Salariile și piața muncii în România au devenit subiecte din ce în ce mai discutate în ultima perioadă, mai ales că urmează o majorare a salariilor minime pe economie. De asemenea, s-a observat și o creștere a interesului angajatorilor locali pentru muncitorii străini, iar în viitor este prevăzută o majorare a contractelor semnate între firmele românești și angajații din alte țări.
Înlocuirea românilor cu personal din afara țării nu este o noutate, însă lipsa de angajați a devenit mai problematică decât niciodată, mai ales pentru antreprenorii care vor să își crească și să își dezvolte companiile. Acest proces presupune un research riguros despre cum va arăta piața muncii din România în următorii ani.
1. România – piața muncii în funcție de cele mai căutate meserii
Plecarea românilor în străinătate pentru a găsi un job mai bine plătit a dus la scăderea numărului de angajați care să accepte salariile puse la dispoziție de către angajatorii români. Din acest motiv, companiile s-au văzut nevoite să apeleze la personalul din țări mai exotice, ceea ce a dus la dezvoltarea domeniilor de muncă pentru personalul asiatic din țară.
Acum se caută personal extracomunitar chiar și în domeniile unde sunt necesare calificări superioare, pentru că mulți români nu mai sunt interesați de multe meserii precum: șef mecanic, menaj, construcții, HoReCa, etc.
Iată câteva meserii și domenii căutate pe piața muncii din România unde lucrătorii asiatici sunt necesari:
- Automotive;
- Construcții;
- Restaurante;
- Ajutor de bucătar;
- Agent de securitate;
- Comerț cu amănuntul;
- Lucrător comercial;
- Manipulant mărfuri;
- Lăcătuș mecanic;
- Curățenie.
Acestea sunt doar câteva domenii cheie în care personalul asiatic este necesar. Piața muncii în România a devenit din ce în ce mai diversă, iar schimbările nu se vor opri aici. Pentru că salariile nu satisfac nevoile românilor, mai ales salariile minime pe economie, este nevoie de personal necalificat din afara țării pentru a ocupa posturile vacante.
Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, România a înregistrat cel mai mare număr de șomeri în ocupații precum: muncitor necalificat pentru demolarea clădirilor, muncitor necalificat în agricultură, în întreținerea drumurilor și podurilor, manipulant de mărfuri, mecanic agricol, asistent pentru îngrijirea persoanelor cu handicap și vânzător. Acest lucru înseamnă că domeniile de mai sus au nevoie de personal, fiind printre cele mai căutate de către străini.
2. Studiu pe piața muncii din România – interesul companiilor pentru angajați străini
Leasing-ul de personal se face simțit din ce în ce mai mult pe piața muncii din România, statisticile din ultimii ani arătând o creștere majoră de personal asiatic, doar în ultimele luni. Interesul angajatorilor români față de forța de muncă extracomunitară se datorează lipsei acute de personal din țară. Acest lucru îi face pe antreprenori să apeleze la muncitori străini, iar majoritatea provin din Asia.
Conform celor mai recente date, doar în ultimele luni au fost înregistrare aproximativ 80.000 de contracte de muncă între angajatorii români și angajații străini. Acest număr reprezintă o creștere majoră față de ultimii ani. Datorită faptului că Guvernul a reușit să stabilească un nou contingent pentru următoarea perioadă destul de generos, aproximativ 100.000 muncitori străini, acest procentaj va crește considerabil, spun specialiștii.
Totuși, chiar dacă acest număr a crescut, angajatorii nu au scăpat de partea birocratică, ce reprezintă aproximativ 80% din întregul proces. De aceea, este recomandată colaborarea cu o companie care se ocupă de recrutarea personalului asiatic, pentru ca procesul să decurgă mult mai ușor.
Așadar, piața muncii în România este în continuă schimbare, iar angajatorii trebuie să se asigure că au la dispoziție persoane care să ocupe toate posturile disponibile și să acopere lipsa acută care este simțită de companiile locale în acest moment.
Sursa foto: Unsplash.com.