Skip to main content

La finalul lunii februarie, echipa noastră va merge în Nepal pentru o nouă serie de recrutări. Cum informațiile sunt cele mai prețioase în acest domeniu de activitate, am stat de vorbă zilele trecute cu un reprezentant al unei firme  de construcții, care construiește cartiere rezidențiale în București. Vă invităm să urmăriți mai jos un mic interviu.

 

“Aduc oameni de departe și le plătesc chirie în București”

IWF: Care este principala dificultate cu care se confruntă domeniul construcțiilor în acest moment?

Lipsa personalului, categoric! Avem cele mai bune intenții să plătim muncitorilor salarii mai mari decât până acum pentru a putea finaliza contractele la timp. Avem deja întârzieri, iar clienții devin tot mai nemulțumiți. Vă spun: ne este din ce în ce mai greu să găsim oameni pentru acest domeniu. Am ajuns să aduc oameni de departe și să le plătesc chirie în București. Vă dați seama câtă logistică presupune acest lucru și ce costuri imense?

IWF: Este mai greu să găsiți forță de muncă calificată sau necalificată?

Ambele categorii ne provoacă zilnic. Căutăm betoniști, zidari, instalatori, dulgheri, electricieni, lăcătuși, tâmplari, faianțori, șefi de șantier, ingineri. Pe lângă aceste meserii, care necesită o experiență mai mică sau mai mare, avem nevoie de zilieri, așa cum le spunem noi.

„Un zidar care lucrează în București cere 500 de lei pentru o zi de muncă”

IWF: Îmi permiteți să vă întreb cât plătiți, de exemplu, unui zidar pentru o zi de muncă?

Deși aceste informații sunt confidențiale, ele se cunosc în piață. Un zidar care lucrează în București cere 500 de lei pentru o zi de muncă. Altfel nu vine să lucreze. Deficitul forței de muncă ne împinge să plătim suma asta.

IWF: Până să ne cunoașteți, ați luat în considerare muncitori asiatici?

Sincer, nu. Am auzit de această posibilitate, însă mi s-a părut foarte complicat, iar din lipsă de timp, nu am gândit mai departe. Îmi pare rău că românii noștri au plecat în afară, însă afacerea mea trebuie să supraviețuiască cumva. Am o responsabilitate asumată contractual și nu pot să mă joc. Aș angaja pe oricine numai să-mi pot derula contractele și să le finalizez la timp. Mă gândesc adesea la oamenii care au plătit pentru apartamente în blocurile rezidențiale pe care le construim și care nu reușesc să se mute în ele din cauza noastră. Este un lanț pe care în curând nu-l vom mai putea controla. Dacă nu găsim forță de muncă, lucrările nu vor fi finalizate la timp, iar noi vom falimenta. Cred că vor reuși să supraviețuiască doar firmele care se adaptează noilor vremuri.

IWF: Credeți că limba va fi o barieră având în vedere specificul business-ului?

Dacă șeful de echipă cunoaște limba engleză, așa cum mi-ați spus, ne vom descurca cu siguranță. Evident că mi-aș dori ca toți să vorbească limba română, însă este o dorință peste care voi trece fiindcă e nevoie de adaptare. Nu suntem la Turnul Babel, ne vom înțelege. Contează voința și capacitatea de muncă.

Când ești motivat, lucrurile se întâmplă frumos”

IWF: Așa cum v-am spus, forța de muncă din Asia are o altă cultură a muncii. Știați că pentru ei este o onoare să poată fi de folos?

Nu am știut nimic despre ei până să-mi povestiți dumneavoastră. În momentul în care mi-ați spus că sunt foarte harnici, rezistenți și dornici să vină în România, mi-am dat seama că au motivație, iar când ești motivat, lucrurile se întâmplă frumos.

„Mă bucur mult că organizați cursuri de limba română și de limba engleză”

IWF: Ne permiteți să revenim pentru un nou interviu peste puțin timp, când muncitorii pe care vi-i aducem din Nepal vor fi integrați?

Vorbind de integrare, să știți că mă bucur mult că organizați cursuri de limba română și de limba engleză. Ce firmă face asta gratuit?

IWF: Ne dorim mult să oferim o șansă reală celor care vin din Asia să lucreze pentru firmele românești. Dincolo de scopul oricărui business de a avea profit, noi ne asumăm și o relație diferită cu personalul asiatic. Vom face tot ce putem să-i ajutăm să se integreze rapid, iar asta vă va ajuta pe dumneavoastră tare mult.

Știu. Una e să vină în România și să nu cunoască pe nimeni și alta e să participe la niște cursuri, să simtă că cineva se implică pentru ei.

IWF: Noi organizăm și cursuri de cultură românească. Credem că dacă vor gusta din tradițiile noastre, se vor conecta mult mai bine.

Asta este extraordinar. Le veți povesti și despre sarmale cu mămăligă?

IWF: Le vom povesti câte puțin din fiecare domeniu: gastronomie, istorie, geografie, folclor. Vă mulțumim pentru timpul acordat și promitem că vom reveni.

Eu vă mulțumesc. Succes la recrutare în Nepal! Aștept să văd candidații pe skype.

IWF: Bineînțeles. Veți fi implicat în tot procesul de recrutare personal asiatic.

Fotografie: Ansamblul rezidențial Cosmopolis

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail contact@work-finder.eu sau la numărul de telefon 0741 100 179.

***

Despre International Work Finder

International Work Finder rezolvă nevoia de forță de muncă necalificată și calificată cu care România se confruntă în urma exodului angajaților din ultimii ani. Echipa noastră este formată din profesioniști cu o bogată experiență în identificarea omului potrivit la locul potrivit. În acest context, International Work Finder reprezintă o oportunitate pentru toate acele companii românești care își doresc angajați loiali, educați într-un sistem care respectă omul și meseria sa – sistemul de educație asiatic. Recrutăm resurse umane din Nepal, India, Vietnam, Sri Lanka și alte piețe emergente.

Cauți muncitori asiatici? Apelează cu încredere la serviciile International Work Finder!

Contactează-ne