Skip to main content

România se află în fruntea producției europene de grâu și porumb și a reușit să-și mențină avantajul competitiv de-a lungul timpului în fața celorlalți producători europeni de cereale. În ceea ce privește porumbul, românii sunt lideri pe piață, exportând 75% din totalul exporturilor de porumb ale Uniunii Europene. 

 

1.  Când se recoltează porumbul – informații utile despre acest proces 

Porumbul, o cereală originară din America Centrală, a fost introdus în lumea civilizată în 1492, atunci când membrii expediției lui Columb au descoperit această nouă cultură în Cuba. Se pare că planta a ajuns în Spania cel mai târziu în timpul celei de-a doua expediții a lui Columb. Inițial, porumbul a fost considerat doar o curiozitate în grădinile europene, dar în scurt timp a fost recunoscut ca o cultură alimentară valoroasă în Europa și în regiunile din sud-estul și nordul Africii. În prezent, România continuă să exporte în cantități semnificative cereale către țările din afara Uniunii Europene, menținându-și pozițiile de lider în clasamentul exportatorilor din UE.

 

Formarea și maturarea boabelor de porumb reprezintă un proces care durează aproximativ jumătate din perioada de creștere a plantei și cuprinde trei etape distincte: coacerea în lapte, coacerea în ceară și coacerea deplină.

 

Coacerea în lapte durează aproximativ două săptămâni și se caracterizează prin boabe încă umplute cu un conținut ridicat de apă, cu stigmate negre și suculente. În această fază inițială, conținutul de apă al boabelor de porumb este ridicat, ajungând până la 85%. Pe parcursul acestei perioade, se înregistrează o creștere semnificativă a conținutului de amidon și grăsimi brute, în timp ce conținutul de azot și hidrații de carbon solubili în apă scad. De asemenea, embrionul boabelor se formează încă de la început, conferindu-le capacitatea de germinare. Deficitul de apă în sol în acest moment poate afecta în mod negativ dezvoltarea boabelor și poate influența producția totală de porumb. Ca urmare, unele boabe din partea superioară a știuletelui pot să rămână uscate.

 

Etapa a doua are o durată de aproximativ două săptămâni și se manifestă prin acumularea de substanțe de rezervă în boabe. Coacerea deplină presupune o reducere semnificativă a conținutului de apă sub 30%, fiind momentul în care boabele sunt mature din punct de vedere chimic. În general, porumbul se recoltează atunci când boabele sunt bine maturate, adică conținutul de apă este redus la niveluri optime pentru stocare și procesare.

 

Pentru porumbul destinat uzului comercial sau industrial, momentul optim de recoltare este atunci când conținutul de apă din boabe este în jurul valorii de 15-20%. Acest lucru asigură că boabele au atins maturitatea deplină din punct de vedere chimic și pot fi stocate în condiții bune fără a se degrada sau a se deteriora.

 

În mod obișnuit, perioada de recoltare a porumbului are loc în toamnă, în lunile septembrie și octombrie, dar poate varia în funcție de zona geografică și de condițiile meteorologice din acel an. Agricultorii monitorizează conținutul de apă al boabelor și alte semne ale maturității pentru a determina momentul optim de recoltare, astfel încât să obțină cel mai bun randament și calitate.

2. Recoltarea porumbului – cum se face și ce rol are forța de munca pentru rezultate optime?

Blog - 2. Recoltarea porumbului - muncitor, porumbCulegerea porumbului poate fi realizată de către agricultorii care dețin pământul sau de către personal angajat specializat. Procedura poate fi efectuată manual sau cu ajutorul mașinilor agricole specializate, cum ar fi combinele de recoltat cereale. Ambele metode pot fi dificile atunci când lipsa forței de muncă este cât se poate de serioasă. 

 

Totuși, o soluție există: leasingul de personal. În perioadele foarte aglomerate, așa cum este recolta porumbului, companiile pot apela la muncitori asiatici care să vină pentru o perioadă determinată de timp în ajutorul acestor proceduri. 

 

În ferme mici sau în zone cu acces dificil pentru mașini agricole mari, se poate opta pentru culegerea manuală a porumbului. Lucrătorii agricoli îndepărtează boabele din plante folosind cuțite sau alte unelte manuale. Acest proces este mai intens și necesită forță de muncă mai mare, dar poate fi o opțiune pentru fermele mici sau pentru culturi mai mici. 

 

Agricultura se numără printre domeniile de muncă pentru personalul asiatic foarte populare. În multe țări asiatice, există un număr mare de muncitori agricoli disponibili, iar costurile forței de muncă pot fi mai scăzute în comparație cu alte regiuni. Acest lucru poate reduce costurile generale ale recoltării. De asemenea, mulți muncitori asiatici au o experiență bogată în agricultură și au abilități specifice în ceea ce privește recoltarea și manipularea culturilor agricole. 

 

Desigur, agricultorii pot apela și la recoltarea porumbului cu ajutorul unor mașini agricole speciale. Acestea sunt echipate cu dispozitive de tăiere și recoltare, care smulg plantele de porumb, separă boabele de restul plantei și le depozitează într-un buncăr sau în remorci atașate combinei. Totuși, și ele trebuie operate de o persoană pricepută. 

 

Așadar, în anumite perioade ale anului, cum ar fi recoltarea, cererea de muncitori agricoli poate crește semnificativ. Muncitorii asiatici străini pot fi o resursă valoroasă pentru a acoperi această cerere crescută.

 

Sursă foto: Freepik.com

Recrutează muncitori din Asia pentru agricultură. Contactează-ne!

Contactează-ne