Skip to main content

O persoană au pair este o persoană tânără, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani (pentru România; în alte țări pot fi alte limite de vârstă), necăsătorită și fără copii, care călătorește într-o țară străină pentru o perioadă determinată de timp, cu scopul de a ajuta o familie la creșterea copiilor, dar și de a participa la un schimb cultural. Un au pair va locui la familia gazdă și va îndeplini un rol asemănător unui membru al familiei „de împrumut”.

În calitate de au pair, persoana angajată își asumă un rol de membru al familiei și ajută familia gazdă la îngrijirea copiilor și la treburi casnice ușoare, în general legate doar de activitățile copiilor. În schimb, aceasta primește cazare și masă gratuite și bani de buzunar. Ca în cazul oricărei forme de muncă reglementate legal, și acest tip mai special de angajare se supune anumitor termeni și condiții. Înainte de a opta pentru un au pair, este bine să știi tot ce implică această formă de colaborare, dar și care sunt asemănările și diferențele dintre o persoană care activează ca au pair și o bonă internă.

1. Au pair – definiție și cerințe

Bona filipineza - cel mai mare ajutor

Termenul „au pair” definește un cetățean al unei țări terțe, cu vârsta minimă de 18 ani, care este găzduit temporar de o familie din altă țară în schimbul unor munci casnice ușoare și al îngrijirii copiilor, pentru a-și îmbunătăți competențele lingvistice și cunoștințele despre țara gazdă.

Rolul de au pair nu reprezintă o muncă specializată, ci mai degrabă una necalificată, pentru că nu sunt necesare certificate sau calificări specifice, însă există de ambele părți anumite condiții de bază care trebuie îndeplinite.

Cerințe generale pentru a deveni o familie gazdă au pair:

 • să aibă cel puțin un copil cu vârsta sub 18 ani, care necesită supraveghere și/sau îngrijire;
 • să dețină o cameră separată pentru au pair, disponibilă la domiciliul familiei;
 • familia trebuie să asigure pensiune completă și bani de buzunar pentru au pair.

Întrucât nu există nicio reglementare specifică în ceea ce privește relația dintre au pair și familii, cele două părți trebuie să cadă de acord asupra unor condiții de lucru care să fie reciproc avantajoase.

În general, familia trebuie să se asigure că au pair-ul este binevenit în interiorul casei. În plus, familiile ar trebui să se asigure și că:

 • au pair-ul are propriul dormitor;
 • familia îi va acorda persoanei cu rol de au pair sprijin pentru a beneficia de asistență medicală;
 • persoana au pair primește o indemnizație;
 • se respectă programul legal de lucru din țară, adică maximum 40 de ore pe săptămână, cu 2 zile libere în timpul săptămânii.
 • au pair-ului nu i se cere să îndeplinească sarcini casnice care nu au fost convenite în prealabil în contract.

Responsabilități pentru au pair

În calitate de au pair, o persoană este responsabilă de îngrijirea copiilor familiei gazdă în timpul orelor de lucru contractuale. În timpul zilei, este adesea singurul supraveghetor pentru cei mici și are grijă de siguranța și de bunăstarea lor fizică. Cu toate acestea, în calitate de au pair, o persoană nu este doar supraveghetor, ci și partener de joacă. Țineți cont de faptul că părinții gazdă vă încredințează bunul lor cel mai de preț.

Alte cerințe:

 • vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani (În România);
 • persoana nu este căsătorită și nu are copii;
 • este sănătoasă și nefumătoare;
 • are o bună cunoaștere a limbii engleze;
 • are o diplomă de bacalaureat (sau echivalent);
 • are o minimă experiență în îngrijirea copiilor și referințe bune.

Dragostea pentru copii este, totuși, cerința numărul unu, pentru că viața de zi cu zi a unui au pair se va învârti cu greu în jurul a altceva. Va gestiona diferite sarcini și va fi bucătar, profesor, partener de joacă, cititor și animator, poate chiar și șofer. Experiența în îngrijirea copiilor este importantă și foarte dorită de către părinții gazdă.

