Skip to main content

Pentru a face o ofertă de muncă unui candidat, trebuie să existe un echilibru, o planificare atent gândită, precum și o strategie bine pusă la punct pentru compania pe care tu o conduci. Când te afli într-o situație de acest tip, nu este vorba despre câștigul firmei, ci despre câștigul ambelor părți, astfel încât, atât tu, cât și viitorul angajat, să simțiți că este oferit un salariu corect, care aduce satisfacții și beneficii.

În următoarele rânduri vei regăsi o serie de sfaturi care să te ajute, pe parcursul timpului, să faci niște oferte corecte și potrivite pentru angajații recrutați din afara Uniunii Europene alături de recrutori profesioniști.

 

1. Ce reprezintă negocierea salariului?

Negocierea salariului reprezintă o discuție care, de regulă, are loc față în față, în scris sau în format de videoconferință, între angajator și candidat, cu dorința de a modifica oferta financiară primită.

Se știe că ideea de a vorbi despre salariu, bani, despre a negocia suma pe care trebuie să o oferi, este ușor intimidantă, însă are o importanță foarte mare, atât pentru angajator, cât și pentru viitorul angajat. Odată inițiată discuția, vei reuși să îi arăți candidatului că ești deschis la opțiuni, că poate exista putere de creștere, că ești transparent și te interesează ca totul să decurgă în condiții bune.

Ce reprezinta negocierea salariului

 

Probabil te întrebi cum ajungi în acest punct, însă trebuie să știi că nu necesită prea mult efort. De regulă, în punctul negocierii se ajunge în momentul în care salariul cerut de candidat este mai mare decât bugetul alocat de tine. Tocmai de aceea este important să ai stabilit, înainte de discuția negocierilor, un interval de salarizare, precum și câteva criterii bine definite pentru a-ți da seama,  în ce direcție o vei lua cu noul candidat.

2. Cum stabilești salariul pentru o poziție în firma ta?

Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont atunci când vrei să stabilești salariul pentru o poziție din firma ta, este să afli ce salarii există în companii asemănătoare cu a ta, din aceeași industrie. Astfel, atunci când se va ajunge la discuția despre salariu, vei ști concret între ce sume se poate încadra candidatul, precum și care este maximul admis.

Tot la capitolul research și sume maxime disponibile, trebuie să se țină cont și de bugetul pe care îl ai la dispoziție anual pentru fiecare departament sau angajat în parte. Este necesar să ai o idee extrem de bine definită cu privire la nevoile firmei tale, atât în ceea ce privește forța de muncă, cât și bugetul disponibil. Așa îți va fi mult mai ușor să iei o decizie cu privire la salariul pe care îl ai disponibil și vei ști concret de unde vor începe negocierile salariale.

Un aspect de care trebuie să ții cont, este ca în momentul research-ului să realizezi costul total pe care este nevoie să îl cheltui – mai exact cât te va costa pe tine să oferi acel salariu lunar, mai ales că în discuția cu candidatul salariul va fi net.  Bineînțeles, este important să ții cont de actualizările legislative din domeniu, posibile avantaje fiscale sau deduceri care să îți vină în ajutor. 

Bineînțeles, acesta nu este doar singurul factor după care te poți ghida. Este importantă și zona geografică – în ce țară trebuie să vină candidatul să lucreze și în ce oraș, vechimea și experiența pe care o are în domeniu – anii pe care i-a petrecut lucrând în aceeași industrie, nu neapărat și pe aceeași poziție, precum și competențele profesionale. De asemenea, important mai este și nivelul educației – ultima formă de învățământ, anumite abilități care pot reprezenta un atu în obținerea locului de muncă, dar mai sunt importante și anumite acreditări sau certificări care să ateste că face parte din personalul calificat, în funcție de poziția vizată.

Care este durata probei de lucru înainte de angajare

În momentul în care candidații provin din state diferite, este absolut esențial ca managerul firmei să implementeze câteva strategii simple care vor contribui la construirea, pe termen lung, a unei relații sănătoase, atât din punct de vedere al colaborării, cât și al salariului. De exemplu, pentru a le câștiga încrederea și pentru a-i ajuta să privească un job într-o țară diferită ca pe o oportunitate de creștere și dezvoltare, se pot face următoarele lucruri:

  • Angajatorul poate oferi un pachet de bun venit sau un bonus substanțial;
  • Angajatorul poate fi atent și curios cu privire la modul în care candidații își doresc să fie conduși;
  • Angajatorul le poate oferi feedback constructiv încă din etapa interviului.

De asemenea, mai trebuie să iei în calcul și ce fel angajare vrei să faci. Mai exact, în funcție de nevoile firmei tale, poți alege opțiunea doar de a închiria personal din afara Uniunii Europene sau de a realiza un contract de colaborare pe minim 2 ani, pentru forța de muncă din Asia. Opțiunea din urmă îți oferă stabilitate și o experiență profesională garantată. 

Punem la probă, negociem și recrutăm pentru tine. Contactează-ne!Punem la probă, negociem și recrutăm pentru tine. Contactează-ne!

3. Cum se negociază salariul? 

Angajații care provin din afara Uniunii Europene, în special din Asia, sunt niște persoane foarte serioase, muncitoare, cu o forță de muncă excepțională, dar și cu calificări. Chiar dacă apelezi la o firmă de recrutare care să te ajute cu toate actele și toți pașii pentru recrutarea personalului, trebuie să știi că negocierea salariului este și ea o etapă importantă ce nu trebuie sărită. 

