.
- Masajul sportiv
Masajul sportiv poate include compresia, frecarea, terapia cu punct de presiune și mobilizarea articulațiilor. Acesta este indicat clienților care își pregătesc corpul pentru antrenamente, competiții sau perioade solicitante cu intensitate ridicată și durată prelungită.
De asemenea, acesta se numără printre tipurile principale de masaj cu eficiență dovedită în cursul procesul de recuperare a leziunilor sau după efort. Maseurul trebuie să aplice tehnicile potrivite pentru stimularea țesuturilor moi și activarea grupelor de mușchi care sunt cel mai des solicitate prin natura activității fizice depuse de către sportiv.
- Masaj cu presopunctură
Din câte tipuri de masaj există, masajul cu presopunctură se bucură de o popularitate semnificativă, grație efectelor sale de reglare a dezechilibrelor din organism. În cadrul ședinței, maseurul își folosește buricele degetelor pentru a presa blând sau ferm o anumită zonă a corpului timp de cel mult 2 minute.
Personalul asiatic implicat în practicarea masajului tradițional este în cele mai multe cazuri instruit în utilizarea punctelor de presopunctură. Această specializare este deja dobândită din familie, avantaj pentru care lucrătorii asiatici sunt la mare căutare de către angajatorii centrelor de relaxare și wellness.
- Masaj prin reflexoterapie
Categoria tipurilor cunoscute de masaj cuprinde masajul prin reflexoterapie, o practică străveche prin care maseurul stimulează punctele reflexe din talpă și mâini pentru îmbunătățirea funcțiilor organismului și fortificarea imunității.
Prin masarea acestor zone reflexe sunt activate sau deblocate funcțiile organelor interne. În anumite cazuri, maseurii pot recomanda reflexoterapia și cu alte scopuri decât cele terapeutice. Masajul poate fi utilizat și ca soluție de relaxare a picioarelor obosite, umflate și dureroase, în mod special persoanelor care petrec mult timp în picioare.
- Masajul shiatsu
Masajul shiatsu se concentrează asupra punctelor energetice ale corpului. Specialiștii aplică mișcări cu presiune alternativă asupra acestor zone cu scopul de a stimula fluxul sanguin, fluxul limfatic și pentru a debloca canalele energetice conductoare către fiecare organ intern.
Prin presarea punctelor energetice este favorizată capacitatea corpului de a se autovindeca. În cadrul sesiunii de masaj shiatsu, maseurul folosește tehnica de presopunctură realizată prin intermediul genunchilor, coatelor, mâinilor și a degetelor.
Pentru fiecare tip de masaj terapeutic, specialiștii aplică diferite tipuri de mișcări, cu niveluri de intensitate combinate între ele. Alternarea presiunii blânde și a mișcărilor profunde eliberează corpul de stres, optimizând tonusul general.
În cadrul tehnicilor de masaj terapeutic, personalul de specialitate recurge la metoda petrisajului care presupune frământarea și apăsarea mușchilor în profunzime pentru eliminarea contracțiilor musculare. Tehnica numită tapotament implică mișcări blânde, circulare sau liniare ale mâinilor sau cu vârful degetelor asupra unor zone specifice.
Masajul cu frământare stimulează sănătatea întregului corp prin mobilizarea țesuturilor profunde și până la cele moi de la suprafață. Mișcările de rulare asupra pielii ajută la întinderea țesuturilor fibroase, a țesutului cicatricial și a țesuturilor cutanate din straturile adânci.
Fiecare suită de mișcări este realizată de către maseuri cu ajutorul mâinilor, coatelor și antebrațelor în funcție de nivelul de rigiditate al mușchilor asupra cărora se lucrează. Pentru obținerea rezultatului scontat și efectuarea unui masaj de calitate, personalul creează un ambient special prin aromaterapie, muzică și luminozitate liniștitoare, care să inducă persoana într-o stare de calm total.
3. Tipuri de masaj de relaxare solicitate de clienții centrelor de relaxare și SPA-uri
Masajul de relaxare este popular în rândul clienților, indiferent de vârstă și stil de viață. Această soluție asigură un modalitate rapidă de revigorare după o zi de stat în scaunul de la birou sau de activitate fizică. Toate tipurile de masaj de relaxare sunt realizate prin mișcări lente și blânde, atât pe tot cuprinsul corpului, cât și în puncte cheie.
Clienții recurg la această metodă de revigorare, atât pentru efectele imediate, cât și pentru beneficiile pe termen lung specifice masajului de relaxare. Prin mișcările lente și blânde ale mâinilor, maseurii ajută la combaterea stării de oboseală, anihilarea stresului, optimizarea fluxului sanguin și limfatic, calmarea migrenelor, accelerarea procesului metabolic și chiar îmbunătățirea elasticității pielii.