O bună stare de sănătate fizică este, de asemenea, o cerință importantă pentru un au pair. În plus, doar nefumătorii sunt acceptați în programe, deoarece au pair nu sunt doar supraveghetori, ci și modele de urmat pentru copiii gazdelor. Îi conduc pe copii la școală, îi iau de la activitățile extrașcolare sau îi duc la întâlniri de joacă cu alți copii: Au pair se deplasează adesea cu mașina. Prin urmare, ar fi bine ca acesta să aibă deja un permis de conducere valabil, deși aceasta nu este o condiție obligatorie.

O altă cerință pentru au pair care pleacă în străinătate este să stăpânească suficient de bine limba engleză pentru a putea comunica cu familia gazdă de la bun început. Nu este necesară o stăpânire perfectă a limbii engleze, un nivel intermediar este suficient.

Rolurile și responsabilitățile unui au pair

Persoanele care aleg să fie au pair au o oportunitate minunată – pe lângă faptul că experimentează o altă cultură și că își fac prieteni internaționali, pot câștiga și niște bani de buzunar prin îngrijirea copiilor.

Principalele responsabilități ale unui au pair sunt următoarele:

 • divertismentul copiilor și învățarea lor despre cultura proprie;
 • pregătirea meselor copiilor și curățenia după masă;
 • îmbăierea și îmbrăcarea copiilor;
 • împachetarea prânzurilor, ajutor la teme și ducerea copiilor la școală;
 • ducerea copiilor în parcuri, la locurile de joacă și la alte activități;
 • ajutor la sarcini casnice ușoare legate de copii, cum ar fi spălatul rufelor copiilor și păstrarea camerelor lor în ordine.

Familiile gazdă

Dacă există anumite cerințe ale programului au pair, există și anumite lucruri cu care familiile trebuie să fie de acord:

 • să vorbească limba engleză în casă;
 • să limiteze munca au pair la la maximum legal pe săptămână;
 • să încredințeze persoanei au pair doar sarcini legate de îngrijirea copiilor.

Familiile sunt supuse și ele unei verificări amănunțite și trebuie, de asemenea, să treacă printr-o verificare a antecedentelor penale.

Așadar, persoanele au pair au grijă de copiii dintr-o altă familie și ajută la treburile casnice, iar în schimb, familia oferă cazare cu pensiune completă și bani de cheltuială. În general, un au pair beneficiază de asigurări sociale și de asigurări de sănătate, dar, de obicei, își plătește din surse proprii costurile de călătorie.

Cel mai bun mod de a aranja un astfel de plasament este să apelezi la o agenție care furnizează forță de muncă sau la o organizație specializată, servicii pentru care este posibil să achiți o taxă modică.

La nivel global, cei mai mulți au pair au vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, deși unele agenții de recrutare se ocupă de intermedierea angajării unui au pair până la vârsta de 30 de ani.

În cazul în care nu se cunoaște sau nu se cere limba engleză, un au pair trebuie să aibă cunoștințe de bază ale limbii din țara gazdă. Nu este esențial să existe o experiență specifică, deși experiența anterioară cu copiii este cu siguranță un avantaj. Permisul de conducere nu este întotdeauna obligatoriu, dar este un atu.

Agențiile specializate în furnizarea de personal au pair acceptă doar candidații care îndeplinesc toate condițiile necesare și care se încadrează în intervalul de vârstă solicitat. Așadar, aceștia au trecut deja printr-un proces de selecție înainte de a fi considerați disponibili.

Există și alte alternative la programul au pair care îi permit totuși unei persoane să călătorească într-o țară străină și să locuiască împreună cu o familie gazdă.

De exemplu, o bonă din străinătate are în continuare șansa de a lucra cu copiii, chiar dacă nu îndeplinește cerințele de vârstă ale programului au pair. Principala diferență constă în tipul de angajare: întrucât în cazul unei bone scoul principal nu este participarea la un program de schimb cultural, va trebui ca aceasta să semneze un contract de muncă în conformitate cu reglementările țării gazdă. În plus, aceasta este o variantă mai potrivită pentru persoanele care sunt supracalificate în domeniul îngrijirii copiilor.

