Probabil că una dintre cele mai comune întrebări pe care le au angajații pentru angajator se referă la pauza de masă pe care o pot lua la locul de muncă și la pauzele mici din timpul programului. Cum se calculează ea în funcție de orele lucrate? Se consideră sau nu parte din cele 8 ore prevăzute în contract? Toate acestea sunt întrebări firești, iar fiecare parte trebuie să știe ce se așteaptă de la ea în timpul programului, indiferent de domeniul de activitate al companiei.
1. Pauzele la locul de muncă – beneficiile acestora
În legea 53/2003 Art. 134. [pauza de masă şi alte pauze] se specifică foarte clar cum ar trebui să se procedeze cu fiecare pauză pe care angajatul o poate avea. Se consideră dreptul angajatului de a avea pauză de masă și alte pauze la locul de muncă dacă acesta are un contract individual cu o durată mai mare de șase ore. Desigur, în funcție de regulamentul intern, aceste lucruri se pot schimba. De asemenea, aici intervine și înțelegerea dintre angajator și angajat din momentul negocierii contractului.
Pauzele în timpul serviciului sunt obligatorii și pentru tinerii de până în 18 ani care lucrează mai mult de 4 ore jumătate. Acestora trebuie să li se acorde cel puțin 30 de minute pe zi. Alineatul 3 din lege specifică faptul că pauzele luate de personal sunt considerate ca nefăcând parte din durata programului stabilit. Acest lucru poate fi o excepție doar în cazul în care contractul colectiv de muncă o specifică.
Chiar dacă pauzele în timpul programului de lucru nu sună cel mai bine pentru un angajator, ele sunt mai mult decât necesare pentru dezvoltarea unui business. Personalul are nevoie, pe lângă pauza de masă, de pauze mici în care să se recreeze, să socializeze și să se relaxeze, pentru a-și putea încărca bateriile și a da randament mai departe pe parcursul zilei. În caz contrar, se poate aduna frustrare, iar angajații nu vor mai fi interesați să fie proactivi sau să lucreze la intensitate maximă.
Pauzele la locul de muncă pot ajuta la reducerea nivelului de stres și la refacerea energiei. Prin faptul că îți iei o pauză de la munca ta, poți să reduci tensiunea și să îți relaxezi corpul și mintea. Deși poate părea contraintuitiv, pauzele regulate pot ajuta la creșterea productivității. Prin încorporarea lor în program, se menține un nivel ridicat de energie și de eficiență pe termen lung. Nu în ultimul rând, statul într-o poziție inconfortabilă sau în picioare toată ziua poate fi dăunător pentru sănătate.
2. Pauze în codul muncii – dreptul la pauza de masă
Orice angajator trebuie să se asigure ca oferă personalului pauze de masă sau alte pauze, indiferent de domeniul de activitate. Acest lucru trebuie să fie transparent și aplicabil pentru orice persoană care lucrează într-o din România. Se aplică inclusiv în cazul în care angajatorul a apelat la servicii de leasing de personal, iar în organizația lui lucrează personal asiatic, chiar și extern colectivului. Acești muncitori ar trebui să respecte același orar al pauzelor precum restul angajaților din companie.
Pauza de masă trebuie specificată în contractul individual de muncă, iar durata ei poate fi negociată. Acest lucru depinde foarte mult de activitatea pe care o practică angajatul. De exemplu, dacă vorbim de domenii de muncă pentru personalul asiatic, menționăm: construcții, agricultură, curățenie și alte activități consumatoare de energie, ceea ce înseamnă că angajații vor avea nevoie de mai multe pauze de muncă în timpul programului.
În cazul în care un angajat lucrează mai mult de 8 ore pe zi, este important să se cunoască faptul că repausul între două ture nu poate fi mai mic de 12 ore. De exemplu, cei care sunt la job 12 ore pe zi vor avea la terminarea programului o perioadă de repaus de 24 de ore.
Așadar, acestea sunt informațiile despre pauza la muncă pe care orice angajator și angajat trebuie să le știe. În plus, fiecare persoană are dreptul la odihnă și recreere, însă acesta este un capitol cu totul separat.
Surse foto: Unsplash.com, Pexels.com