- Masaj cu aromaterapie
Acest tip de masaj de relaxare se realizează cu ajutorul unei combinații între uleiurile de masaj și uleiurile esențiale. Aceasta este soluția la care apelează în cele mai multe cazuri persoanele care acuză migrene, tulburări de somn, dureri de spate, probleme digestive sau crampe. Uleiurile esențiale sunt extrase din anumite plante îmbogățite cu proprietăți terapeutice. Așadar, personalul trebuie să comunice cu clientul în cazul în care acesta știe că este alergic la un anumit tip de plante.
- Masaj cu pietre calde sau roci vulcanice
Masajul cu pietre calde contribuie la procesul de detoxifiere și relaxare musculară prin plasarea rocilor pe spate, palme, între degetele picioarelor și alte puncte energetice ale corpului. Tehnica masajului se bazează pe roci vulcanice (de regulă, bazaltul), datorită proprietăților naturale de reținere a căldurii.
Prin plasarea rocilor asupra punctelor specifice, musculatura începe să se detensioneze, astfel încât maseurul să poată efectua masajul asupra întregii zone afectate. Masajul cu roci vulcanice este contraindicat persoanelor cu hipertensiune, diabet zaharat sau afecțiuni cardiace, deci personalul specializat trebuie să se consulte cu clienții în prealabil pentru evitarea complicațiilor.
- Masajul trigger point
Masajul trigger point este focusat pe zonele unde durerea este resimțită cel mai puternic. Reprezintă soluția cea mai la îndemână pentru clienții care acuză dureri în puncte specifice de care vor să se elibereze imediat.
- Masaj thailandez
Acest tip de masaj pentru relaxare are la bază manevre împrumutate din yoga pentru întinderea mușchilor, creșterea mobilității articulare și musculare. Masajul thailandez previne și atenuează contracturile musculare, susține detoxifierea organismului, ameliorează durerile de spate și crește nivelul de energie.
Asiaticii, în special persoanele originare din Thailanda s-au dezvoltat într-o cultură în care masajul se numără printre principalele practici dedicate longevității și protejării sănătății. De aceea, popoarele asiatice sunt instruite din copilărie să asimileze și să aplice numeroase tehnici de masaj pentru diferite probleme de sănătate, astfel încât la maturitate sunt deja capabili să practice meseria de maseur la nivel profesionist în centre de masaj și wellness. Angajarea în regim leasing de personal a specialiștilor în masaj reprezintă o soluție practică prin care angajatorul poate stabili un program flexibil de muncă în funcție de solicitările clienților și orele sau perioadele de vârf.
Această strategie permite business-urilor să maximizeze utilitatea serviciilor de masaj, fără angajări în regim permanent. Prin intermediul leasingului pot fi create colaborări eficiente cu maseuri asiatici care dețin deja o pregătire solidă în țara lor de origine și care este valorificată prin ore de instruire și de practică în centre wellness sau la domiciliile clienților.
- Masaj miofascial
Prezența țesutului fascial contractat favorizează disconforturi și în alte zone ale corpului. Maseurul relaxează fascia din zona dureroasă prin mișcări de rulare manuală sau cu ajutorul unui aparat special.
- Masajul anticelulitic
Masajul anticelulitic cu bețe de bambus este acel tip de masaj concentrat pe zonele care necesită tonifiere și restabilirea aspectului uniform prin îndepărtarea celulitei. Această tehnică presupune mișcări de fricțiune cu ajutorul bețelor de bambus pe suprafața pielii afectate de celulită. Pe lângă rolul său estetic, masajul anticelulitic tonifiază musculatura în profunzime, reglează temperatura corpului, susține degradarea țesutului adipos, inducând o stare de calm și relaxare la nivel mental.
Datorită efectelor sale asupra mobilității musculaturii, masajul acesta este popular și în rândul persoanelor active sau care practică un anumit sport. Maseurii de origine asiatică știu că lemnul de bambus este considerat simbol al longevității și energiei. Prin stimularea țesuturilor cu ajutorul bețelor de bambus este impulsionată circulația sângelui, iar temperatura corpului se normalizează prin accelerarea procesului de evacuare a deșeurilor metabolice și altor toxine stocate în organism.
Masajul promovează concepția conform căreia capacitatea omului de a se vindeca și de a preveni bolile există în el însuși. Dacă este practicat într-un mediu echipat corect și de către un personal profesionist, atunci fiecare tip de masaj devine una dintre cele mai puternice metode de stabilire a echilibrului fizic și energetic. De asemenea, prin aplicarea tehnicilor de masaj corespunzătoare, clientul are avantajul de a-și proteja sănătatea într-o manieră plăcută, nedureroasă și non-invazivă.
Sursa foto: unsplash.com.