Avantajul angajării personalului din Asia este că aceștia sunt foarte pricepuți în mai multe domenii, drept urmare nu vei avea probleme în ceea ce privește găsirea lor. Însă, este important să ții cont de experiența pe care o au, precum și de posibile calificări care le pot mări șansele pentru primire unui salariu mai mare.

În procesul de onboarding al candidaților, negocierea salariului reprezintă un pilon important și extrem de diferențiator între tine și alte companii din aceeași industrie. Cel mai important este ca la finalul negocierii, atât tu, cât și candidatul, să fiți mulțumiți cu alegerile făcute și ofertele realizate.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, ideal este să se respecte câteva reguli simple pentru ca negocierea salariului să fie o etapă ușoară.

  • Realizează un research

Așa cum scrie și în rândurile de mai sus, indiferent în ce domeniu activează societatea pe care o conduci, este foarte important ca, înainte de orice angajare și negociere, să faci un mic research în ceea ce privește industria și beneficiile sale. Odată ce cunoști cât mai bine domeniul, salariile, beneficiile și modul în care lucrează alți oameni pentru business-uri asemănătoare celui pe care îl conduci tu, îți va fi mai ușor să conștientizezi limitele pe care le ai, dar și ce poți oferi. Pentru a-ți fi mai ușor, te poți orienta către diverse firme de statistică sau societăți de cercetare care să îți pună toate informațiile la dispoziție.

Condițiile de angajare pentru cetățeni străini pe care orice afacere trebuie să le îndeplinească

  • Stabilește un interval de salarizare

Indiferent de poziția pe care o ai disponibilă în firmă, este important să existe un interval de salarizare pentru a te asigura că știi cum te poți orienta atunci când vine vorba despre negocierile salariale. Acest interval se calculează ținând cont de standardele din industria în care activezi, dar și de experiența oamenilor.

  • Oferă candidaților transparență

Candidații își doresc încă de la început ca tu să știi cu cât își doresc să fie plătiți, precum și care este valoarea lor reală. Tocmai de aceea este important să ai o discuție mai amplă încă de la început și să le cunoști așteptările atât în ceea ce privește mediul de lucru, cât și compensația salarială. În cazul în care, după ce îți comunică toate detaliile, realizezi că nu sunteți pe aceeași lungime de undă, este ideal să fii transparent și să comunici ce poți tu oferi și care ar fi beneficiile rolului său în companie. Astfel, puteți cădea de acord dacă mergeți mai departe sau nu.

  • Ține cont de poziția geografică a companiei 

În România există câteva mari orașe care nu doar că oferă un nivel de salarizar ridicat, ci și posibilitatea de dezvoltare și multe alte posibilități de angajare. Drept urmare, cele mai cunoscute orașe în care oportunitățile profesionale sunt la ordinea zilei, sunt: București, Timișoara și Cluj-Napoca. În toate cele trei zone, cele mai cunoscute și căutate industrii care caută forță de muncă, sunt: HoReCa, construcții, imobiliare, producție, chiar și IT sau marketing.

  • Prioritizează lucrurile în firmă

Atunci când vine vorba despre un business, oamenii care lucrează acolo sunt cei mai importanți deoarece fac totul să meargă. Este mai important să știi că ai o echipă serioasă, unită și mulțumită, decât o echipă care nu este deloc mulțumită de câștigurile sale, de program sau de munca propriu-zisă. Tocmai de aceea, cel mai bine este ca încă din pragul interviului să înțelegi care sunt nevoile și dorințele candidatului, planurile lui de viitor, precum și preferințele în ceea ce privește modul de lucru. Așa îi vei putea face o ofertă personalizată, atât din punct de vedere financiar, cât și al modului de lucru.

  • Actualizează oferta și cu alte beneficii

Pe lângă salariu, în majoritatea companiilor există, de regulă, și alte tipuri de beneficii ce pot fi oferite angajatului. Printre ele se enumeră și bonurile de masă, reducerile la anumite produse sau locații de luat masa, abonamente de servicii medicale, chiar și bonusuri. Este important să comunici acest aspect încă din momentul în care publici anunțul de muncă sau din primul interviu cu un posibil candidat.. Astfel, își va putea face o idee mai clară asupra opțiunilor pe care le are și poate cântări propunerea într-un mod diferit.

  • Realizează o probă de lucru

Proba de lucru înainte de angajare îți oferă posibilitatea de a vedea candidatul în acțiune, de a observa cum se descurcă și cum ia decizii. Este foarte important ca activitățile din cadrul probei să fie cât mai asemănătoare cu îndatoririle pe care va trebui să le faci dacă va fi acceptat pe poziția deschisă. Acest exercițiu poate dura o oră sau două, în funcție de activități, iar în urma vizionării, îți vei putea da seama dacă salariul va putea fi negociat sau nu, bineînțeles, în funcție de rezultatele pe care candidatul le-a avut.

Urmând toate criteriile de negociere a salariului menționate mai sus, vei vedea că alegerile făcute vor fi mult mai bune, mai sănătoase și se vor baza pe niște motive bine întemeiate.

În concluzie, este important ca în procesul de negociere a salariului să fii cât mai transparent și să expui încă de la început bugetul disponibil și toate beneficiile pe care firma ta le poate pune la dispoziție noilor angajați.

Nu este un proces ușor, însă, cu grijă și sinceritate, alături de o echipă de recrutare care se va ocupa îndeaproape de mărirea echipei tale, vei reuși să atragi oameni mulțumiți de oferta salarială, cu experiență și multă putere de muncă.

Sursă foto: Pexels.com; Unsplash.com; Freepik.com

Solicită muncitori asiatici. Avem experiență în negocierile salariale cu muncitorii asiatici.

Contactează-ne