 

Te ajutăm să recrutezi au pair sau bone. Contactează-ne!Te ajutăm să recrutezi au pair sau bone. Contactează-ne!

2. Au pair în România: reglementări legale

Au pair in Romania

Încadrarea în muncă pentru au pair în România este reglementată de Legea 247/2018, printre prevederile căreia se numără următoarele:

Art. 122. –

Avizul de angajare pentru lucrători au pair se eliberează angajatorului, membru al familiei-gazdă, în vederea încadrării în muncă a unui străin cu contract individual de muncă cu normă parţială pe durată de cel mult un an, pentru a presta activităţi casnice uşoare şi de îngrijire a copiilor.

Art. 123. –

Condiţiile speciale pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucrători au pair sunt următoarele:

 1. a) străinul să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani;
 2. b) angajatorul, membru al familiei-gazdă, îşi asumă răspunderea pentru ca, pe întreaga durată a şederii străinului pe teritoriul României, să asigure cheltuielile de întreţinere, cazare şi asigurare socială de sănătate;
 3. c) străinul a absolvit o formă de învăţământ secundar inferior;
 4. d) angajatorul, membru al familiei-gazdă, să aibă altă cetăţenie decât străinul pentru care solicită eliberarea avizului de angajare pentru lucrătorul au pair şi să nu aibă legături de familie cu acesta.

3. Au pair versus bonă internă: asemănări și deosebiri

Bone Asiatice - International Work Finder

O persoană care lucrează ca au pair are o barieră de vârstă specifică pentru fiecare țară. În schimb, nu există o limită de vârstă pentru o bonă internă.

Au pair-ul are un număr maxim de ore de lucru permise pe săptămână în fiecare țară. Această limită trebuie să fie respectată de către familia gazdă. Orele de lucru sunt stabilite de comun acord cu familia și reglementate de legislația muncii din țara gazdă.

Persoanele care lucrează ca au pair participă la un program care presupune în principal un schimb cultural , deci trebuie să provină dintr-o altă țară sau să aibă o altă naționalitate decât cel puțin unul dintre părinții-gazdă. Angajarea unei bone nu implică, în mod normal, un schimb cultural.

Un au pair primește bani de buzunar de la familia gazdă, în timp ce o bonă primește un salariu care ar trebui să corespundă cel puțin salariului minim din țara respectivă.

Un au pair trebuie să aibă posibilitatea de a participa la un curs de limbi străine, dar această condiție nu este valabilă pentru o bonă internă.

Persoana cu rol de au pair este considerată un membru temporar al familie, în timp ce bona este percepută ca un angajat.

În multe cazuri, un au pair are nevoie de viză. Multe țări oferă o viză specifică pentru au pair. O bonă care vine din străinătate poate avea nevoie de un permis de muncă sau de o viză, însă aceasta nu are voie să lucreze cu o viză pentru au pair.

Atribuțiile și responsabilitățile unei persoane au pair sunt strict legate de îngrijirea copiilor și de treburi casnice ușoare legate de activitățile copiilor. Atribuțiile și responsabilitățile bonei depind de acordul dintre bonă și angajatorul său.

Așadar, atunci când o familie se hotărăște să apeleze la astfel de servicii, este foarte util să se asigure din timp că îndeplinește toate condițiile cerute. De asemenea, poate fi util să apeleze la serviciile unei agenții specializate în furnizarea de personal pentru oportunități de muncă temporare. Astfel, poți avea garanția că vei avea de unde alege persoana potrivită, dar și că aceasta îndeplinește condițiile legale necesare pentru îndeplinirea unui rol atât de important. În plus, trebuie să ții cont și de faptul că veți locui cu acea persoană în aceeași casă, sub același acoperiș și că este nevoie de un grad ridicat de încredere reciprocă, pentru ca lucrurile să funcționeze în bune condiții.

 

Sursa foto: Pexels.com

Te ajutăm să găsești bone sau au pair. Contactează-ne!

Contactează-ne