Skip to main content

Micromanagementul este o practică destul de des întâlnită în firmele din România, însă aceasta are un efect negativ asupra companiei. De aceea, pentru a evita să adopți o astfel de conduită, este important să știi prin ce se definește, care sunt caracteristicile ei, prin ce se deosebește de macromanagent și care sunt lucrurile pe care le poți face pentru a aborda managementul firmei tale într-o manieră optimă.

 

1. Ce înseamnă micromanagement – Efecte negative și riscuri

Micromanagementul se definește prin faptul că managerul nu ține cont de feedback-ul angajaților, luând întotdeauna deciziile fără a ține cont de părerile altcuiva. Într-un astfel de cadru managerial, sarcinile nu sunt delegate în mod optim, comunicarea este deficitară, valoarea proiectelor este diminuată din cauza atenției excesive la detalii, iar colaborarea este aproape inexistentă. 

Sunt studii care au demonstrat faptul că firmele care se află în această situație se confruntă, în același timp, cu scăderea productivității în echipă, deoarece angajații nu mai au încredere în propriile abilități și, astfel, timpul nu mai este utilizat la maximum, într-o manieră eficientă. Atunci când angajații observă că ideile lor nu sunt luate în considerare, procesul de muncă încetinește, iar nivelul de randament scade. Un alt efect negativ poate fi creșterea numărului de demisii, tocmai pentru că lucrătorii nu se vor simți suficient de stimulați.

Blog - 1 Tehnici de comunicare la locul de munca

2. Micromanagement vs. macromanagement – Ce diferențe există?

Micromanagementul se referă, prin definiție, la faptul că managerul ia parte la rezolvarea oricărei sarcini, chiar dacă este de mici dimensiuni. Astfel, echipa nu-și mai poate desfășura activitatea delegând task-urile și așteaptă întotdeauna confirmări și verificări din partea managerului. În cazul unui macromanagement, aceste lucruri sunt gestionate diferit. Există suficienți angajați care au atribuții specifice în poziții-cheie, iar managerul are responsabilitatea de a se ocupa de prezentări, de elaborarea unor viziuni pe termen lung și a unor strategii de business eficiente, de decizii administrative care au legătură cu întreaga echipă și de colaborarea eficientă cu alte departamente. În mod practic, acesta are capacitatea de a fi lider și are abilitatea de a privi lucrurile în ansamblu.

Cu toate acestea, efectele negative ale micromanagementului apar, deseori, din lipsă de personal suficient. De aceea, pentru a evita adoptarea unui management defectuos, este important să ai forța de muncă necesară pentru a-ți desfășura activitatea eficient și într-un mod productiv. 

Te ajutăm cu completarea echipelor tale. Solicită ajutor.Te ajutăm cu completarea echipelor tale. Solicită ajutor.

Companiile din România se confruntă, deseori, cu dificultăți atunci când vine vorba despre resursele umane. Din acest motiv, din ce în ce mai multe firme se orientează către leasing de personal. Dacă tipul de activitate pe care o are businessul tău permite acest lucru, poți iniția un proces de recrutare externă, adresat lucrătorilor din afara Uniunii Europene. Sunt multe domenii de muncă pentru personalul asiatic, care sunt la mare căutare – așadar, dacă te încadrezi în această categorie, nu ezita să iei în calcul și această variantă, pentru a suplini lipsa de personal. Astfel, vei evita suprasolicitarea angajaților deja existenți și vei putea delega sarcinile și atribuțiile în așa fel încât fiecare departament și fiecare post ocupat să-și îndeplinească task-urile fără a prelua din treaba celorlalți. 

De asemenea, pentru a evita riscurile micromanagementului, sunt câteva lucruri pe care le poți face în plus. Cere feedback în permanență de la echipa ta, împarte responsabilitățile în mod eficient, ascultă-ți angajații și ia în considerare ideile pe care le au aceștia, observă eventualele probleme care pot apărea pe parcurs și adaptează-te la nevoile și la cerințele angajaților tăi, fără a renunța, bineînțeles, la viziunea ta și la traseul pe care vrei să meargă afacerea.

Fișa postului: care este conținutul acestui document esențial și câteva exemple în funcție de domeniul de activitate

În concluzie, micromanagementul este o problemă des întâlnită în companii, mai ales dacă nu există personal suficient sau dacă managerul este mult prea implicat în toate activitățile desfășurate în firmă. Sunt multe dezavantaje cu care te poți întâlni dacă nu gestionezi în mod optim toate resursele din firmă. Prin urmare, analizează cu atenție situația din companie și fă schimbările necesare, în așa fel încât task-urile să fie îndeplinite cât mai rapid, favorizând contribuția echitabilă a tuturor angajaților. Cu siguranță vei găsi o formulă eficientă pentru ca activitatea ta managerială să funcționeze la cele mai înalte cote, fără a influența, într-o manieră negativă, celelalte activități din firmă. 

 

Sursă foto: pixabay.com

Completează-ți echipa cu muncitori din Asia. Contactează-ne!

Contactează-ne