Skip to main content

Piața muncii din România a început să se diversifice în 2017, când numărul de muncitori veniți din alte țări a crescut simțitor. Dintre cei înrolați în forța de muncă locală, cei mai mulți au fost și sunt asiaticii care s-au remarcat prin disciplină și acomodare într-un ritm destul de rapid.

În ziua de azi, condițiile de angajare pentru forța de muncă străină sunt permisive, astfel că firmele pot alege fie să îi angajeze direct, fie să lucreze cu agenții specializate, care se pot ocupa de recrutarea și plasarea acestora la angajatori. Dintre toți, nepalezii sunt printre cei mai căutați muncitori.

În articolul de mai jos sunt prezentate principalele condiții de angajare pentru nepalezi, precum și opțiunile de care se pot folosi firmele românești pentru a beneficia de cele mai multe avantaje oferite de muncitorii străini.

 

1. Condițiile de angajare a personalului străin 

1. Conditiile de angajare de personal strain

Pentru a angaja un străin, o firmă românească trebuie mai întâi să dovedească faptul că a încercat pe rând încadrarea unui cetățean român, al unui cetățean dintr-un stat membru al Uniunii Europene, al Elveției și chiar a unei persoane de altă naționalitate cu drept de ședere în România. Abia după toți acești pași, firma se poate folosi de condițiile de angajare de personal din țări din afara Uniunii Europene.

Personalul străin trebuie să corespundă cerințelor Clasificării Ocupațiilor din România, ceea ce presupune un nivel minim de competențe profesionale și cunoștințe pentru ocuparea poziției pentru care este recrutat.

Pentru a angaja cetățeni străini, o firmă trebuie să urmeze pașii de mai jos:

  • obținerea unui aviz de angajare în baza dovezilor că nu a putut găsi personal în România sau în țările membre UE;
  • obținerea unei vize și a dreptului de ședere pe termen lung pentru cetățenii străini.

În baza acestor demersuri, Ministerul Muncii din România va elibera permisele de ședere în vederea muncii sau așa-numitele vize de muncă pentru cetățenii străini în limita cotei stabilite de la an la an.

Aceștia pot fi angajați cu diferite tipuri de contracte de muncă, printre care cele pe perioadă determinată și nedeterminată. Printre țările din care se importă forța de muncă străină în România se numără India, Vietnam, Filipine, Sri Lanka și Nepal.

Deși condițiile de angajare pentru nepalezi sunt aceleași ca și pentru restul străinilor, există câteva avantaje în alegerea acestora.

2. Condiții de angajare a nepalezilor și avantajele pe care aceștia le aduc

2. Conditii de angajare a nepalezilor si avantajele acestora

Condițiile de angajare pentru cetățenii străini sunt aceleași, mai ales când muncitorii provin din țări ale Orientului Mijlociu. Ei vor trece prin diferite stadii de selecție, verificări și chiar testări. Totuși, principalele domenii de muncă pentru personalul asiatic sunt cele care nu necesită anumite calificări, printre ele numărându-se:

  • construcțiile;
  • industria auto;
  • sectorul HoReCa;
  • agricultura;
  • curățenia, menajul și îngrijirea copiilor.

Condițiile de angajare pentru nepalezi sunt avantajoase din mai multe puncte de vedere, însă unul dintre cele mai importante beneficii ține mai mult de conduita la locul de muncă. Responsabili și dornici să învețe, ei pot fi instruiți, ajungând chiar să poată fi calificați pentru poziții superioare. Un alt avantaj al angajării de muncitori nepalezi este că salariul minim pentru forța de muncă străină este reglementat prin lege, așadar, nu există neclarități în această privință.

În ultimii ani, multe firme au apelat la forța de muncă asiatică datorită ușurinței de a găsi personal dispus să se mute aici, dar și pentru că angajații sunt dispuși să învețe limba română.

 

Recrutăm muncitori din Nepal constant. Solicită o ofertă acum!Recrutăm muncitori din Nepal constant. Solicită o ofertă acum!

 

3. Forme și condiții de angajare a muncitorilor nepalezi 

3. Forme de angajare a muncitorilor nepalezi

Deși condițiile de angajare a nepalezilor sunt reglementate, firmele românești nu trebuie neapărat să se ocupe singure de acest proces care, pe alocuri, poate fi anevoios. În acest scop, pot folosi servicii de recrutare de personal asiatic specializate în tot ce înseamnă legislație, documente, intrare în țară și alte aspecte specifice acestui domeniu.

Pe lângă folosirea serviciilor de recrutare, există și varianta leasingului de personal care presupune încheierea unui contract în baza căruia muncitorii străini sunt închiriați pentru perioada de timp necesară, la costuri avantajoase.

Angajarea directă este o altă cale prin care se pot angaja cetățeni nepalezi, însă în acest caz, firma trebuie să apeleze la departamentul intern de resurse umane, care se va ocupa de întregul proces, inclusiv de verificarea condițiilor de recrutare și de aducerea în țară a muncitorilor.

Deși condițiile de angajare pentru cetățenii străini rămân destul de stricte, obținerea vizei și a permisului de ședere este o procedură din ce în ce mai rapidă. 

Condițiile de angajare pentru nepalezi trebuie respectate conform legislației, iar pașii parcurși pentru a aduce personal din această țară în România trebuie urmați întocmai pentru a nu întâmpina probleme. Alternativa este folosirea unei firme de plasare a forței de muncă specializată în tot ce presupune încadrarea pe piața muncii a cetățenilor străini și care se poate ocupa atât de documentele necesare, cât și de verificările care trebuie făcute pentru un proces simplu și rapid.

Sursa foto: Pexels.com

Recrutăm personal asiatic pentru afacerea ta. Contactează-ne!

Contactează-ne