Skip to main content

Atunci când vine vorba despre echipamente de protecție în construcții, fiecare companie trebuie să știe cu exactitate ce să pună la dispoziția angajaților, pentru ca aceștia să fie în siguranță la locul de muncă. 

1. Echipamente de protecție construcții – necesitatea și avantajele lui

Construcțiile se numără printre domeniile de muncă pentru personalul asiatic extrem de căutate de către angajatorii români. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că forța de muncă este din ce în ce mai slabă în România, ceea ce îi face pe antreprenori să apeleze la recrutare de muncitori asiatici sau chiar la servicii de leasing de personal, pentru a acoperi lipsurile pe care le au. Muncitorii asiatici sunt competenți, serioși, profesioniști și implicați în munca pe care o prestează, iar acest lucru este un avantaj pentru orice angajator. 

 

Fie că este vorba despre folosirea forței de muncă românești, fie a celei străine, regulile de protecție în construcții rămân aceleași pentru toată lumea. Acestea sunt riguroase și trebuie respectate întocmai. 

Folosirea echipamentului de protecție individual aduce o mulțime de beneficii nu doar pentru angajat și siguranța lui, cât și pentru angajator:

  • Muncitorii echipați adecvat inspiră încredere și profesionalism;
  • Vizibilitate excelentă în locuri publice;
  • Investiție pe termen lung pentru siguranța muncitorilor;
  • Aplicabilitate pentru un anumit tip de sarcină.

 

2. Echipament individual de protecție – definiție și tipuri de echipament

Blog - 2. Echipament individual de protecție - definiție și tipuri de echipamentUn echipament de protecție poate fi definit ca instrumentul care îi menține pe muncitori în siguranță în timpul programului de muncă. Acesta asigură condiții de muncă sigure, în conformitate cu normele de siguranță.

Angajatorii sunt obligați să pună la dispoziția personalului echipament individual de protecție (EIP) de calitate excelentă, pentru a se asigura că munca se desfășoară în condiții ideale. 

 

Tipuri de echipament de protecție individuală

  • protecție pentru mâini – aici, mănușile sunt cele mai importante pentru protejarea împotriva tăieturilor, înțepăturilor, dezvoltarea alergiilor și atunci când vorbim de pericol chimic, mecanic și electric. Ele se folosesc în lucrările de construcții care presupun folosirea unor materiale ascuțite, lucrări de instalații de tensiune, asamblare și reparații, canalizare, etc. Mănușile trebuie să aibă mărimea potrivită pentru muncitor. 
  • protecție pentru picioare – aceasta poate exista în cazul în care mediul de lucru este predispus la umezeală, căderea obiectelor, lucrul cu mase fierbinţi, lucrul cu materiale toxice, caustice sau iritante. De asemenea, talpa pantofilor trebuie să fie antiderapantă și antistatică. Încălţămintea trebuie să ofere protecție gleznelor și degetelor de la picioare. 
  • protecție pentru cap – orice muncitor care este predispus riscului de căderi de obiecte, lucrează în apropierea schelelor, lucrează la înălțime, în lucrări de demolare, lucrări subterane, în apropierea macaralelor și nu numai, trebuie să poarte cască de protecție. Aceasta trebuie să fie ușoară, să aibă ventilație, bandă pentru ceafă, curea de bărbie, căptușeală de lână pentru frig și interior ajustabil. 
  • protecție pentru urechi – atunci când muncitorii lucrează în fiecare zi la un nivel de zgomot mai mare de 85 dB, trebuie să li se asigure echipament de protecție individual adecvat: dopuri și căști de urechi. 
  • protecție pentru ochi și față – în cazul în care muncitorul este expus la vătămarea acestor părți ale corpului, va avea nevoie de echipament de protecție. El trebuie purtat în permanență și trebuie folosit de aceeași persoană în fiecare zi. De asemenea, este necesar să limiteze cât mai puțin vedere. Acestea se folosesc în cazul în care muncitorii sudează, lucrează cu gaze, vapori sau fum, așchii, praf, substanțe chimice. 
  • protecție pentru respirație – personalul expus la un conținut de oxigen din aer mic și la substanțe care pun în pericol sănătatea, trebuie să poarte echipament de respirație certificat CE. 
  • îmbrăcăminte – în funcție de domeniul de activitate este nevoie de vestă reflectorizantă, pantaloni cu dungi reflectorizante, iar în funcție de temperatură se pot adăuga straturi de haine. 
  • sisteme de securitate – aici se pot menționa frânghii și curele, sisteme de protecţie împotriva căderii, etc. 

 

Așadar, definiția unui echipament individual de protecție este cât se poate de clară. Orice angajator trebuie să cunoască regulile de siguranță pe șantier și să se asigure că muncitorilor nu le lipsește nici o parte din echipamentul necesar bunei desfășurări a activităților. 

 

Sursă foto: Unsplash.com

Completează-ți echipa cu muncitori din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne