Skip to main content

Veste bună pentru cei care doresc să angajeze cetățeni străini în 2019: la finalul anului trecut a fost pus în aplicare un nou act normativ care vizează relaxarea condițiilor în ceea ce privește angajarea lucrătorilor străini.

Care sunt principalele modificări legislative?

 

International Work Finder, agenția de recrutare personal asiatic, a pregătit un material menit să vă furnizeze cele mai noi informații legate de recrutarea personalului străin.

Salariul pentru cetățenii străini

Nivelul salariului pentru cetățenii străini va fi redus de la salariul mediu brut pe țară la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Salariul pentru cetățenii străini înalt calificați

În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut, față de patru ori cât era în 2018.

Situația cetățenilor străini numiți în conducere

Cetățenii străini care sunt numiţi la conducerea unei filiale, reprezentanţe sau sucursale de pe teritoriul României a unei companii care are sediul în străinătate, în baza unui contract de mandat ori altui document cu aceeaşi valoare juridică, li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă fără prezentarea unui contract de muncă, dacă fac dovada mijloacelor de întreţinere obţinute din activitatea desfăşurată în această calitate, cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

Situația lucrătorilor „au pair”

În cazul lucrătorilor „au pair” (persoană tânără care locuiește în condiții de egalitate cu o familie dintr-o țară străină) dreptul de ședere temporată poate fi prelungit în scop de muncă dacă prezintă contractual individual de muncă cu timp parțial, înregistrat în registrul general de evidență a populației, din care rezultă că durata timpului de muncă nu depășește 25 de ore pe săptămână. De asemenea, salariul obținut trebuie să fie cel puțin la nivelul salariului minim garantat, calculat la fracția de timp lucrată.

Taxe reduse

Taxele pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă/detașare au fost reduse la jumătate.

Principalul impact pozitiv pentru angajatorii din România este, evident, diminuarea considerabilă a cerințelor de salarizare și implicit a costurilor de angajare, în condițiile în care multe domenii se confruntă cu lipsa forței de muncă locale.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail contact@work-finder.eu sau la numărul de telefon 0741 100 179.

Cauți muncitori asiatici? Apelează cu încredere la serviciile International Work Finder!

Contactează-ne